Frågor och svar

Måste jag förboka biljetter?
- Nej, du behöver inte boka biljetter till Junibacken. Det är bara att komma!

Vad gör jag om det regnar, kan jag besöka Junibacken ändå?
- Eftersom Junibacken är ett museum med alla attraktioner inomhus passar det utmärkt att komma hit när det är dåligt väder!

Och när det är varmt - finns det luftkonditionering?
- Ja, vi har luftkonditionering.

Kan jag ta med barnvagnen in?
- Nej, dessvärre får vi inte ha barnvagnar inomhus p g a brandsäkerhetsskäl. Vagnen kan du låsa fast utanför entrén. Har du inget eget barnvagnslås kan du köpa ett i vår entrékassa. I kassan kan du också låna en bärsele mot att legitimation lämnas som pant.

Kan vi ta med och äta matsäck på Junibacken?
- Tyvärr har vi inget utrymme där ni kan äta medhavd matsäck. Däremot erbjuder vår restaurang både fika och mat. Vill ni äta medhavd picknick ute i Galärparken går det så klart bra att komma in igen efter det.

Måste vi ha en guide under besöket?
- Nej, på Junibacken klarar man sig utan guide.

Hur gammal måste jag vara för att gå in själv på Junibacken?
- För att gå in på Junibacken utan vuxet sällskap måste du vara 15 år, detta pga säkerhetsskäl. Du måste även vara 15 år för att få åka Sagotåget på egen hand.

Hur ofta går Sagotåget?
- När huset är fullt går tåget hela tiden och tågresan tar ca 10 minuter. På tisdagar - torsdagar under lågsäsong håller tåget stängt mellan kl 12:50 och 14:00.

Är Sagotåget läskigt?
- En del barn kan uppleva vissa scener som lite läskiga. Bland annat möter ni råttan Tjofsan hos Nils Karlsson Pyssling, draken Katla hos Bröderna Lejonhjärta och i Rövarskogen går åskan.

Ingår resan med Sagotåget i biljettpriset?
- Ja, det gör den.

Kan jag åka Sagotåget med rullstol?
- Ja, det kan du.

Hur är Junibacken rullstolsanpassat i övrigt?
- Här finns självklart rullstolsanpassade toaletter samt hiss för att enkelt ta sig mellan våningsplanen. I våra lekutställningar finns ett antal rullstolsanpassade miljöer. Junibacken är tillgänglighetsinventerad av Turism för alla, en organisation som erbjuder funktionshindrade detaljerad information om res- och turistmål över hela Europa.

Framför lilla scenen på övervåningen finns gott om plats för rullstolar. Framför teaterscenen på nedervåningen är det trängre, men vår personal gör gärna i ordning en plats åt dig. Meddela personalen i entrékassan vid ankomst om du önskar detta.

Hur lång tid tar ett besök på Junibacken?
- En familj stannar i genomsnitt ca en och en halv till två timmar på Junibacken men självklart får man stanna här så länge man önskar! 

Får jag gå in och handla i bokhandeln utan att lösa entrébiljett?
- Ja, söker du en särskild bok eller present går det bra att, som vuxen, besöka bokhandeln utan att lösa biljett. Ni går då längs med långsidan och ringer på så släpper personalen in er.

Ligger Junibacken på Skansen?
- Nej, Junibacken ligger direkt till höger efter Djurgårdsbron nära Nordiska museet och Vasamuseet.

Hur tar jag mig från T-Centralen till Junibacken?
- Du kan ta buss 69 från T-centralen mot Blockhusudden eller spårvagn 7 från Sergels torg mot Waldemarsudde.

Vid vilken hållplats ska jag stiga av?
- Om du tar buss 69 kliver du av vid hållplats Djurgårdsbron, om du tar spårvagn kliver du av vid hållplatsen som heter Nordiska museet/Vasamuseet/Junibacken.

Är det svårt att hitta i huset?
-
Junibacken är ett hus med många skrymslen och vrår. I entrén och på våning två hittar ni en skärmar med kartor över museet, annars är det bara att fråga personalen så hjälper vi mer än gärna er att hitta här inne!

Vill ni låsa in saker i ett skåp och står utan 5-krona?
-
Växla i någon av våra kassor, i bokhandeln eller köp vårt fina Junibackenmynt som ni kan återanvända både på Junibacken och i kundvagnar. 

Hur dags/var spelas teaterföreställningarna?
- Dagens föreställningsschema hittar ni på skärmar lite här och var i museet samt i vårt kalendarium här på hemsidan. 

Hur fungerar teaterföreställningarna?
-
Junibackens ensemble spelar fem teaterföreställningar dagligen. Vill ni vara säkra på att få en plats till föreställningarna är det bra att vara på plats 5-10 minuter innan föreställningen börjar. Föreställningarna varar i ca 15-20 minuter, vilket brukar vara den ultimata gränsen för hur länge barn vill sitta stilla.

När går Sagotåget?
-
Då sagotåget är öppet visar ni bara upp er tågbiljett och får kliva på. Sagotåget stänger alltid 15 minuter innan Junibacken stänger för dagen. På tisdagar - torsdagar under lågsäsong håller tåget stängt mellan kl 12:50 och 14:00.

Vilka språk är Sagotåget översatt till?
-
Sagotåget är översatt till 15 olika språk, vilka är engelska, finska, ryska, tyska, holländska, spanska, franska, italienska, arabiska, japanska, estniska, kinesiska, danska, norska, och polska. Dessutom finns det självklart på svenska.

Har ni fått en tid till Sagotåget på er biljett?
-
De dagar då många vill besöka Junibacken ger vi er en tid på biljetten för att undvika att alla gäster ställer sig i kö till tåget samtidigt. Tiden berättar när ni blir insläppta till att ställa er i tågkön inne på Sagotorget. Innan det blir er tur att ta tåget kan ni fortsätta in i huset genom bokhandeln, där hittar ni våra temautställningar, restaurangen och Villa Villekulla. Där kan ni leka och titta på våra teaterföreställningar. Vill ni åka tåget senare än tiden på biljetten, går det också bra!

Har ni haft en toppendag och funderar på att besöka oss igen?
-
Vi säljer årskort som ger fri entré under ett års tid.  Har ni köpt en enkel dagsentré så kan ni, i utbyte mot ert kvitto, uppgradera till ett årskort samma dag som köpet av dagsentré har gjorts.

Var finns toaletterna?
-
I entrén och i restaurangen finns flera toaletter varav några har skötbord. Det finns även en toalett i Stationshuset; strax innan du går på Sagotåget.

Får vi lämna Junibacken och komma tillbaka senare under dagen?
-
Självklart går det bra att gå ut för att ta lite frisk luft eller varva med ett annat museum. Visa bara upp er biljett i kassan när ni kommer tillbaka.

Ska man ta av sig sina ytterkläder?
-
Junibacken är inomhus och det är klokt att hänga av sig jackan. Behåll gärna skor på för att undvika stickor och kalla fötter. Kom gärna hit i oömma kläder, för i våra utställningar kan du klättra, krypa och ha otroligt roligt! Låt inte kläderna begränsa din lek.

Våra små besökare springer ofta iväg för att leka själva och märker inte alls när de vuxna tappat bort dem. I entrékassan finns namnarmband till försäljning. På dessa kan ni skriva namn och telefonnummer för att underlätta letandet.

Första hjälpen
Junibacken anordnar regelbundet kurser i första hjälpen samt barnolycksfall för vår personal. Vår ambition är att det varje dag ska finnas minst en person på plats som har genomgått denna kurs och kan hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

© 2015 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta