Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna

Med anledning av Corona

Vilka åtgärder har ni infört för att minska smittspridning?

Du hittar alla våra åtgärder här.

Hur säkerställer ni att det inte blir trångt?

Vi tar in mycket färre besökare än vanligt och genom bokade entrétider. Här kan du förköpa din biljett. Vår restaurang är möblerad med färre stolar och glest mellan borden. Dessutom har vi satt upp avståndsmarkeringar i hela huset som hjälper dig och andra besökare att hålla avstånd.

Hur fungerar teaterföreställningarna?

Junibackens ensemble spelar flera föreställningar om dagen. En teaterföreställning är en allmän sammankomst och därför kan vi visa föreställningen för endast 50 personer åt gången. Detta innebär att alla besökare kanske inte får plats. Biljetter till dagens föreställningar kan du förköpa här när du köper din entrébiljett.

Vad gäller för teaterbiljetterna?

För att din teaterbiljett ska vara giltig så krävs att du har en dagsbiljett med bokad entrétid minst en halvtimme innan föreställningens början. Din digitala teaterbiljett byter du till ett armband i kassan på Junibacken.

Gäller inte gränsen om 50 personer?

Den gäller inte museum då det inte är en allmän sammankomst. Däremot både ska och vill vi säkerställa att det inte blir trängsel på Junibacken. Vid teaterföreställningar gäller gränsen om 50 personer och det följer vi naturligtvis.

Vad gör ni om någon besökare uppvisar symtom?

Med hänsyn till personal och besökares säkerhet så förbehåller vi oss rätten att neka besökare inträde, i de fall de uppvisar symtom.

Teater

Hur dags och var spelas teaterföreställningarna?

Dagens föreställningsschema hittar ni på skärmar på plats på Junibacken och här.

Varför kan jag inte boka teaterbiljett den dagen jag vill komma?

Antingen är biljetterna slut eller så har förställningarna för den aktuella dagen inte publicerats ännu. Vi ändrar spelschemat och uppdaterar löpande.

Är jag garanterad plats till teaterföreställningarna?

Vi spelar så många föreställningar som vi har tillstånd till men taket om 50 personer i publiken gör att det kan bli fullt. Du kan förköpa en teaterbiljett för att vara garanterad en plats. Du måste dock byta den digitala biljetten till ett armband i kassan på Junibacken innan föreställningens början.

Biljetter

Vad kostar det att gå in?

Entréavgifter för 2020 samt all info om priser (som årskort och grupprabatt) hittar du här.I entréavgiften ingår, förutom tillträde till huset, alla dagens ordinarie teaterföreställningar och en tur med Sagotåget.

Måste jag förboka biljetter?

Eftersom vi just nu tar in begränsat antal besökare rekommenderar vi att ni köper en förbokad entrétid. Tiden du väljer ger dig garanterat inträde i 30 minuter. Därefter är din entrébiljett giltig hela dagen men du släpps in i mån av plats.Du kan också förköpa teaterbiljetter för att vara säker på att få en plats till teatern.

Varför kan jag inte boka biljetter längre fram i tiden?

Vi kan behöva ändra öppettiderna så därför är det inte möjligt att göra biljettköp långt fram i tiden. Vi publicerar nya datum för biljettköp ungefär 14 dagar i förväg.

När börjar mitt årskort att gälla?

Årskortet är giltigt i 12 månader från dess att du använder det första gången.

Vad gäller om jag vill av- eller omboka mitt köp?

Du kan avboka din biljett fram till dagen innan ditt besök. Du kan när som helst omboka dina biljetter. Du hanterar ditt köp genom att klicka på knappen ”Hantera mitt köp” som du hittar i bekräftelsemejlet.

Är årskortet personligt?

Årskortet är personligt. Årskortet pensionär är personligt för dig som pensionär men inte för medföljande barn.

Kompenserar ni mig med årskort för perioden som ni hade stängt?

För dig som hade ett aktiverat årskort när vi stängde förlänger vi giltighetstiden med fyra månader. Du behöver inte göra någonting utan vi löser det när du kommer hit nästa gång.

Måste jag förboka biljetter om jag har årskort?

Om du har årskort så kan du också boka en entrétid. Du väljer då biljettkategorin Årskort vuxen, Årskort barn osv. Den biljetten gäller då mot uppvisande av ditt årskort.

Jag är ledsagare, vad gäller för mig?

Du kan också förboka din entrébiljett genom att välja biljettkategorin Övriga fribiljetter. Den biljetten gäller då mot uppvisande av ditt ledsagarkort.

Jag har en värdekod från Coop. Hur gör jag?

Du förbokar din entrébiljett genom att välja biljettkategorin Övriga fribiljetter. Du använder sedan din värdekod från Coop som betalmedel i kassan när du kommer till oss.

Vad gäller för mig som har Kulturarvskortet?

Du förbokar din entrébiljett genom att välja biljettkategorin Övriga fribiljetter. Du betalar sedan resterande belopp i kassan när du kommer till oss.

Ute och inne

Vad gör jag om det regnar? Kan jag besöka Junibacken ändå?

