Här samlar vi några av våra bästa tips. Vill du ha fler så är du varmt välkommen att kika förbi, det krävs ingen entréavgift för att besöka bokhandeln!

Böcker om naturen

Lars Klinting har skrivit flera fina och bra böcker om naturen, insekter och odling. Castor och Frippes odlargrejer är en bilderbok för de yngsta medan Castor odlar är för något större barn. Lars bok Första insektsboken är en uppslagsbok med fina bilder och har ett tillhörande memory som är både roligt och ett bra sätt lära sig insekternas namn. Börja krypleta är en vacker bok av Cecilia Ottenby som tar barnen till krypens värld bland trollsländor, näckrosor eller honungsbin.

Böcker om kvinnor

Godnattsagor för rebelltjejer nr 1 och nr 2 innehåller tillsammans 200 berättelser om kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Rosas buss är berättelsen om när Rosa Parks med sitt mod ändrade historien. Och Dömda kvinnor – förbryterskor i Sveriges histora är boken om kvinnor som det inte gick bra för. Dessa kvinnors historia är också vår historia.

Tre boktips kärleksböcker

Böcker på temat kärlek

"Gammelmormor och kärleken" är en fin bok om kärlek och om hur man kan lite annorlunda, när man är kär. Boken är skriven av Ann Ehring och illustrerad av Lotta Geffenblad. "Frallan och kärleken" av Sara Ohlsson och med illustrationer av Lisen Adbåge, handlar om Frallan. Hon vet om hon vill vara kär i sin bästis Ester. Frallans mamma säger att vara kär är ungefär som att vara sjuk och det vill ju Frallan verkligen inte vara! Tove Janssons klassiker "Vem ska trösta knyttet?" är en bok om ensamhet och mod, med ett budksap som står sig än.

Böcker för nybörjarläsaren

Två fina bokserier från Bonnier Carlssen har korta texter i versaler. Det är perfekt för den som precis börjat läsa eller ljuda sig fram till ord. Serien om Omar och Axel på Solgatan 1 handlar om de två grannarna och deras fina vänskap. Böckerna är skrivna av Helena Bross och illustrerade av Kadri Ilves. Serien Djurkompisar handlar om Maja, Lasse, Pelle och Ella som bor på landet och tar hand om djur. Böckerna är skrivna och illustrerade av Margareta Nordqvist.

Introduktion till Astrid Lindgren

”Titta Emil” och ”Titta Pippi” är pekböcker utan text. Perfekt första bok för de små för att introducera vem som är vem i berättelserna. ”Sakletarboken” är en pysselbok med lite text och många bilder. På varje uppslag ska barnet hitta olika saker i bilden. Passar barn 3-6 år. ”Känner du Pippi Långstrump?” och ”Visst kan Lotta cykla” passar barn från 4 år. De är båda bilderböcker med lite mer text och många fina illustrationer. Välkommen in i Astrids värld!

Böcker om syskon, syskonkärlek och syskonbråk

Boken ”Vi är syskon – tolv berättelser om att ha syskon” är en antologi med ett noggrant urval av våra mest älskade syskonberättelser. Här hittar man bl.a. Benny, Olle & Bolle, Lilla Syster Kanin, Leni och andra favoriter. För de allra minsta är Stina Wirséns bok ”DELA” en fin liten berättelse om att dela med sig eller inte. ”Nisse & Nora säger förlåt” av Emelie Andrén handlar om att det inte är kul att vara sur på varandra och om att säga just förlåt. Den humoristiska bilderboken ”Dumma teckning” av Johanna Thydell visar på ett fint sätt hur en syskonkonflikt kan lösas. Storebror är snäll mot sin lillasyster som känner frustration över att inte kunna rita lika fint som sin storebror.

