Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna

Med anledning av Corona

Vilka åtgärder har ni infört för att minska smittspridning?

Du hittar alla våra åtgärder här.

Hur säkerställer ni att det inte blir trångt?

Vi tar in mycket färre besökare än vanligt och genom bokade entrétider. Här kan du förköpa din biljett. Vår restaurang är möblerad med färre stolar och glest mellan borden. Dessutom har vi satt upp avståndsmarkeringar i hela huset som hjälper dig och andra besökare att hålla avstånd.

Spelas någon teater?

15 juli har vi nypremiär för teatern.

Vad gör ni om någon besökare uppvisar symtom?

Med hänsyn till personal och besökares säkerhet så förbehåller vi oss rätten att neka besökare inträde, i de fall de uppvisar symtom.

Biljetter

Vad kostar det att gå in?

Här finns information om entrébiljetter och om årskort. I entréavgiften ingår, förutom tillträde till huset, en tur med Sagotåget.

Måste jag förboka biljetter?

Tiden du väljer är din entrétid som är giltig i 30 minuter. Väljer du kl. 10 så har du entrétid mellan 10.00 och 10.30. För tillfället har vi begränsat besökstiden till tre timmar från din valda entrétid. Det betyder att du får stanna hos oss till kl. 13 om du har entrétid kl. 10.00. Denna begränsning är tillfällig med anledning av de nuvarande restriktionerna om maxantal besökare i huset. Junibacken stänger kl. 17.

Hur länge för jag stanna?

För tillfället har vi begränsat besökstiden till tre timmar från din valda entrétid. Det betyder att du får stanna hos oss till kl. 13 om du har entrétid kl. 10.00. Denna begränsning är tillfällig med anledning av de nuvarande restriktionerna om maxantal besökare i huset. Junibacken stänger kl. 17 så om du har en sen entrétid blir ditt besök kortare än tre timmar.

Måste jag förboka biljetter om jag har årskort?

Om du har årskort så bör du också boka en entrétid för att vara säker på att få plats. Du väljer då biljettkategorin Årskort vuxen, Årskort barn osv. Den biljetten gäller då mot uppvisande av ditt årskort. För dig som pensionär med årskort väljer du Årskort barn för medföljande barn.

Hur bokar jag biljett för medföljande barn om jag har pensionärskort?

För dig som pensionär med årskort väljer du Årskort barn för medföljande barn.

Jag är ledsagare, vad gäller för mig?

Du kan också förboka din entrébiljett genom att välja biljettkategorin Övriga fribiljetter. Den biljetten gäller då mot uppvisande av ditt ledsagarkort.

Vad gäller om jag vill av- eller omboka mitt köp?

Fri avbokning gäller fram till 24h innan din entrétid. Du avbokar din biljett genom att klicka på ”Hantera mitt köp” i bekräftelsemejlet. Du kan när som helst omboka dina biljetter. Mejla info@junibacken om önskade ändringar. Inkludera ditt bokningsnummer.

När börjar mitt årskort att gälla?

Årskortet är giltigt i 12 månader från dess att du använder det första gången. Du måste aktivera ditt årskort inom 12 månader från inköpsdatum.

Är årskortet personligt?

Årskortet är personligt. Årskortet pensionär är personligt för dig som pensionär men inte för medföljande barn.

Kompenserar ni mig med årskort för perioden som ni hade stängt 2020?

För dig som hade ett aktiverat årskort när vi stängde i mars 2020 förlänger vi giltighetstiden med fyra månader från utgångsdatumet. Du behöver inte göra någonting utan vi löser det i kassan är du kommer.

Jag har en värdekod från Coop. Hur gör jag?

Vad gäller för mig som har Kulturarvskortet?

Varför kan jag inte boka biljetter längre fram i tiden?

Vi kan behöva ändra öppettiderna så därför är det inte möjligt att göra biljettköp långt fram i tiden. Vi publicerar nya datum löpande.

Ute och inne

Vad gör jag om det regnar? Kan jag besöka Junibacken ändå?

Eftersom Junibacken har nästan alla attraktioner inomhus passar det utmärkt att komma hit när det är dåligt väder.

Och när det är varmt, finns det luftkonditionering?

Ja, vi har luftkonditionering.

Finns det något att göra utomhus?

Junibackens egen trädgård är uppdaterad med fler och nya lekytor och är öppen sommarhalvåret. Dessutom har vi en terrass för en svalande fika med Stockholms vackraste utsikt.

Ska man ta av sig sina ytterkläder?

Är du inomhus är det är klokt att hänga av sig jackan men behåll skorna på för att undvika stickor. Kom gärna hit i oömma kläder, Junibacken är byggt för lek och äventyr!

Barnvagnar

Kan jag ta med barnvagnen in?

