Junibacken – en hållbar restaurang

Vårt mål på Junibacken är att vara en medveten och en hållbar restaurang. Vi vill värna om vår planet och bevara värdefulla naturmiljöer, både levande jordbrukslandskap och ett rikt vattenliv.  Vi vill kunna glädja och mätta människor, stora som små, idag men också i framtiden. På vägen dit vill vi kunna dela med oss av vår kunskap och medvetna val om mat, miljö och hållbarhet till våra gäster. I vår restaurang hittar du allt från en eko-märkning på kvittot till roliga fakta och skyltar på dagens klimatsmarta val.

Långsiktigt, hållbart, Djurgården

Läs om hur vi och Djurgårdens andra aktörer samarbetar för en långsiktig hållbar utveckling på vår gröna ö här.

En del av nätverket Hållbara Restauranger

Som ett led i vårt arbete har vi valt att gå med i nätverket Hållbara Restauranger. Vi är ett flertal restauranger som är med i nätverket, där vi tillsammans samverkar för en hållbar besöksnäring. Vi arbetar utefter fem fokusområden: Mat, Ekonomi, Miljö & Klimat, Reko och Kommunikation, allt medan vi naturligtvis sätter gästens upplevelse i centrum.

I restaurangguiden på HållbaraRestauranger.se kan du följa vårt och andra medverkande restaurangers arbete inom de olika områdena.

Certifierad KRAV-restaurang

Vi är både glada och stolta för att vi från och med juni 2017 även är en certifierad Krav-restaurang. Det innebär att det totala inköpsvärdet består av godkända livsmedel, alternativt 15 av de produkter som vi använder är helt utbytta till godkända livsmedel.

Junibacken samarbetar med svenska bönder

Torkan sommaren 2018 slog hårt mot svenska skördar och svenska bönder. Det blev därför viktigare än någonsin för oss att köpa svenskt kött och svenska råvaror. Vi vill stötta det svenska lantbruket då vi värnar god djurhållning, restriktiv antibiotikaanvändning i köttproduktionen, biologisk mångfald och öppna kulturlandskap.

2019 arbetar vi aktivt med att öka vår kunskap och förståelse kring våra råvarors ursprung, bland annat genom att besöka svenska gårdar. Det vi lär oss under vägen delar vi gärna med oss av till våra gäster – för vi tror att kunskap bland små och stora leder till hållbara val för framtiden.

Junibackens restaurang prisas av Nätverket Hållbara Restauranger för årets hållbara meny

Juryns motivering lyder:
”Junibacken har under våren börjat erbjuda vegomat till barnen, ett initiativ vi applåderar. De är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom regelbundna svinnfikor. Junibackens meny erbjuder nu de små gästerna val av mat som inte äventyrar kommande generationers möjligheter – samtidigt som det smakar toppen. Genom en kombination av innovation och kommunikation har de lyckats skapa en meny i hållbarhetens tecken för nästa generations besökare”.