I alla tider har vi vänt oss till kulturen och litteraturen för tröst. När allt känns osäkert är det skönt att ge sig ut på en resa i nån annans värld, att drömma sig bort en stund. Kultur och litteratur, i dess olika former, kan hjälpa vuxna och barn att förstå och bearbeta svåra saker som händer omkring. Och givetvis är kultur- och litteraturkonsumtion det allra bästa av tidsfördriv.

Här samlar vi några av våra bästa tips. Vill du ha fler så är du varmt välkommen att kika förbi, det krävs ingen entréavgift för att besöka bokhandeln!

Riktiga rysare

För den inte så lättskrämda kan en riktigt kuslig spökhistoria passa utomordentligt när mörkret har fallit. Mysteriet på Hester Hill har skrivits av Kristina Ohlsson och handlar om det mystiska som sker i det stora huset, där tiden inte riktigt verkar stämma och underliga saker börjar ske. Är kortare historier mer uppskattade än längre böcker kan samlingsboken Skräck – elva rysare för mellanstadiet vara ett bra val, där både det ena och andra skrämmande sker. På ett stilfullt sätt har Katherine Arden lyckats balansera skräck och vänskap i sin rysliga bok Gömställen, där huvudkaraktären ställs inför en verkligt läskig utmaning.

Lagom läskiga spöken

Dessa böcker passar den som vill ha lite mer spänning och gillar spöken. Böckerna är ändå inte för läskiga, utan håller sig på en lagom nervkittlande nivå. Monstret och människorna av Mats Strandberg porträtterar vad som händer när rädsla för de som är annorlunda tar över, och spelades under 2019 som musikal på Junibacken. Katarina Mazettis Spöken och spioner bjuder på sommarlovs-spänning levererat med en rejäl dos härlig humor. Och så har vi Nelly Rapp och spökaffären av Martin Widmark, där monsteragenten Nelly fattar misstankar om att det är något hemsökt med butiken. Allt skrivet på ett lagom läskigt och ganska snällt sätt.

Snälla spökhistorier

Ibland behöver spökhistorier inte vara så läskiga, det kan räcka med att de innehåller ett spöke eller två för att det ska vara tillräckligt. I samlingen Samlade spöksagor finns gott om inte så jätteläskiga sagor, utan en del ganska roliga spökberättelser. Spöksystrar — Ett spöke sover över av Mårten Melin och Hanna Granlund är också en snäll historia. Och när skapandelusten gör sig påmind finns dessutom en pysselbok i samma serie, Spökpyssel med spöksystrar.

Böckerna bakom Sagotåget

Hälsa på Madicken på hennes Junibacken och läs om när hon hoppade med ett paraply och spöket i brygghuset i boken Madicken. Läs om när Emil hissade upp Ida i flaggstången i Emil i Lönneberga, och häng med på det stora tabberaset i Katthult i Nya hyss av Emil i Lönneberga. Karlsson på takets äventyr går att läsa om i bland annat Karlsson på taket flyger igen, medan Nils Karlsson Pyssling erbjuder ett nytt perspektiv på världen. Både Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta berättar starka familje- och vänskapshistorier, fängslande för både stora och små. Och så finns hela Sagotåget förevigat i boken Sagoresan, som blev den sista texten Astrid Lindgren skrev.