Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna

Biljetter

Vad kostar det att gå in?

Här finns information om entrébiljetter och om årskort. Entrépriset varierar beroende på dag du vill besöka oss. Det är till exempel lägre pris på lovfria vardagar än på lördagar och skollov. Du får förmånligast pris när du förköper online. Det går bra att köpa biljetter i kassan (i mån av plats) men till ett högre pris.

Måste jag förboka biljetter?

Nej, men vi rekommenderar att du förköper entrébiljett. Då får du alltid förmånligast pris!

När är det mest folk på Junibacken?

Lördagar och skollov är vårt mest välbesökta dagar. Söndagar och fredagar är det ofta lugnare och minst folk är det lovfria måndagar till torsdagar. Oftast brukar det även vara något färre besökare under eftermiddagarna.

Måste jag förboka biljetter om jag har årskort?

Ja, som årskortsinnehavare rekommenderar vi att du förbokar din entrébiljett. Dessa kostar ingenting men är giltiga tillsammans med ditt årskort.

Hur bokar jag biljett för medföljande barn om jag har pensionärskort?

För dig som är pensionär med årskort väljer du Årskortsinnehavare barn för medföljande barn.

Jag är ledsagare, vad gäller för mig?

Du behöver inte förboka biljett utan visar bara ditt ledsagarkort i kassan när ni kommer.

Vad gäller om jag vill avboka mina biljetter?

Fri avbokning gäller fram till och med dagen innan ditt besök. Du avbokar din biljett genom att klicka på ”Hantera mitt köp” i bekräftelsemejlet.

När börjar mitt årskort att gälla?

Årskortet är giltigt i 12 månader från dess att du använder det första gången. Du måste aktivera ditt årskort inom 12 månader från inköpsdatum.

Är årskortet personligt?

Årskortet är personligt. Årskortet pensionär är personligt för dig som pensionär men inte för medföljande barn.

Varför kan jag inte boka biljetter längre fram i tiden?

Vi kan behöva ändra öppettiderna så därför är det inte möjligt att göra biljettköp långt fram i tiden. Vi publicerar nya datum löpande.

Teater

Hur dags och var spelas teaterföreställningarna?

Dagens föreställningsschema hittar ni på skärmar på plats på Junibacken och här.

Varför kan jag inte boka teaterbiljett den dagen jag vill komma?

Antingen spelas inte den förställningen den aktuella dagen eller så är den fullbokad. Vi ändrar spelschemat och uppdaterar löpande. Kolla gärna igen.

Är jag garanterad plats till teaterföreställningarna?

Om du har en förbokad biljett till föreställningen så har du en garanterad plats, under förutsättning att du också har en giltig entrébiljett med entré minst 30 minuter innan föreställningen (undantag när föreställning börjar 10:15). Utan teaterbiljett kan du inte se föreställningen.

Ute och inne

Vad gör jag om det regnar? Kan jag besöka Junibacken ändå?

Eftersom Junibacken har nästan alla attraktioner inomhus passar det utmärkt att komma hit när det är dåligt väder!

Och när det är varmt, finns det luftkonditionering?

Ja, vi har luftkonditionering.

Finns det något att göra utomhus?

Ja, Junibackens trädgård har blivit Sveriges största Muminlekplats! På denna vackra plats precis intill vattnet kan både du som vuxen och du som barn njuta och ha kul tillsammans och lära känna muminböckerna för första gången eller på nytt!

Ska man ta av sig sina ytterkläder?

Är du inomhus är det är klokt att hänga av sig jackan men behåll skorna på för att undvika stickor. Kom gärna hit i oömma kläder, Junibacken är byggt för lek och äventyr!

Barnvagnar

Kan jag ta med barnvagnen på Junibacken?

Tyvärr kan vi inte ha barnvagnar på Junibacken av brandsäkerhetsskäl. Vagnen kan du istället lämna utanför entrén. Vi rekommenderar att du låser vagnen. Har du inget eget barnvagnslås kan du köpa ett i vår entrékassa. I kassan kan du också låna en bärsele, mot att du lämnar din legitimation i pant.

Mat & Dryck

Kan vi köpa något att äta och dricka på plats?

Absolut! Junibacken har en fantastisk Krav-märkt restaurang som har öppet nästan hela dagen. Här serveras allt från fantasifulla bakverk till köttbullar och vegetariska rätter. Läs mer här.

Kan vi ta med och äta matsäck på Junibacken?

