I alla tider har vi vänt oss till kulturen och litteraturen för tröst. När allt känns osäkert är det skönt att ge sig ut på en resa i nån annans värld, att drömma sig bort en stund. Kultur och litteratur, i dess olika former, kan hjälpa vuxna och barn att förstå och bearbeta svåra saker som händer omkring. Och givetvis är kultur- och litteraturkonsumtion det allra bästa av tidsfördriv.
Just nu har många barn frågor om viruset som sprids, och kanske känner de små oro för sjukdom och baciller. På den här sidan har vi samlat boktips som vi tror på ett pedagogiskt sätt kan avdramatisera och svara på de frågor som barnet har.

Första insektsboken

Här får du lära dig allt om våra 100 vanligaste fåglar, insekter, däggdjur och träd. Boken är dessutom perfekt storlek att ta med sig ut i naturen. Så packa picknick, förstoringsglas och ge dig ut på upptäcktsfärd! Författare: Lars Klinting

Astrid Lindgrens sommar

Lyssna på Astrid Lindgrens sommarsagor! Den här stora, fina presentboken bjuder inte bara på 8 magiska sagor och bilder, utan alla sagorna går också att lyssna på! Det blir en riktigt solvarm sommarstämning när Astrid Lindgren läser högt.

Vi gör efterrätt!!

Är du sugen på choklad, frukt eller paj? Sås, fluff eller fras? Här finns efterrätter för både vardag och kalas. Några vrålsnabba, några lite pyssligare. Impa på kompisarna och familjen med t ex chokladpaj i glas, förvandla ditt favoritgodis till mousse eller fixa iskall turboglass. Efterrätt är alltid rätt! Författare: Johanna Westman

Så funkar det!

Vad har man egentligen kroppen till? Och hur tar man hand om den? I Mats Wänblads Så funkar det! Kroppen inifrån och ut bjuds vi på 100 faktaspäckade sidor med spännande, underhållande och viktig läsning.

Gittan och fårskallarna

Gittan är på semester och bor på hotell med mamma och pappa. På hotellet finns inga barn och ingen sandlåda. Bara vuxna som pratar "spraschen-spräschen", går i baddräkt hela dagen och hoppar bomben i poolen. Gittan smiter iväg från hotellet. I närheten hittar hon en fin strand med härlig sand att gräva i och en ö där hon upptäcker fem små får … Författare: Pija Lindenbaum

Slicka inte på boken

Idan Ben-Barek visar med hjälp av fina illustrationer hur baciller och mikroorganismer ser ut och hur de lever. Lärorik och faktabaserad barnbok med häftiga bilder!

Allt är precis som vanligt

I Allt är precis som vanligt vrider och vänder Kristina Murray Brodin och Maija Hurme på tanken som de flesta barn brottas med nån gång; vad händer om jag försvinner? I boken lyfts barnets perspektiv på tillvaron i livet och de stora frågorna fram.

Dödenboken

Dödenboken av Pernilla Stalfelt är rolig och full med lärorika illustrationer och fakta om döden. Boken är ett bra stöd till alla möjliga frågor som är relaterade till döden.