För barn 0-3 år (ungefär)

Små människor, stora drömmar: Mina första inspiratörer
Låt alla små drömmare introduceras till världens främsta ledargestalter som inspirerat och influerat människor med sina tal, sitt ledarskap och engagemang. Med ett enkelt tilltal och underbara, unika illustrationer som porträtterar mod, djärvhet och snällhet är den här boken perfekt att läsa högt. Skriven av Maria Isabel Sánchez Vegara.

Ungdomsböcker

Tre feministiska sagor
En bok för både födda och ofödda feminister. I modern tappning serveras vi tre välkända sagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brr och Rosa rosen. En bok full av humor, kamplust och en och annan groda. Av Lilian Bäckman.

Brun flicka drömmer
Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.

För barn 6-9 år (ungefär)

Små människor, stora drömmar: Anne Frank
Boken handlar om Anne Frank, hennes liv i fångenskap och rädsla, men också hennes drömmar om ett bättre liv. Skriven av Maria Isabel Sánchez Vegara.

Kajsa Kavat
En samling berättelser av Astrid Lindgren där vi får träffa en rad olika barn, vanliga och märkvärdiga, glada och olyckliga. Nästan alla är modiga och sturska, snabba och finurliga, med glimten i ögat. Skriven av Astrid Lindgren.

Josefin och Pappa Pellerins dotter
Två böcker av Marie Gripe. Josefin handlar om en tjej som känner sig ensam och annorlunda, och Hugo, pojken som går sina egna vägar och den djupa vänskap som växer fram mellan dem kom första gången ut på sextiotalet. Pappa Pellerins dotter handlar om Loella som är stark trots att livet ibland inte är så snällt mot henne. Hon visar verkligen att man aldrig ska ge upp och att man alltid ska försöka sitt bästa.

Att vara Kerstin
Boken handlar om att Kerstins mamma har en 40-årskris och har klippt tuppfrilla och tatuerat ett hjärta med ett K i mitten. Det enda Kerstin vet är att hon ogillar 40-årskriser och att mamma borde skärpa sig. Skriven av Helena Hedlund.

Ronja Rövardotter
Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk. Skriven av Astrid Lindgren.