Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna

Biljetter

Vad kostar det att gå in?

Här finns information om entrébiljetter och om årskort. I entréavgiften ingår, förutom tillträde till huset, en tur med Sagotåget. Entrépriset varierar beroende på dag du vill besöka oss. Det är till exempel lägre pris på lovfria vardagar än på lördagar och skollov. Du får förmånligast pris när du köper din biljett online.

Måste jag förboka biljetter?

Ja, det rekommenderar vi. Dessutom får du alltid förmånligast pris när du förköper.

Hur länge får jag stanna?

Just nu har vi 3 timmars begränsad besökstid för ett jämt flöde i huset.

När är det mest folk på Junibacken?

Tisdagar till torsdagar brukar det oftast vara lugnare än under fredagar till söndagar. Oftast brukar det även vara något färre besökare under eftermiddagarna.

Måste jag förboka biljetter om jag har årskort?

Just nu behöver även du med årskort förboka entré och teaterbiljetter, detta då vi just nu har en begränsning på hur många besökare som får vistas samtidigt i huset. Du väljer då biljettkategorin ”Årskortsinnehavare vuxen”, ”Årskortsinnehavare barn” eller ”Årskortsinnehavare pensionär”. För dig som pensionär med årskort väljer du ”Årskortsinnehavare barn” för medföljande barn.

Hur bokar jag biljett för medföljande barn om jag har pensionärskort?

För dig som pensionär med årskort väljer du Årskort barn för medföljande barn.

Jag är ledsagare, vad gäller för mig?

Du kan också förboka din entrébiljett genom att välja biljettkategorin Övriga fribiljetter. Den biljetten gäller då mot uppvisande av ditt ledsagarkort.

Vad gäller om jag vill av- eller omboka mitt köp?

Fri avbokning gäller fram till 24h innan din entrétid. Du avbokar din biljett genom att klicka på ”Hantera mitt köp” i bekräftelsemejlet. Du kan omboka din biljett fram till att din besökstid börjar. Mejla då önskade ändringar till info@junibacken.se och inkludera ditt ordernummer.

När börjar mitt årskort att gälla?

Årskortet är giltigt i 12 månader från dess att du använder det första gången. Du måste aktivera ditt årskort inom 12 månader från inköpsdatum.

Är årskortet personligt?

Årskortet är personligt. Årskortet pensionär är personligt för dig som pensionär men inte för medföljande barn.

Varför kan jag inte boka biljetter längre fram i tiden?

Vi kan behöva ändra öppettiderna så därför är det inte möjligt att göra biljettköp långt fram i tiden. Vi publicerar nya datum löpande.

Covid-19

Vad har ni vidtagit för åtgärder på Junibacken?

Vi har infört en begränsning när det gäller hur många besökare vi släpper in åt gången samt en besöksbegränsning på tre timmar. Det är endast förköp av entrébiljett som gäller och kontroll av vaccinationsbevis för alla över 18 år som ska se en teaterföreställning. I restaurangen har vi avståndsmarkeringar och glesat ut mellan borden. Handsprit hittar du i hela huset. Högtalarutrop sker med uppmaning att hålla avstånd. 

Vad innebär tre timmars begränsad besökstid?

Det innebär att du besöker Junibacken under tre timmar. Detta för att vi ska kunna både ge dig som är i huset en trygg upplevelse samt ge fler möjlighet att besöka huset under dagen då besökarantalet är begränsat. 

Vaccinationsbevis

Behöver jag vaccinationsbevis för att besöka Junibacken?

Du som är över 18 år behöver vaccinationsbevis för att gå på någon av våra teaterföreställningar. För att besöka andra delar av huset krävs inget vaccinationsbevis. Vi kontrollerar ditt vaccinationsbevis i kassan när du kommer tillsammans med giltig ID-handling. Era biljetter löses in mot armband för alla i sällskapet. Armbanden måste ni bära på er. Vi kan tyvärr inte ersätta förlorade biljetter. Vi förbehåller oss rätten att neka entré till föreställningen om du inte kan uppvisa giltigt vaccinationsbevis eller ID-handling.

Hur intygar jag att jag är vaccinerad?

Du laddar enkelt ner ditt vaccinationsbevis här. Vaccinationsbevis är giltigt 14 dagar från det att du tog din andra dos. Vi använder myndigheten DIGG:s app för att läsa av vilka vaccinationsbevis som är giltiga. Vaccinationsbeviset är endast giltigt tillsammans med uppvisad ID-handling. Vänligen notera att ditt bevis kan behöva uppdateras så ladda ner det på nytt, om det var ett tag sedan du gjorde det.

Vad gäller för mig som inte är vaccinerad?

För dig som av medicinska skäl inte kan vaccinera dig gäller uppvisande av läkarintyg samt giltig ID-handling. Om du saknar läkarintyg kan du inte se någon av våra teaterföreställningar. För att besöka andra delar av huset krävs inget vaccinationsbevis.  

Vad gäller om jag är vaccinerad i ett annat land än Sverige?

EU-medborgare kan använda sina nationella vaccinationsbevis. Vaccinationsbevisen är endast giltiga för EU-medborgare, utfärdade i ett EU-land. Myndigheterna arbetar för att man ska kunna få ett giltigt vaccinationsbevis även om man blivit vaccinerad i ett land utanför EU. Den tjänsten är ännu inte på plats. 

Teater

Hur dags och var spelas teaterföreställningarna?

Dagens föreställningsschema hittar ni på skärmar på plats på Junibacken och här.

Varför kan jag inte boka teaterbiljett den dagen jag vill komma?

