Vad vet du om Max?

Max

Av alla Barbro Lindgrens älskade karaktärer kanske det ändå är Max som är den allra mest populära. Det är i alla fall den i särklass längsta bokserien som Barbro har skrivit, med hela elva böcker. Den första boken om Max, Max bil, kom ut 1981 och som så många gånger förr så är det Eva Eriksson som har illustrerat böckerna.

Hård kritik för språket

När den första Max-boken kom ut så fick Barbro motstå en hel del kritik för hur boken var skriven. I Max-böckerna används nämligen barnspråk:

“Lisa vill köra bilen.”
“Lisa får inte köra bilen.”
“AJ AJ. Ont på Lisa.”
“Ont på Max.”
“Max glad. Lisa glad”

Barbro fick hård kritik från lärare, förskollärare och föräldrar som inte tyckte att man inte kunde skriva på det sättet för att barnen kunde stanna i sin språkutveckling. Som svar på kritiken gavs det ut en Max-bok där barnspråket ”översattes” till vanligt skriftspråk, inom parentes.

Men det gick ju bra ändå. Barbro minns tillbaka:

“När boken kom ut, minns jag att Lennart Hellsing sa: ‘Det där blir din pension’. Och det var nog inte helt fel.”

Vad är Max kaka?

I boken Max kaka (1981) syns en brun rund kaka, men det är lite oklart vilken typ av kaka det är. Vi frågade Barbro om vi fick baka Max kaka i restaurangen, och det gick jättebra.

“Är det en god mördegskaka?”, frågade vi.

“Ja det är det, men jag tycker det ska vara en klick sylt i, för det tycker ju barn om.”, svarade Barbro.

Då var det spikat. Välkommen hit och mumsa på Max goda syltkaka!

Max på Junibacken

I Barbro Lindgren på Junibacken kommer Max ha en alldeles egen hörna för de allra minsta. Det här är en lugn och skyddad plats att lägga ner ditt spädbarn på och låta dem titta på Max lampa eller känna på vovvens mjuka päls och prassliga öron. Men se upp så att den inte pruttar!

Här finns speglar och speldosor, och handdockor gjorda utifrån illustrationerna i Max-böckerna. Låt ditt barn bekanta sig med kaninen, vovven eller nallen.

Bild från modellen: Plyschhunden i Max hörna.

Bild från modellen: Plyschhunden i Max hörna.