Barbro Lindgren på Junibacken

Upplev Barbro Lindgren digitalt >>

Välkommen till en värld som bygger på några av de figurer som en av vår tids största barnboksförfattare har skapat. I vår utställning Barbro Lindgren på Junibacken möter du hennes fria, fantasifulla och älskade karaktärer. Här har Junibacken fyllts med teater, musik och lek. Tillsammans går ni in i Barbros böcker och upplever hennes barnbokskaraktärer.

Loranga, Max, Vilda Bebin och Dollan

Du möts av en helt nyskapad värld där allt är uppbyggt kring upplevelsen. Hälsa på i Barnhans land, bli Vilda Bebin, möblera om i Dollans dockskåp, utmanas i Lorangas hinderbana och lek i Max hörna. Gå in i Barbros barnboksvärld och möt frågorna om frihet, livet och döden som skildras ur barnens perspektiv. ”Vad lever man för?” är en av dem.

Böcker som väcker läslusten

Med Barbro Lindgrens böcker och sagofigurer som inspiration vill vi väcka lusten att läsa hos både barn och vuxna. Med Barbro Lindgren på Junibacken hoppas vi att många fler ska förstå storheten i Barbro, hennes böcker och karaktärer. Och att hon är en viktig förebild – en fri rebell som alltid ligger steget före.

Sparvel – en pjäs om hur det är att vara barn

På teaterns scen spelas pjäsen Sparvel, en skildring av hur självklart begriplig – och obegriplig – världen kan vara för ett barn.

Pjäsen är baserad på Barbros självbiografiska bokserie om Lilla Sparvel, om hur underbart det är att vara fem år. Men det kan vara hemskt också. Ibland. Och precis så är vår föreställning om Sparvel. Upp och ner, hit och dit. Precis som livet.

Läs mer om Sparvel här!

Läs mer om Barbro Lindgren som person, om hennes bakgrund och författarskap.

Bilder från Barbros värld på Junibacken

Barbro Lindgren

"Det man skriver för barn, det ska vara ännu bättre än för vuxna för att vara riktigt bra. På Junibacken får mina böcker liv och kan upplevas i en helt ny form än när man läser dem."

Barbro Lindgren

Författare