Böckerna bakom Sagotåget

Hälsa på Madicken på hennes Junibacken och läs om när hon hoppade med ett paraply och spöket i brygghuset i boken Madicken. Läs om när Emil hissade upp Ida i flaggstången i Emil i Lönneberga, och häng med på det stora tabberaset i Katthult i Nya hyss av Emil i Lönneberga. Karlsson på takets äventyr går att läsa om i bland annat Karlsson på taket flyger igen, medan Nils Karlsson Pyssling erbjuder ett nytt perspektiv på världen. Både Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta berättar starka familje- och vänskapshistorier, fängslande för både stora och små. Och så finns hela Sagotåget förevigat i boken Sagoresan, som blev den sista texten Astrid Lindgren skrev.

Pappor i centrum

Få pappor har blivit så karaktäristiska som knasiga Loranga. Barbro Lindgren skriver om en annorlunda och festlig familj, med en rejäl dos knäpp fantasi. En bok som en skrattar högt åt, oavsett ålder! Även Alfons Åbergs pappa är en välbekant figur som visar föräldrarollen på ett sätt som många kan relatera till. En snäll förälder som Gunilla Bergström låter uppleva både det ena och andra tillsammans med sonen Alfons. Slutligen är Else-Marie och småpapporna av Pija Lindenbaum en fantastisk och rolig bok som både små och stora kan skratta åt tillsammans. Det hör kanske inte till vanligheten att ha sju (!) småpappor, men det är just vad Else-Marie har. Underfundig och härlig!

Böcker om döden

Döden är inte alltid så lätt att hantera, särskilt inte för ett barn. Ett bra sätt att fundera på och prata om döden är att läsa böcker om den. Det finns väldigt många bra böcker om döden, och här bredvid är ett urval av vad vi tycker är några av de bästa. Döden kan kännas lite skrämmande och oerhört sorglig att tänka på, men är något som ofta funderas på. Därför kan det vara bra att få läsa mer om den och hantera känslorna kring den. Är det svårt att välja rätt bok? Kom gärna förbi, så hjälper vi till.

Riktiga rysare

För den inte så lättskrämda kan en riktigt kuslig spökhistoria passa utomordentligt när mörkret har fallit. Mysteriet på Hester Hill har skrivits av Kristina Ohlsson och handlar om det mystiska som sker i det stora huset, där tiden inte riktigt verkar stämma och underliga saker börjar ske. Är kortare historier mer uppskattade än längre böcker kan samlingsboken Skräck – elva rysare för mellanstadiet vara ett bra val, där både det ena och andra skrämmande sker. På ett stilfullt sätt har Katherine Arden lyckats balansera skräck och vänskap i sin rysliga bok Gömställen, där huvudkaraktären ställs inför en verkligt läskig utmaning.

Lagom läskiga spöken

Dessa böcker passar den som vill ha lite mer spänning och gillar spöken. Böckerna är ändå inte för läskiga, utan håller sig på en lagom nervkittlande nivå. Monstret och människorna av Mats Strandberg porträtterar vad som händer när rädsla för de som är annorlunda tar över, och spelades under 2019 som musikal på Junibacken. Katarina Mazettis Spöken och spioner bjuder på sommarlovs-spänning levererat med en rejäl dos härlig humor. Och så har vi Nelly Rapp och spökaffären av Martin Widmark, där monsteragenten Nelly fattar misstankar om att det är något hemsökt med butiken. Allt skrivet på ett lagom läskigt och ganska snällt sätt.

Snälla spökhistorier

Ibland behöver spökhistorier inte vara så läskiga, det kan räcka med att de innehåller ett spöke eller två för att det ska vara tillräckligt. I samlingen Samlade spöksagor finns gott om inte så jätteläskiga sagor, utan en del ganska roliga spökberättelser. Spöksystrar — Ett spöke sover över av Mårten Melin och Hanna Granlund är också en snäll historia. Och när skapandelusten gör sig påmind finns dessutom en pysselbok i samma serie, Spökpyssel med spöksystrar.

Ge liv åt böckerna!

Läs en bok och ge er iväg på äventyr till skogen eller vardagsrummet. Här har vi samlat tips på vad ni kan hitta på, med inspiration från en bok.

Till tipsen!