Här samlar vi några av våra bästa tips. Vill du ha fler så är du varmt välkommen att kika förbi, det krävs ingen entréavgift för att besöka bokhandeln!

Introduktion till Astrid Lindgren

”Titta Emil” och ”Titta Pippi” är pekböcker utan text. Perfekt första bok för de små för att introducera vem som är vem i berättelserna. ”Sakletarboken” är en pysselbok med lite text och många bilder. På varje uppslag ska barnet hitta olika saker i bilden. Passar barn 3-6 år. ”Känner du Pippi Långstrump?” och ”Visst kan Lotta cykla” passar barn från 4 år. De är båda bilderböcker med lite mer text och många fina illustrationer. Välkommen in i Astrids värld!

Böcker på temat kärlek

"Gammelmormor och kärleken" är en fin bok om kärlek och om hur man kan lite annorlunda, när man är kär. Boken är skriven av Ann Ehring och illustrerad av Lotta Geffenblad. "Frallan och kärleken" av Sara Ohlsson och med illustrationer av Lisen Adbåge, handlar om Frallan. Hon vet om hon vill vara kär i sin bästis Ester. Frallans mamma säger att vara kär är ungefär som att vara sjuk och det vill ju Frallan verkligen inte vara! Tove Janssons klassiker "Vem ska trösta knyttet?" är en bok om ensamhet och mod, med ett budskap som står sig än.

Böcker för högläsning

Tips på högläsningsböcker för alla åldrar! "Boken om Bagar Bengtsson" (3-6 år): En klassiker fylld av rim, bagaräventyr och fina illustrationer. "Guldkompassen" (12-15 år): Spänningsfylld fantasy som även fungerar utmärkt som högläsningsbok för de något yngre bokslukarna. "Muminpappans memoarer" (6-9 år): Följ med i Muminpappans minnen från barndomen, mötet med Muminmamman, nervkittlande resor och massa festligheter.

Böckerna bakom Sagotåget

Hälsa på Madicken på hennes Junibacken och läs om när hon hoppade med ett paraply och spöket i brygghuset i boken Madicken. Läs om när Emil hissade upp Ida i flaggstången i Emil i Lönneberga, och häng med på det stora tabberaset i Katthult i Nya hyss av Emil i Lönneberga. Karlsson på takets äventyr går att läsa om i bland annat Karlsson på taket flyger igen, medan Nils Karlsson Pyssling erbjuder ett nytt perspektiv på världen. Både Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta berättar starka familje- och vänskapshistorier, fängslande för både stora och små. Och så finns hela Sagotåget förevigat i boken Sagoresan, som blev den sista texten Astrid Lindgren skrev.

Böcker om naturen

Lars Klinting har skrivit flera fina och bra böcker om naturen, insekter och odling. Castor och Frippes odlargrejer är en bilderbok för de yngsta medan Castor odlar är för något större barn. Lars bok Första insektsboken är en uppslagsbok med fina bilder och har ett tillhörande memory som är både roligt och ett bra sätt lära sig insekternas namn. Börja krypleta är en vacker bok av Cecilia Ottenby som tar barnen till krypens värld bland trollsländor, näckrosor eller honungsbin.

Våra favoriter från Eva Lindström

📘 Jag rymmer! (3-6 år): Ett får får nog och sticker från den trista tillvaron i hagen. Att vara på rymmen kräver en hel del smygande och stor vaksamhet. Men snart börjar fåret tvivla på att någon alls har märkt att hon har rymt. Ingen verkar ju leta? Kanske behöver de andra fåren i hagen lite hjälp på traven att hitta sin Rymling… En humoristisk berättelse med ett persongalleri en läsare aldrig glömmer. 📗 I skogen (3-6 år): Maggan, Snuten och Tim bor i en skog och där är det de som bestämmer. Där finns aspar och björkar, tallar och små snår. Fast kanske är det så att naturen gör som den själv vill? En poetisk och underfundig berättelse om människa och natur. Om årstider och om flyttfåglar som missat att flytta. 📕 Bron (3-6 år): Gris möter varg – känns det igen? Men såhär har ni garanterat aldrig sett de olika djuren mötas förut! På ett mycket oväntat sätt blir en gris inbjuden på fika av två vargar. Kaffe och bullar serveras. Blickar utbytes. Hur ska det gå? En thriller i bilderboksformat med oväntad händelseutveckling som tål omläsning på omläsning. 📙 Boken om Selma (6-9 år): En samlingsvolym bestående av de tidigare utgivna böckerna: Snöret, fågeln och jag, En fisk som heter Fabian & Bästisar och hemligheter. Ellen Karlssons berättelse om Selma, 7 år, börjar med en sommar på ön hos mormor och utgör en trilogi utomordentligt träffsäkra berättelser som passar perfekt som högläsningsbok för skollovslediga och semesterfirare.

Böcker om kvinnor

Godnattsagor för rebelltjejer nr 1 och nr 2 innehåller tillsammans 200 berättelser om kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Rosas buss är berättelsen om när Rosa Parks med sitt mod ändrade historien. Och Dömda kvinnor – förbryterskor i Sveriges histora är boken om kvinnor som det inte gick bra för. Dessa kvinnors historia är också vår historia.

