Alla har olika intressen

En bra bok kan egentligen handla om vad som helst, men ta inte bara vilken bok som helst. Det funkar sällan. Ta reda på barnets intressen och välj en bok som du tror att barnet i fråga är intresserad av. Det kan vara katter, hästar, rymden, kärlek, fotboll, skräck, eller scouter, det finns en bok för alla! 

Välj tid och rum

Ett bra sätt att hjälpa barn att hitta läsglädjen är att utgå ifrån barnets intressen. Boken får gärna handla om någon som barnet kan identifiera sig med. Som liknar en själv på något sätt. Då blir det inte många böcker att välja på tänker du? Men jodå, de flesta känslor och erfarenheter är universella, man kan faktiskt mycket väl förstå huvudpersonen i en bok som utspelar sig på vikingatiden, trots att samhället ser helt annorlunda ut idag. Ibland är det roligt att läsa om något som händer nära, det skapar igenkänning. Andra gånger är det mer spännande att läsa böcker som utspelar sig på okända platser i dåtid eller framtid. Det är som att göra en resa inne i huvudet.

Använd biblioteket!

Det kan ta tid att hitta rätt bok, ge inte upp!  Mitt tips är att ni använder av biblioteket. Här kan ni få hjälp och tips och här har ni chansen att få med er flera böcker hem för att ha möjlighet att byta ut om någon inte passar.