Ingår i entrebiljett

Välkommen till en värld som bygger på några av de figurer som en av vår tids största barnboksförfattare har skapat. I vår utställning Barbro Lindgren på Junibacken möter du hennes fria, fantasifulla och älskade karaktärer.


Här har Junibacken fyllts med teater, musik och lek. Tillsammans går ni in i Barbros böcker och upplever hennes barnbokskaraktärer.

Loranga, Max, Vilda Bebin och Dollan

Du möts av en helt nyskapad värld där allt är uppbyggt kring upplevelsen. Hälsa på i Barnhans land, bli Vilda Bebin, möblera om i Dollans dockskåp, utmanas i Lorangas hinderbana och lek i Max hörna. Gå in i Barbros barnboksvärld och möt frågorna om frihet, livet och döden som skildras ur barnens perspektiv. ”Vad lever man för?” är en av dem.

Böcker som väcker läslusten

Med Barbro Lindgrens böcker och sagofigurer som inspiration vill vi väcka lusten att läsa hos både barn och vuxna. Med Barbro Lindgren på Junibacken hoppas vi att många fler ska förstå storheten i Barbro, hennes böcker och karaktärer. Och att hon är en viktig förebild – en fri rebell som alltid ligger steget före.

Sparvel – en pjäs om hur det är att vara barn

På teaterns scen spelas pjäsen Sparvel, en skildring av hur självklart begriplig – och obegriplig – världen kan vara för ett barn. Pjäsen är baserad på Barbros självbiografiska bokserie om Lilla Sparvel, om hur underbart det är att vara fem år. Men det kan vara hemskt också. Ibland. Och precis så är vår föreställning om Sparvel. Upp och ner, hit och dit. Precis som livet.

Det man skriver för barn, det ska vara ännu bättre än för vuxna för att vara riktigt bra. På Junibacken får mina böcker liv och kan upplevas i en helt ny form än när man läser dem.

Barbro Lindgren , Författare

Om Barbro Lindgren

Barbro Lindgren föddes 18 mars 1937, som Barbro Enskog, i Bromma utanför Stockholm. Hon är en författare med nyskapande och mångfacetterade verk för barn i alla åldrar. Barbro har skrivit såväl bilderböcker och lyrik som teaterpjäser och ungdomsböcker. Sedan debuten 1965 har hon gett ut över hundra titlar översatta till ca 30 språk.

Upplev Barbro digitalt

Talar direkt till barnet

Barbro Lindgrens berättelser är ofta humoristiska och alltid med en alldeles egen varm ton som talar direkt till barnet, vare sig det gäller roliga upptåg eller allvarliga funderingar. Hon har en säregen förmåga att komma ihåg och förmedla hur det var att vara barn och den skenbart enkla stilen återger stämningar och känslolägen som alla oavsett ålder kan känna igen sig i.

Konstnärlig bakgrund

Barbro har studerat konst på både Konstfackskolan 1958 och Konstakademien 1959, och har dessutom arbetat som reklamtecknare. Hon har själv illustrerat flera av sina böcker, bland annat debuten Mattias sommar (1965) och berättelsen om Loranga, Masarin och Dartanjang (1969). Med Sagan om den lilla farbrorn (1979) påbörjade Barbro Lindgren ett mångårigt samarbete med illustratören Eva Eriksson. Deras största succé är serien om lille Max, en ny sorts småbarnsbilderböcker om vardagliga äventyr i ett litet barns liv. Med Mamman och den vilda bebin (1980) blev barnets äventyr långt ifrån alldagliga.

Flera välkända figurer

Vilda bebin, Max, Sparvel, Loranga, Benny och Rosa – det är bara några av de figurer som vi möter i Barbro Lindgrens barnlitterära värld. Med åren har de fått kändisstatus, fullt jämförbar med den som tillkommer Astrid Lindgrens karaktärer. Och Barbro Lindgren själv har blivit än mer känd både nationellt och internationellt.

Kopplingen till Astrid

Kopplingen mellan Barbro och Astrid Lindgren är stark. Barbro har berättat i intervjuer att hon har Astrid att tacka för mycket och att det var hon som lärde henne att skriva.

“När jag var 13 år skickade jag en saga till förlaget där Astrid Lindgren jobbade. Hon skrev ett fint brev och skickade tillbaka sagan. Sedan, flera år senare, kring 1963, försökte jag en gång till, en sista gång, och skickade henne en barndomsskildring på ett par kapitel. Då svarade hon med en massa råd kring hur jag ska skriva och det är tack vare henne som jag fortsatte.”

Barbro berättar att Astrid gav henne fantastiska råd om att hon inte skulle låta det hända så mycket på varje sida och att hon inte skulle ha för många karaktärer. De råden hjälpte Barbro att skriva sin första bok, Mattias sommar, som gavs ut 1965 på samma förlag som Astrid – Rabén & Sjögren.

“Hon följde mig genom åren och var till stor hjälp. Jag har Astrid Lindgren att tacka för så mycket”.

Inte bara barnböcker

Barbro Lindgren är mest känd för sina barnböcker, men hon är en gränsöverskridare som rör sig över flera genrer och åldersgrupper. Barbro har skrivit många vuxenböcker och på senare år har dessa fått en mer framträdande roll i hennes författarskap, även om de inte blivit lika omtalade och omskrivna som hennes barnböcker.

Barbro har bland annat skrivit den första pekboken för vuxna, Titta Max grav!, som gavs ut 1991. Där får vi följa hur Max växer upp, blir banktjänsteman, gifter sig och får barn. Han lever ett högst vanligt liv tills döden slutligen hinner upp honom.

Fick prestigefyllda ALMA-priset 2014

2014 blev Barbro historisk när hon som första svenska författare tilldelades barnlitteraturens främsta utmärkelse Astrid Lindgren Memorial Award, eller ALMA-priset. Juryns motivering löd:

“Barbro Lindgren är en litterär nydanare.  Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.”

Medverkan i poddar, radio och tv

Barbro har medverkat i flera tv- och radioprogram och podcasts där hon har pratat om allt från skrivande, kärlek och frihet till livet och döden.

Värvet, 2014

Bladen brinner, 2016

Söndagsintervjun i P1, 2016

Morgonprogrammet i P4, 2017