Junibacken har inget utrymme där ni kan äta medhavd matsäck, men vill ni ha picknick i Galärparken går det så klart bra att komma in igen efter det.

Sagotåget

Är Sagotåget läskigt?

En del barn kan uppleva vissa scener som lite läskiga. Bland annat möter ni råttan Tjofsan hos Nils Karlsson Pyssling, draken Katla hos Bröderna Lejonhjärta och i Rövarskogen går åskan.

Ingår resan med Sagotåget i biljettpriset?

Ja, en resa med Sagotåget ingår. När du förköper din biljett så reserverar vi plats för dig att åka Sagotåget under dagen. Om du besöker oss under våra mest välbesökta dagar så kommer du att tilldelas en tid när du kan ställa dig i kö för Sagotåget. Det kan vara lång väntetid under våra mest välbesökta dagar och om du inte har förköpt biljett kan vi inte lova att det finns tider kvar till tåget. Under sommaren (juli och augusti) brukar det vara flest besökare måndagar till fredagar. Under resten av året brukar det vara lugnare måndagar till torsdagar. Oftast är det även något färre besökare under eftermiddagarna.

När och hur ofta går Sagotåget?

Sagotåget är öppet från kl 09:00 och stänger alltid 15 minuter innan Junibacken stänger för dagen. När Sagotåget är öppet visar ni bara upp er Sagotågsbiljett för tågvärden och därefter får ni kliva på. Om du besöker oss under våra mest välbesökta dagar så kommer du att tilldelas en tid när du kan ställa dig i kö för Sagotåget. Det kan vara lång väntetid under våra mest välbesökta dagar och om du inte har förköpt biljett kan vi inte lova att det finns tider kvar till tåget.

Vilka språk är Sagotåget översatt till?

Sagotåget är översatt till 15 olika språk. Under din resa kan du välja att lyssna till engelska, finska, ryska, tyska, holländska, spanska, franska, italienska, arabiska, japanska, estniska, kinesiska, danska, norska eller polska. Väljer du svenska är det Astrid Lindgren själv som pratar.

Tillgänglighet

Kan jag åka Sagotåget med rullstol?

Ja, det går fint, men pga utrymningsskäl kan vi bara låta en rullstolsburen person per varv åka i Sagotåget. Detta gäller oavsett om du åker sittandes i din rullstol eller utan. Ett varv med tåget tar ca 15 min.

Hur är Junibacken rullstolsanpassat i övrigt?

Här finns självklart rullstolsanpassade toaletter och hissar för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I våra lekutställningar finns ett antal rullstolsanpassade miljöer. Framför Lilla Scen på övervåningen finns gott om plats för rullstolar. Framför teaterscenen på nedervåningen är det trängre, men vår personal gör gärna i ordning en plats åt dig. Meddela personalen i entrékassan vid ankomst så hjälper vi till.

Hur är Junibacken utrustat för andra funktionsutmaningar?

Junibacken är tillgänglighetsinventerat av “Turism för alla”, en organisation som erbjuder funktionshindrade detaljerad information om res- och turistmål över hela Europa.

Bokhandeln

Kan jag gå in och handla utan entrébiljett?

Självklart. Ingång sker via Junibackens huvudentré.

Övriga frågor

Finns det förvaringsskåp?

Det finns mindre förvaringsskåp och det kostar inget att låna dessa. Junibacken har inte möjlighet att förvara resväskor.

Kan jag betala med kontanter?

På Junibacken kan du endast betala med kort. I bokhandeln och i restaurangen kan du även betala med swish.

Hur lång tid tar ett besök på Junibacken?

På Junibacken kan du stanna en hel dag! Upplev våra utställningar, Sagotåget och våra fantastiska föreställningar. För att hinna leka ordentligt och kanske ta en matpaus kan det vara klokt att räkna med tre timmar.

Får vi lämna Junibacken och komma tillbaka senare under dagen?

Självklart. Visa bara upp er biljett i kassan när ni kommer tillbaka.

Hur gammal måste jag vara för att få gå in själv på Junibacken?

För att gå in på Junibacken utan vuxet sällskap måste du vara 15 år. Du måste även vara 15 år för att få åka Sagotåget på egen hand.

Får man ta med husdjur till Junibacken?

På Junibacken är inga husdjur tillåtna, med undantag för ledarhundar.

  • Hittade du inte svaret, maila oss gärna