Här har vi samlat ett antal boktips för sportlovet. Både på sporttemat men även andra böcker som passar bra som hjärngympa under lovdagarna! Alla barn är olika, se därför åldersrekommendationen som en fingervisning.

För barn 3-6 år

Bosse & Bella leker skärmfritt
Boken är träffsäker för alla barnfamiljers dilemma: Hur mycket tid ska barnen sitta framför skärmar? Och är det ok att man själv gör det? Av Måns Gahrton och Amanda Eriksson.  

Pappor ska va tjocka
En oemotståndlig bok om matglädje, humor och kärlek. Författarna Nils Andersson och Erik Svetoft gör en rolig, rimmad berättelse om pappor.

Haren som åkte på öronen
En nyutgåva av Bertil Almqvists bok från 1947. Boken handlar om Pelle Harpalt som blir inbjuden till en skidtävling utan skidor. Men när han trillar omkull hamnar han på öronen och upptäcker att det förstås är så han ska åka i Djurens stora slalomtävling.

Kjelle i fjällen
Kajsa Gordans femte bok om hunden Kjelle. Boken startar med att Kjelle är i fjällen men tar en oväntad vändning när han blir sjuk och måste åka till doktorn. Både rolig och lite läskig på sina ställen, och med fina uttrycksfulla bilder. 

Mamma Mu simmar
Radarparet Mamma Mu och Kråkan är tillbaka med ett nytt halsbrytande äventyr av författaren Jujja Wieslander. Mamma Mu är glad för hon har varit på badhuset och tagit märke. Men Kråkan är inte lika glad. Simma, vad ska det vara bra för? Man blir ju blöt. Som tur är får Mamma Mu en idé!

Maja tittar på naturen
Följ med Maja ut i skog och mark och förundras över insekter, fiskar, fåglar och allt det magiska som sker runt omkring oss om vi bara stannar upp och tittar oss omkring en stund. Skriven av Lena Anderson.


För barn 6-9 år

Lillis och riktiga laget
Boken handlar om Lillis som älskar sport, speciellt fotboll. Därför har hon startat ett eget lag: Snabbsportens IK. I det laget kan man hålla på med vilken sport som helst och man bestämmer reglerna lite som man tycker. Boken är skriven av Micaela Favilla.

Kasper gör mål och Kasper på fotbollsläger
Jörn Jensens första bok om fotbollsälskaren Kasper. Varje berättelse kompletteras med handfasta råd i Kaspers fotbollsskola. En lättläst klassiker med nya tuffa illustrationer och massor av fotbollstips! Kasper på fotbollsläger är tredje boken i serien. Boken är mycket lättläst och den passar perfekt för alla fotbollsintresserade nybörjarläsare. 

Passa bollen! : ropar Kosse och Värsta målet, Kosse!
Passa bollen är den första boken om Kosse och hennes fotbollsäventyr. Serien bygger på landslagsstjärnan Kosovare Kosse Asllanis liv och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Den andra boken i serien är Värsta målet, Kosse. Böckerna är en kapitelböcker med korta kapitel och mycket bilder. Passar att läsa själv och att läsa högt!

Sätt straffen, Charlotte! och Ta chansen, Charlotte!
Serien bygger på landslagsstjärnan Charlotte Rohlin och är skriven av sportjournalisten Jennifer Wegerup. Sätt straffen, Charlotte! är den första boken om Charlottes fotbollsäventyr. Ta chansen, Charlotte! är den femte och sista boken ur serien om Charlotte. 

Sportskolan: Simning, Innebandy och Ridning
En serie böcker för barn som precis har börjat med en idrott eller drömmer om att börja med en. Samtliga böcker i serien Sportskolan skriver om hur det är att syssla med just den sporten samt vad du behöver tänka på och förbereda inför första träningen! Simning är skriven av Susanne Bengtsson, Innebandy av Åsa Oxenmyr och Ridning av Anna Sellberg.

För barn 9-12 år

Med i matchen
Den fristående 16:e delen i ”Dagbok för alla mina fans”-serien handlar om Greg. Kommer Greg att vara med i matchen, ha fingertoppskänsla och kunna visa kyla när allt ska avgöras – eller bränner han sin chans? Boken är skriven av Jeff Kinney.

Slagskott
Jake Maddox serie om talang, styrka och mod för alla som gillar sport. Följ med Dylan som sett fram emot den stora hockeyturneringen. Men när olyckan är framme och Dylan skadar armen tappar han modet. Ska han behöva sitta på bänken när laget spelar den efterlängtade turneringen?

Nedsläpp
Den första delen i ishockeyserien Förstafemman, fartfyllt och levande illustrerat av Agnes Oldefors. Vänsterbacken Oliver har problem med sin gamla, urvuxna utrustning och drar sig för att be sin mamma om pengar till en ny. Kan han lösa problemet själv, innan tränaren upptäcker hur dålig hans utrustning är – och bänkar honom från turneringens viktigaste match? 

Lätta friluftsboken
En grundläggande men komplett guide om friluftsliv för dig som vill ta första steget ut i naturen. Det kan kännas som ett stort steg att ge sig ut i naturen, men friluftsliv behöver inte alls vara krångligt! Boken är skriven av Bengt Fredrikson.