Tyvärr kan vi inte ha barnvagnar inomhus av brandsäkerhetsskäl. Vagnen kan du istället lämna utanför entrén. Vi rekommenderar att du låser vagnen. Har du inget eget barnvagnslås kan du köpa ett i vår entrékassa. I kassan kan du också låna en bärsele, mot att du lämnar din legitimation i pant.

Mat & Dryck

Kan vi köpa något att äta och dricka på plats?

Absolut! Junibacken har en fantastisk, Krav-märkt, restaurang som har öppet nästan hela dagen. Här serveras allt från fantasifulla bakverk till köttbullar och vegetariska rätter. Läs mer här.

Kan vi ta med och äta matsäck på Junibacken?

Junibacken har inget utrymme där ni kan äta medhavd matsäck, men vill ni ha picknick i Galärparken går det så klart bra att komma in igen efter det.

Sagotåget

Är Sagotåget läskigt?

En del barn kan uppleva vissa scener som lite läskiga. Bland annat möter ni råttan Tjofsan hos Nils Karlsson Pyssling, draken Katla hos Bröderna Lejonhjärta och i Rövarskogen går åskan.

Ingår resan med Sagotåget i biljettpriset?

Ja, en resa med Sagotåget ingår.

När och hur ofta går Sagotåget?

Sagotåget är öppet från kl 10.00 och stänger alltid 15 minuter innan Junibacken stänger för dagen. När Sagotåget är öppet visar ni bara upp er entrébiljett för tågvärden och får kliva på. De dagar vi har väldigt många besökare kan det vara så att ni i kassan tilldelas ett visst klockslag när ni får börja köa till tåget.

Vilka språk är Sagotåget översatt till?

Sagotåget är översatt till 15 olika språk. Under din resa kan du välja att lyssna till engelska, finska, ryska, tyska, holländska, spanska, franska, italienska, arabiska, japanska, estniska, kinesiska, danska, norska eller polska. Väljer du svenska är det Astrid Lindgren själv som pratar.

Tillgänglighet

Kan jag åka Sagotåget med rullstol?

Ja, det går fint, men pga utrymningsskäl kan vi bara låta en rullstolsburen person per varv åka i Sagotåget. Detta gäller oavsett om du åker sittandes i din rullstol eller utan. Ett varv med tåget tar ca 15 min.

Hur är Junibacken rullstolsanpassat i övrigt?

Här finns självklart rullstolsanpassade toaletter och hiss för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I våra lekutställningar finns ett antal rullstolsanpassade miljöer. Framför Lilla Scen på övervåningen finns gott om plats för rullstolar. Framför teaterscenen på nedervåningen är det trängre, men vår personal gör gärna i ordning en plats åt dig. Meddela personalen i entrékassan vid ankomst så hjälper vi till.

Hur är Junibacken utrustat för andra funktionsutmaningar?

Junibacken är tillgänglighetsinventerat av “Turism för alla”, en organisation som erbjuder funktionshindrade detaljerad information om res- och turistmål över hela Europa.

Bokhandeln

Kan jag gå in och handla utan entrébiljett?

Självklart. Ingång sker via Junibackens huvudentré.

Övriga frågor

Finns det förvaringsskåp?

Det finns förvaringsskåp och det kostar inget att låna dessa.

Kan jag betala med kontanter?

Som åtgärd att minimera risken för smittspridning erbjuder Junibacken endast betalning med kort. I bokhandeln och i restaurangen kan du även betala med swish.

Hur lång tid tar ett besök på Junibacken?

På Junibacken kan du stanna en hel dag! Upplev våra utställningar, Sagotåget och våra fantastiska föreställningar. För att hinna leka ordentligt och kanske ta en matpaus kan det vara klokt att räkna med åtminstone tre timmar.

Får vi lämna Junibacken och komma tillbaka senare under dagen?

Självklart. Visa bara upp er biljett i kassan när ni kommer tillbaka.

Hur gammal måste jag vara för att få gå in själv på Junibacken?

För att gå in på Junibacken utan vuxet sällskap måste du vara 15 år. Du måste även vara 15 år för att få åka Sagotåget på egen hand.

Teater

Hur dags och var spelas teaterföreställningarna?

Dagens föreställningsschema hittar ni på skärmar på plats på Junibacken och här. Teatern har nypremiär 15 juli.

Varför kan jag inte boka teaterbiljett den dagen jag vill komma?

Vi ändrar spelschemat och uppdaterar löpande. Kolla gärna igen.

Är jag garanterad plats till teaterföreställningarna?

Om du har en förbokad biljett till föreställningen så har du en garanterad plats, under förutsättning att du också har en giltig entrébiljett med entré minst 30 minuter innan föreställningen.

  • Hittade du inte svaret, maila oss gärna