Starta skolan böcker

Böcker om skolstarten

Vi tipsar om skolstartens bästa böcker som förbereder för det nya livet som skolbarn! 📙 "Snart börjar vi skolan: berättelser, lekar och fakta inför skolstart" (3-6 år): Läs om när Pippi börjar skolan, lär dig roliga rastlekar med Alfons, och flera nyskrivna berättelser om hur det kan vara att börja skolan. 📗 "En ettas dagbok" (6-9 år): En given bok för alla som ska börja eller nyligen börjat i skolan! Vi får hänga med Mimmi som skriver i sin dagbok om hur det är att vara 7 år och att börja i ettan. Boken är skriven av Viveca Lärn. 📕 "Mille går till förskolan" (0-3 år): Den första delen ur "Kompisarna på förskolan" som är en ny serie förbereder inför förskolestarten. Boken handlar om en helt vanlig morgon när det är lite svårt att säga hejdå. Boken är skriven av Ellen Karlsson och Laura Di Fransesco.

Böcker för nybörjarläsaren

Två fina bokserier från Bonnier Carlssen har korta texter i versaler. Det är perfekt för den som precis börjat läsa eller ljuda sig fram till ord. Serien om Omar och Axel på Solgatan 1 handlar om de två grannarna och deras fina vänskap. Böckerna är skrivna av Helena Bross och illustrerade av Kadri Ilves. Serien Djurkompisar handlar om Maja, Lasse, Pelle och Ella som bor på landet och tar hand om djur. Böckerna är skrivna och illustrerade av Margareta Nordqvist.

Pappor i centrum

Få pappor har blivit så karaktäristiska som knasiga Loranga. Barbro Lindgren skriver om en annorlunda och festlig familj, med en rejäl dos knäpp fantasi. En bok som en skrattar högt åt, oavsett ålder! Även Alfons Åbergs pappa är en välbekant figur som visar föräldrarollen på ett sätt som många kan relatera till. En snäll förälder som Gunilla Bergström låter uppleva både det ena och andra tillsammans med sonen Alfons. Slutligen är Else-Marie och småpapporna av Pija Lindenbaum en fantastisk och rolig bok som både små och stora kan skratta åt tillsammans. Det hör kanske inte till vanligheten att ha sju (!) småpappor, men det är just vad Else-Marie har. Underfundig och härlig!

Böcker om syskon, syskonkärlek och syskonbråk

Boken ”Vi är syskon – tolv berättelser om att ha syskon” är en antologi med ett noggrant urval av våra mest älskade syskonberättelser. Här hittar man bl.a. Benny, Olle & Bolle, Lilla Syster Kanin, Leni och andra favoriter. För de allra minsta är Stina Wirséns bok ”DELA” en fin liten berättelse om att dela med sig eller inte. ”Nisse & Nora säger förlåt” av Emelie Andrén handlar om att det inte är kul att vara sur på varandra och om att säga just förlåt. Den humoristiska bilderboken ”Dumma teckning” av Johanna Thydell visar på ett fint sätt hur en syskonkonflikt kan lösas. Storebror är snäll mot sin lillasyster som känner frustration över att inte kunna rita lika fint som sin storebror.

Böcker om döden

Döden är inte alltid så lätt att hantera, särskilt inte för ett barn. Ett bra sätt att fundera på och prata om döden är att läsa böcker om den. Det finns väldigt många bra böcker om döden, och här bredvid är ett urval av vad vi tycker är några av de bästa. Döden kan kännas lite skrämmande och oerhört sorglig att tänka på, men är något som ofta funderas på. Därför kan det vara bra att få läsa mer om den och hantera känslorna kring den. Är det svårt att välja rätt bok? Kom gärna förbi, så hjälper vi till.

Monsterböcker

"Jag vill ha ett monster!" (6-9 år) handlar Holly som får sitt alldeles egna monster och blir monsterexpert. "Min bror Monstret" (12-15 år) är en saga noir där alla regler är satta ur spel. Mårten Sandén är författare till boken med en mörk berättelse om ungdomarna i utkanten, de som ofta glöms bort. "Monstret Frank" (6-9 år) är en spännande, rolig och lagom läskigt berättelse om monster och människor, om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock.

Spökböcker

📙 "Lilla Spöket Laban" passar små och stora spökälskare. Pappa spöke tycker det ska bli skönt när Laban växer upp och kan spöka istället för honom. Men det är inte alltid som barn gör vad föräldrarna vill… 📙 "Spöksystrar Spöke på djupt vatten" är en mysig och snäll, inte speciellt läskigt, bok om övernaturliga spökerier. Boken är skriven av Mårten Melin och har en läsålder på 6-9 år. 📙 Alfons vet att det såklart inte finns spöken, monster eller mystiska marsmän. Men ibland glömmer han det. "Vem spökar, Alfons Åberg?" passar barn 3-6 år och är skriven av Gunilla Bergström.

Magiska böcker

"Trollformler och besvärjelser: för vardagliga händelser" (6-9 år) av David Sundin är proppfull med magiska ledtrådar och hemliga koder som tillsammans bildar en nyckel till ett storslaget äventyr! "Till häxornas försvar" (9-12 år) av Peter Arrhenius bjuder på en spänningsfylld läsupplevelse som växlar mellan det historiska tidplanet och nutid om Fanny som måste resa tillbaka i tiden till häxbränningarna i Stockholm 1976. "Spådomen om Jack" (6-9 år) bjuder på ett nytt spännande äventyr som väntar runt hörnet. Boken är perfekt att läsa själv och har cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare.

Ge liv åt böckerna!

Läs en bok och ge er iväg på äventyr till skogen eller vardagsrummet. Här har vi samlat tips på vad ni kan hitta på, med inspiration från en bok.

Till tipsen!