Sagan om Junibacken

Hur kom Junibacken till?

Junibacken och Astrid Lindgren
Staffan Götestam träffade Astrid Lindgren för första gången i slutet av 70-talet när han fick rollen som Jonatan i filmen om Bröderna Lejonhjärta. Det blev början på ett långvarigt samarbete. Staffan skulle komma att dramatisera, regissera och producera ett stort antal pjäser, musikaler och filmer utifrån Astrid Lindgrens verk. Så småningom fick han en annorlunda idé:

”Jag ville skapa ett kulturhus för både barn och vuxna. Inte ett gammaldags och dammigt, utan ett nyskapande, innehållsrikt och spännande museum!”

Staffan Götestam presenterade idén för Astrid Lindgren som genast var positiv, men hade ett viktigt villkor; att också andra barnboksförfattare och illustratörer än hon själv skulle visas upp. Och det fick absolut inte heta Astrid Lindgrens sagovärld eller liknande! När Staffan frågade vad hon tyckte det skulle heta, svarade hon ”Junibacken”. Och så blev det.

Sagotåget
Staffan hade från början en idé om en färd med ett litet tåg genom några av Astrids berättelser. De skulle vara gestaltade med scenografi, ljus, dialog och musik. Uppdraget att skapa miljöerna gick till illustratören Marit Törnqvist. Till en början var hon bekymrad – hur skulle hon kunna göra böckerna rättvisa? Strategin blev att hela tiden gå tillbaka till berättelserna och vara texten trogen. Och att skapa miljöerna i nära samarbete med Astrid så klart. Astrid Lindgren skrev själv det som skulle bli hennes sista text - den till Sagotåget - och det är hennes röst som följer dig på färden. Marit berättar i boken Sagoresan:

”Jag tror Astrid njöt av att jobba, att vara ”upptagen med arbete” igen. Och det kändes som om vi tillsammans var ute på en sagoresa, från Junibacken till Nangilima.”

Sagotåget tog närmare två år att skapa. Under dessa år var den svenska teater- och museivärlden praktiskt taget tömd på de största inom scenografiskt inriktade konsthantverkare – alla jobbade för Junibacken! Dockmakare, dekormålare, attributmakare, teatersnickare – alla jobbade de febrilt för att färdigställa Sagotåget till öppningsdagen den 8 juni 1996.

Astrid Lindgren själv blev nöjd med resultatet. Så här skriver hon i ett brev till Marit Törnqvist, den 4 februari 1997:

…”Så måste jag säga dej, om inte hela världen redan har sagt det, att där har du gjort ett fantastiskt fint jobb. Alla som kommer dit faller i förundran över att något dylikt existerar, och jag kan inte tänka mej ett barnmuseum, som kommer i närheten av detta. Där har du minsann gjort något som kommer att bestå genom åren.”

Astrid Lindgren Sagotåget
Astrid och Kronprinsessan på premiärturen av Sagotåget, och Marit Törnqvist och Astrid under arbetet med Sagotåget.

Peder Wallenberg
Att skapa en plats som Junibacken, och inte minst en så detaljrik och välgjord gestaltning som Sagotåget, var naturligtvis kostsamt. Att Junibacken kunde realiseras var finansmannen Peder Wallenbergs förtjänst. Han stod för i stort sett hela investeringen, utan krav på återbetalning. Även idag återinvesteras all Junibackens vinst i verksamheten, ingenting betalas ut till aktieägarna. Junibacken får inga statliga medel utan finansieras helt av de egna intäkterna.

Junibacken idag
Junibackens mission är ”att verka för att barnboken för alltid ska vara en viktig del av barnens kultur”. Därför utgår vi alltid ifrån barnboken när vi skapar utställningar och teaterföreställningar. Genom att ”kliva in” i barnboken vill vi skapa intresse för boken, uppmuntra till läsning, och inte minst, uppmuntra föräldrar att läsa högt. Och det ska vara roligt! Våra utställningar är byggda för att tåla mycket lek.
Självklart har vi också en bokhandel. Här säljer vi närmare 50 000 böcker varje år!

Vi är noga med att förvalta Astrid Lindgrens verk, men också med att uppfylla hennes önskemål om andra barnboksförfattare- och illustratörer. Här hittar du därför gestaltningar av både gamla klassiker som Tove Janssons mumintroll, och nyare figurer som Per Gustavssons prinsessa och Pija Lindenbaums Gittan. Varje till vartannat år bygger vi en större temautställning som bygger på en utvald författare/illustratör eller figur.

Junibacken har en fast ensemble bestående av sex skådespelare, tre musiker samt en konstnärlig ledare och regissör som skrivit och regisserat samtliga föreställningar. Vi spelar fyra till fem föreställningar per dag vilket resulterar i hela 1600 spelade föreställningar per år! Det gör oss till en av Sveriges största barnteaterproducenter.

Vi hoppas du får en fantastisk dag hos oss, och sedan, när du inte orkar leka mer, går hem och läser en riktigt god bok!

© 2016 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta