Barnbokens århundrade – en hejdundrande historia!
Vad kan den vuxnes berättelser om och för barnet säga om samtidens syn på de minsta i samhället de senaste 100 åren? Berättarworkshop/visning inkl Sagotåget. Åk 1-6
Om programmet ”Barnbokens historia…”
Nittonhundratalet var ett minst sagt omvälvande århundrande, där samhällsutvecklingen kanske främst utmärkte sig i synen på barnet. Ellen Key myntade Barnets århundrande, och här på Junibacken vill vi lyfta det, och sätta fokus på barnboken.
I ett lustfyllt berättande och undersökande, leker och forskar vi oss igenom hela Junibackens hus, där sagor från de senaste hundra åren gestaltas som uppbyggda lekmiljöer, syns i illustrationer, finns i böcker och spelas i teaterpjäser.
I samarbete med Svenska barnboksinstitutet och med en hänvisning till del 10 av Sveriges historia, som kan ses i samband med besöket på Junibacken, där de stora händelserna på 1900-talet avhandlas.
Programmet ”Barnbokens historia” svarar mot Lgr 22 historia, svenska och samhällskunskap.
Praktisk information och pris
Programmet anpassas i innehåll och längd efter årskurs, ca 60-90 minuter.
När: Berättarworkshop/visning börjar innan öppning, dvs från kl 9, för att kunna vara ensamma i huset och ostört titta närmre på utställningarna.
Antal: Max 25 elever + två obligatoriska vuxna (fler vuxna är välkomna, se pris)
Priset inkluderar: Inträde till Junibacken, tillgång till våra lekmiljöer, en tur i Sagotåget samt möjlighet att se våra teaterföreställningar som spelas den dagen i mån av plats (anmäl intresse via bokningsformuläret).
Matsäcksrum: Ingår vid förfrågan (anmäl i formuläret).