Monstret och människorna – en musikal

”Om alla bara kunde sluta vara rädda.”

Mysrysig afton för hela familjen

I september 2019 är det urpremiär för Junibackens musikal Monstret och människorna baserad på Mats Strandbergs och Sofia Falkenhems boktrilogi. Musikalen vänder sig till barn i ålder 5-10 år och upplevs i sällskap av närstående vuxen.

Böckerna om Frank och musikalen tar sitt avstamp i ett barns sökande efter den egna identiteten. På sin nioårsdag blir Frank biten av en hund och inget är sig längre likt. På nätterna förvandlas han till ett monster. Här ställs frågor som; – Vem är jag och vart hör jag hemma? Även nutida och aktuella frågeställningar kring källkritik, mediala drev och individens ansvar i ett kollektiv berörs.

På Junibacken tar vi barn och kultur på allvar. Genom kulturen vill vi inspirera, väcka känslor och uppmuntra kreativitet. Vi skapar alla våra uppsättningar själva och i huset finns regissör, kompositör, ateljé och egen ensemble. Vår teaterverksamhet har alltid haft en central roll i huset och med vår nya utbyggnad, Salongen, kan vi äntligen erbjuda våra besökare en komplett helaftonsproduktion.

Junibacken vill också fortsätta inspirera och stimulera små och stora i Astrid Lindgrens anda. Och Mats för Astrids berättartradition vidare, han säger:

”…Astrid har varit en stor inspiration för mina barnböcker. Framför allt beundrar jag hennes sätt att låta vemodet ta lika mycket plats som humorn och spänningen. Som barn hittade jag styrka i hennes berättelser. Hon lärde mig om att vara modig, fast man egentligen inte törs.”

Mats Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (CirkelnEld och Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delen nominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. 2015 kom Mats första skräckroman, Färjan, som 2017 följdes av romanen Hemmet. 2016 kom den första delen i hans egna barnboksserie om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Monstret i natten, som hyllades av kritiker och läsare, följdes av Monstret på cirkusen och den tredje och sista delen, Monstret och människorna.

Vill du boka Monstret och människorna som skolmusikal?

Läs mer här.

Mikael_690

Att få iscensätta Mats böcker om Frank blir utmanande, spännande och läskigt, precis lika spännande som det är att ta del av den värld som Mats skapat kring Monstret Frank. Jag är såklart glad över detta samarbete och att tillsammans med Junibackens konstnärliga team få tonsätta och visualisera Mats monster och inte minst världen och karaktärerna som finns omkring honom.

Mikael Kallin
Konstnärlig ledare och regissör