Monstret och människorna – en musikal

“Om alla bara kunde sluta vara rädda.”

Mysrysig afton för hela familjen

Med en ny Salong och en nyskriven musikal är det den 19 september 2019 premiär i dubbel bemärkelse på Junibacken. Då dras nämligen ridån upp för första gången i Salongen och samtidigt är det urpremiär för mysrysaren Monstret och människorna, en nyskriven musikal baserad på Mats Strandbergs och Sofia Falkenhems bokserie om Monstret Frank. Föreställningen riktar sig till barn mellan fem och tio år och deras närstående vuxna. 

Berättelsen tar sin början på Franks nioårsdag då något händer som förändrar hans liv. Grannen Alices hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar…

Dramatisering & sångtexter: Mikael Kallin

Musik: Emil Nilsson

På Junibacken tar vi barn och kultur på allvar. Genom kulturen vill vi inspirera, väcka känslor och uppmuntra kreativitet. Vi skapar alla våra uppsättningar själva och i huset finns regissör, kompositör, ateljé och egen ensemble. Vår teaterverksamhet har alltid haft en central roll i huset och med vår nya utbyggnad, Salongen, kan vi äntligen erbjuda våra besökare en komplett helaftonsproduktion.

Junibacken vill också fortsätta inspirera och stimulera små och stora i Astrid Lindgrens anda. Och Mats för Astrids berättartradition vidare, han säger:

”…Astrid har varit en stor inspiration för mina barnböcker. Framför allt beundrar jag hennes sätt att låta vemodet ta lika mycket plats som humorn och spänningen. Som barn hittade jag styrka i hennes berättelser. Hon lärde mig om att vara modig, fast man egentligen inte törs.”

Mats Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (CirkelnEld och Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delen nominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. 2015 kom Mats första skräckroman, Färjan, som 2017 följdes av romanen Hemmet. 2016 kom den första delen i hans egna barnboksserie om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Monstret i natten, som hyllades av kritiker och läsare, följdes av Monstret på cirkusen och den tredje och sista delen, Monstret och människorna.

Vill du boka Monstret och människorna som skolmusikal?

Läs mer här.

Mikael_690

"Att iscensätta och tonsätta böckerna om Frank är utmanande, spännande och läskigt, precis lika spännande som det är att ta del av den värld som Mats och Sofia skapat kring Monstret Frank. Vi i det konstnärliga teamet slås dessutom av att ju djupare vi kommer i materialet desto fler dimensioner får det. Musikalen kommer skildra både samtiden och dåtiden, hur motsättningar skapas och hur populistiska strömningar följer efter – utan att skriva någon på näsan.”

Mikael Kallin
Konstnärlig ledare och regissör