Eftersom Junibacken har nästan alla attraktioner inomhus passar det utmärkt att komma hit när det är dåligt väder!

Och när det är varmt, finns det luftkonditionering?

Ja, vi har luftkonditionering.

Finns det något att göra utomhus?

Junibackens egen trädgård är uppdaterad med fler och nya lekytor. Dessutom har vi en terrass för en svalande fika med Stockholms vackraste utsikt.

Ska man ta av sig sina ytterkläder?

Är du inomhus är det är klokt att hänga av sig jackan men behåll skorna på för att undvika stickor. Kom gärna hit i oömma kläder, Junibacken är byggt för lek och äventyr!

Barnvagnar

Kan jag ta med barnvagnen in?

Tyvärr kan vi inte ha barnvagnar inomhus av brandsäkerhetsskäl. Vagnen kan du istället låsa fast utanför entrén. Har du inget eget barnvagnslås kan du köpa ett i vår entrékassa. I kassan kan du också låna en bärsele, mot att du lämnar din legitimation i pant.

Mat & Dryck

Kan vi köpa något att äta och dricka på plats?

Absolut! Junibacken har en fantastisk, Krav-märkt, restaurang som har öppet nästan hela dagen. Här serveras allt från fantasifulla bakverk till köttbullar och vegetariska rätter.

Kan vi ta med och äta matsäck på Junibacken?

Junibacken har inget utrymme där ni kan äta medhavd matsäck, men vill ni ha picknick i Galärparken går det så klart bra att komma in igen efter det.

Sagotåget

Är Sagotåget läskigt?

En del barn kan uppleva vissa scener som lite läskiga. Bland annat möter ni råttan Tjofsan hos Nils Karlsson Pyssling, draken Katla hos Bröderna Lejonhjärta och i Rövarskogen går åskan.

Ingår resan med Sagotåget i biljettpriset?

Ja, en resa med Sagotåget ingår.

När och hur ofta går Sagotåget?

Sagotåget är öppet från kl 10.00 och stänger alltid 15 minuter innan Junibacken stänger för dagen. När Sagotåget är öppet visar ni bara upp er entrébiljett för tågvärden och får kliva på. De dagar vi har väldigt många besökare kan det vara så att ni i kassan tilldelas ett visst klockslag när ni får börja köa till tåget.

Vilka språk är Sagotåget översatt till?

Sagotåget är översatt till 15 olika språk. Under din resa kan du välja att lyssna till engelska, finska, ryska, tyska, holländska, spanska, franska, italienska, arabiska, japanska, estniska, kinesiska, danska, norska eller polska. Väljer du svenska är det Astrid Lindgren själv som pratar.

Har ni fått en tid till Sagotåget på er biljett?

För att att undvika långa köer delar vi ibland ut hålltider till Sagotåget. Om du har fått en biljett med ett klockslag så anger den när du tidigast kan ställa dig i kö. Innan dess är du varmt välkommen att utforska resten av huset!

Tillgänglighet

Kan jag åka Sagotåget med rullstol?

Ja, det går fint, men pga utrymningsskäl kan vi bara låta en rullstolsburen person per varv åka i Sagotåget. Detta gäller oavsett om du åker sittandes i din rullstol eller utan. Ett varv med tåget tar ca 15 min.

Hur är Junibacken rullstolsanpassat i övrigt?

Här finns självklart rullstolsanpassade toaletter och hiss för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I våra lekutställningar finns ett antal rullstolsanpassade miljöer. Framför Lilla Scen på övervåningen finns gott om plats för rullstolar. Framför teaterscenen på nedervåningen är det trängre, men vår personal gör gärna i ordning en plats åt dig. Meddela personalen i entrékassan vid ankomst så hjälper vi till.

Hur är Junibacken utrustat för andra funktionsutmaningar?

Junibacken är tillgänglighetsinventerat av “Turism för alla”, en organisation som erbjuder funktionshindrade detaljerad information om res- och turistmål över hela Europa.

Bokhandeln

Kan jag gå in och handla utan entrébiljett?

Självklart. Ingång sker via Junibackens huvudentré.

Övriga frågor

Finns det förvaringsskåp?

Det finns förvaringsskåp och det kostar inget att låna dessa.

Kan jag betala med kontanter?

Som åtgärd att minimera risken för smittspridning erbjuder Junibacken endast betalning med kort eller med swish.

Hur lång tid tar ett besök på Junibacken?

På Junibacken kan du stanna en hel dag! Upplev våra utställningar, Sagotåget och våra fantastiska föreställningar. För att hinna leka ordentligt och kanske ta en matpaus kan det vara klokt att räkna med åtminstone tre timmar.

Får vi lämna Junibacken och komma tillbaka senare under dagen?

Självklart. Visa bara upp er biljett i kassan när ni kommer tillbaka.

Hur gammal måste jag vara för att få gå in själv på Junibacken?

För att gå in på Junibacken utan vuxet sällskap måste du vara 15 år. Du måste även vara 15 år för att få åka Sagotåget på egen hand.

  • Hittade du inte svaret, maila oss gärna