Antingen spelas inte den förställningen den aktuella dagen eller så är den fullbokad. Vi ändrar spelschemat och uppdaterar löpande. Kolla gärna igen.

Är jag garanterad plats till teaterföreställningarna?

Om du har en förbokad biljett till föreställningen så har du en garanterad plats, under förutsättning att du också har en giltig entrébiljett med entré minst 30 minuter innan föreställningen. Du behöver också kunna uppvisa vaccinationsbevis för att se föreställningen ”Pippi flyttar in”. Utan teaterbiljett kan du inte se respektive föreställning.

Ute och inne

Vad gör jag om det regnar? Kan jag besöka Junibacken ändå?

Eftersom Junibacken har nästan alla attraktioner inomhus passar det utmärkt att komma hit när det är dåligt väder.

Och när det är varmt, finns det luftkonditionering?

Ja, vi har luftkonditionering.

Finns det något att göra utomhus?

Junibackens egen trädgård är uppdaterad med fler och nya lekytor och är öppen sommarhalvåret. Dessutom har vi en terrass för en svalande fika med Stockholms vackraste utsikt.

Ska man ta av sig sina ytterkläder?

Är du inomhus är det är klokt att hänga av sig jackan men behåll skorna på för att undvika stickor. Kom gärna hit i oömma kläder, Junibacken är byggt för lek och äventyr!

Barnvagnar

Kan jag ta med barnvagnen in?

Tyvärr kan vi inte ha barnvagnar inomhus av brandsäkerhetsskäl. Vagnen kan du istället lämna utanför entrén. Vi rekommenderar att du låser vagnen. Har du inget eget barnvagnslås kan du köpa ett i vår entrékassa. I kassan kan du också låna en bärsele, mot att du lämnar din legitimation i pant.

Mat & Dryck

Kan vi köpa något att äta och dricka på plats?

Absolut! Junibacken har en fantastisk, Krav-märkt, restaurang som har öppet nästan hela dagen. Här serveras allt från fantasifulla bakverk till köttbullar och vegetariska rätter. Läs mer här.

Kan vi ta med och äta matsäck på Junibacken?

Junibacken har inget utrymme där ni kan äta medhavd matsäck, men vill ni ha picknick i Galärparken går det så klart bra att komma in igen efter det.

Sagotåget

Är Sagotåget läskigt?

En del barn kan uppleva vissa scener som lite läskiga. Bland annat möter ni råttan Tjofsan hos Nils Karlsson Pyssling, draken Katla hos Bröderna Lejonhjärta och i Rövarskogen går åskan.

Ingår resan med Sagotåget i biljettpriset?

Ja, en resa med Sagotåget ingår.

När och hur ofta går Sagotåget?

Sagotåget är öppet från kl 10.00 och stänger alltid 15 minuter innan Junibacken stänger för dagen. När Sagotåget är öppet visar ni bara upp er entrébiljett för tågvärden och får kliva på. De dagar vi har väldigt många besökare kan det vara så att ni i kassan tilldelas ett visst klockslag när ni får börja köa till tåget.

Vilka språk är Sagotåget översatt till?

Sagotåget är översatt till 15 olika språk. Under din resa kan du välja att lyssna till engelska, finska, ryska, tyska, holländska, spanska, franska, italienska, arabiska, japanska, estniska, kinesiska, danska, norska eller polska. Väljer du svenska är det Astrid Lindgren själv som pratar.

Tillgänglighet

Kan jag åka Sagotåget med rullstol?

Ja, det går fint, men pga utrymningsskäl kan vi bara låta en rullstolsburen person per varv åka i Sagotåget. Detta gäller oavsett om du åker sittandes i din rullstol eller utan. Ett varv med tåget tar ca 15 min.

Hur är Junibacken rullstolsanpassat i övrigt?

Här finns självklart rullstolsanpassade toaletter och hiss för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I våra lekutställningar finns ett antal rullstolsanpassade miljöer. Framför Lilla Scen på övervåningen finns gott om plats för rullstolar. Framför teaterscenen på nedervåningen är det trängre, men vår personal gör gärna i ordning en plats åt dig. Meddela personalen i entrékassan vid ankomst så hjälper vi till.

Hur är Junibacken utrustat för andra funktionsutmaningar?

Junibacken är tillgänglighetsinventerat av “Turism för alla”, en organisation som erbjuder funktionshindrade detaljerad information om res- och turistmål över hela Europa.

Bokhandeln

Kan jag gå in och handla utan entrébiljett?

Självklart. Ingång sker via Junibackens huvudentré.

Övriga frågor

Finns det förvaringsskåp?

Det finns mindre förvaringsskåp och det kostar inget att låna dessa. Junibacken har inte möjlighet att förvara resväskor.

Kan jag betala med kontanter?

På Junibacken kan du endast betala med kort. I bokhandeln och i restaurangen kan du även betala med swish.

Hur lång tid tar ett besök på Junibacken?

På Junibacken kan du stanna en hel dag! Upplev våra utställningar, Sagotåget och våra fantastiska föreställningar. För att hinna leka ordentligt och kanske ta en matpaus kan det vara klokt att räkna med tre timmar.

Får vi lämna Junibacken och komma tillbaka senare under dagen?

Självklart. Visa bara upp er biljett i kassan när ni kommer tillbaka.

Hur gammal måste jag vara för att få gå in själv på Junibacken?

För att gå in på Junibacken utan vuxet sällskap måste du vara 15 år. Du måste även vara 15 år för att få åka Sagotåget på egen hand.

  • Hittade du inte svaret, maila oss gärna