Alla ska sova – akvarellmåleri med Marit Törnqvist

Alla ska sova är Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa, mest känd från filmerna om Bullerbyn. En vacker visa om att långsamt komma till ro.

När konstnären, illustratören och scenografen till vårt Sagotåg, Marit Törnqvist, hörde sången framföras på Astrid Lindgrens begravning 2002 bestämde hon sig för att göra en bilderbok baserad på texten.

– När man förväntar sig i en vaggvisa att zooma in på barnet, göra världen liten, väljer Astrid att göra motsatsen. Hon zoomar ut och visar barnen allt. Hennes berättarperspektiv som stämmer så fint med mitt eget, säger Marit Törnqvist.

Den 30 april 2019 släpptes så äntligen boken Alla ska sova, med Astrids text och med vackra illustrationer av Marit.

Den 25 maj firar vi boksläppet och har samtidigt workshop tillsammans med Marit! Med utgångspunkt i den nya boken Alla ska sova bjuds besökarna in till akvarellmåleri på temat ”min dröm”.

Lite senare signerar Marit den nya boken i vår bokhandel.

Ta med 2 barn men betala bara för 1 barn!

Vi är övertygade om att upplevelser alltid är härligast att dela. Under perioden 25/5–26/5 2019, bjuder vi därför på inträdet för ett barn när du tar med två. 

Villkor:

Erbjudandet gäller för ett barn (2-15 år) när du tar med två barn (2-15 år),under perioden 25/5-26/5 2019. Erbjudandet gäller endast betalande gäster och kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Mer om Marit

Marit Törnqvist är född i Uppsala 1964 men har sedan fem års ålder bott i Nederländerna. Direkt efter examen på Konstakademin fick Marit Törnqvist chansen att illustrera bilderboken När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren. Efter debuten blev det ytterligare tre berättelser skrivna av Astrid, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng.

Marit känner väl till den miljö Astrid Lindgren beskriver i sina böcker. Inte bara de röda husen, snickarglädjen på verandan, utedass och blommande körsbärsträd. Även böndernas liv som hon såg på nära håll hos ett syskonpar i granngården. Där hjälpte Marit till varje dag i ladugården, detta har haft stort inflytande på hennes bilder.

– Det var som att flytta till en annan tid när man körde hölass från ’lyckorna’ i skogen eller när prästen kom på symöte, berättar Marit.

När Marit illustrerade I Skymningslandet lämnade hon Småland för en ny miljö – stadsmiljön. Under arbetet flög Marit och Astrid vid ett tillfälle luftballong över Stockholm, så att Marit skulle få se hur staden såg ut uppifrån. Göran och herr Liljonkvast flyger ju över Stockholm i skymningen.

I Sverige är Marit kanske mest känd för sitt arbete med Junibackens Sagotåg och utställningen Villa Villekulla. 1994 fick hon i uppdrag att skapa en tredimensionell sagovärld utifrån sex av Astrid Lindgrens mest kända böcker. Tusen kvadratmeter och sju meter högt! Astrid Lindgren var då 89 år och hon skrev då det som skulle bli hennes allra sista text. Varje morgon under tre veckors tid cyklade Marit med en kartong bakelser till Dalagatan 46 i Stockholm. Astrid och Marit läste ur böckerna och de studerade Marits bilder med förstoringsglas. I dag, 23 år sedan Junibacken öppnade, är Sagotåget och miljöerna som Marit skapade en kulturskatt!