Hantverk och hjärta i minsta lilla barr

Ett av det största arbeten som sker på Junibacken är ett som besökarna aldrig får se. När lamporna släcks och dörrarna stängs, då smyger de fram som hustomtar ur vrårna, alla våra proffs som ser till att utställningarna ser ut precis som de ska. Att Villa Villekulla är alldeles gult, trots tusentals timmar av lek och skav. Att Lilla Gubbens prickar sitter där de ska. Att Alfons Åbergs trappor håller att springa i hundra gånger till. Och att alla dockor och miljöer i Sagotåget är lika levande som första dagen, år efter år efter år.

Vi förvaltar ju inte bara författarnas och illustratörernas figurer, utan också alla barns bild av hur det är och ser ut i böckerna. Då måste det blir rätt. Det måste kännas 'som det ska', det är där magin ligger.

Scenografer, rekvisitörer, målare, elektriker, snickare, smeder, sömmerskor… Listan över alla de som håller magin i gång på Junibacken är lång och omfattande. Och arbetet kräver både skicklighet, tålamod och en rejäl dos passion. Det handlar ju om mer än byggnader och dockor. Vi bygger något utöver det vanliga varje dag. Något sagolikt.

Inför varje ny utställning skissar scenograf och utställningsansvariga tillsammans upp en bild av vad man vill göra. I många fall görs sen en modell, som ändras och görs om tills alla är nöjda. Sen bygger vi utställningen nästan dygnet runt i ungefär fyra veckor, allt för att störa så få besökare som möjligt.

De största delarna byggs inte på plats, utan förs hit på enorma lastbilar när vi fått dem färdiga, och så tar vi in allt genom den stora lastentrén. Sen monteras allt på plats, och säkras hundra gånger om. Allt vi gör måste tåla lek – och mycket lek! De som jobbar i ateljén blir till slut en sorts allkonstnärer. Det är inte bara utställningarna som ska byggas, utan också dekoren till våra föreställningar. Alla kostymer. Och varenda liten sked i Villa Villekulla och varenda morot och blomma på Sagotorget. Vartenda barr i Mattisskogen ska ligga rätt, och tågvagnarna glida fram utan gnissel. Det är ett jobb som aldrig tar slut. Och ett uppdrag som handlar om det kanske allra viktigaste i huset: Saga, magi och fantasi.

Se hela filmen

En Muminlekplats blir till