Sagan om Junibacken

…börjar med Astrid Lindgren. När hon första gången fick höra talas om projektet så tyckte hon att det var nog klokt och bra, men något “Astrid Lindgren-hus” ville hon rakt inte veta av. En plats där andra barnboksförfattare och illustratörer kunde lyftas fram och inspirera, det gick däremot bra. Och så fick det bli. Staffan Götestam, som presenterat idén för Astrid, var redan inne på samma spår: “Jag ville skapa ett kulturhus för både barn och vuxna. Inte ett gammaldags och dammigt, utan ett nyskapande, innehållsrikt och spännande!”

Ett tåg till sagans värld

Redan från början fanns en idé om en färd med ett litet tåg genom några av Astrids berättelser. De skulle vara gestaltade med scenografi, ljus, dialog och musik. Uppdraget att skapa miljöerna gick till illustratören Marit Törnqvist, som till en början var bekymrad – hur skulle hon kunna göra böckerna rättvisa? Strategin blev att hela tiden gå tillbaka till berättelserna och vara texten trogen. Och att skapa miljöerna i nära samarbete med Astrid själv.

Sagotåget tog närmare två år att skapa. Under dessa år var den svenska teater- och museivärlden praktiskt taget tömd på de största inom scenografiskt inriktat konsthantverk – alla jobbade för Junibacken! Dockmakare, dekormålare, attributmakare och teatersnickare jobbade febrilt för att färdigställa Sagotåget till öppningsdagen den 8 juni 1996. Astrid Lindgren själv blev väldigt nöjd med resultatet, och skrev så här i ett brev till Marit Törnqvist, den 4 februari 1997:

“Alla som kommer dit faller i förundran över att något dylikt existerar, och jag kan inte tänka mej ett barnmuseum, som kommer i närheten av detta.”

Magin mellan sidorna

Idag är Junibacken ett barnkulturhus med hjärtat i boken. Allt vi gör utgår från vårt yttersta mål: Att väcka lusten att läsa. Med utställningar och teaterföreställningar som bygger på verk av Nordens allra främsta barnboksförfattare vill vi uppmuntra kreativitet och fantasi – och visa vägen till magin mellan sidorna. Vi är en av landets absolut största barnteaterproducenter, med över 1600 föreställningar per år, och har Sveriges största barnbokhandel. Den vinst vi gör återinvesteras i verksamheten, ingenting betalas ut till aktieägarna. Och Junibacken får inga statliga medel, utan finansieras helt av de egna intäkterna.

Ett modigt barnkulturhus

Vår ambition är att fortsätta skapa, inspirera och stimulera i Astrids anda. Vi vill vara en plats där barn och vuxna möts i upplevelser som räcker längre än en tur i en karusell. Vi vill bli ett barnkulturhus som inte väjer för de svåra frågorna, utan vågar prata om allt det som är viktigt i livet. Precis som Astrid Lindgren i sina böcker. Och som alla de fantastiska författare och illustratörer som vi upptäcker idag. Välkommen till Junibacken.