Vad vet du om Loranga, Masarin och Dartanjang?

Loranga och Masarin

Historien om Loranga, Masarin och Dartanjang är en riktig kultklassiker som överskrider generationsgränserna. De skruvade berättelserna handlar om en “röd, tjock liten pojke”, Masarin, och hans excentriske pappa Loranga.

De bor i ett hus tillsammans med den demente och hypokondriske farfarn Dartanjang. Eller han bor ute i vedboden förresten. Loranga är barnslig, ansvarslös och har en tehuva på huvudet. Men det tycker Masarin bara är roligt, då får han göra lite som han vill.

Den första boken Loranga, Masarin och Dartanjang kom ut 1969 och fick en uppföljare, Loranga Loranga, ett år senare.

Baserad på Barbros egen familj

Som i så många av Barbro Lindgrens böcker så har hon här hämtat inspiration från sitt eget liv. Från sin egen familj närmare bestämt. I en intervju med Junibacken pratar Barbro om inspirationen bakom böckerna.

“Jag har lånat mycket av min familj i böckerna om Loranga och helt oförtjänt ansetts vara fantasifull. Delvis beroende på att det där bland annat förekommer en hop urblekta tigrar, en sängätande giraff, en arbetsskygg schlagerälskande pappa, en hypokondrisk farfar och en uråldrig farfars-morfar som bor i en tall och gal som en gök. Utöver det är skildringen i stort sett sann.”, säger Barbro.

Barbro berättar att hon brukade smyga på hennes man Bo och deras pojkar när de lekte och tävlade. I hemmet härskade en viss anarkistisk laglöshet; pappa Bo var alltid tvungen att vinna för att lära sina barn att förlora, något de skulle ha nytta av senare i livet enligt hans filosofi. Det resulterade istället i att barnen nu som vuxna avskyr tävlingar.

Pojkarnas farfar, “Dartanjang”, bodde hemma hos familjen under en längre tid. “Farfar var ena dagen mycket elegant, andra dagen som slängd på en sophög”, berättar Barbro.

Tehuva istället för mössa

Lorangas berömda tehuva är även den hämtad från verkligheten. En dag när Bo skulle åka till jobbet var det -18 grader ute och värmen i bilen var trasig. Men Bo hade ingen mössa.

“Då gick jag in och hittade den blommiga tehuvan i köket och den passade precis fastän han hade stort huvud. Det såg roligt ut när han for iväg med cigarr i munnen och rök som steg upp i kylan.”, minns Barbro.

Loranga på Junibacken

I vår nya utställning Barbro Lindgren på Junibacken får du försöka ta dig igenom Lorangas hinderbana, genom att lösa kluriga utmaningar som att inte nudda golv, gå armgång och balansövningar.