Vad vet du om den Vilda Bebin?

Vilda Bebin

Vilda Bebin är en av Barbro Lindgrens allra mest älskade figurer. I de tre böckerna får vi följa en vild och äventyrlig bebis som älskar att ge sig ut på galna upptåg och upptäcka världen.

Böckerna om Vilda Bebin är skrivna med rimmande verser och den första boken, Mamman och den vilda bebin, kom ut 1980.

“Det var en gång en mamma som var så snäll och mild.
Hon hade fått en bebi som var förskräckligt vild.
Allt som var farligt ville bebin göra.
På mammans tjat ville han aldrig höra”

Så inleds den första berättelsen i serien, som dessutom innehåller böckerna Den vilda bebiresan (1982) och Vilda Bebin får en hund (1985).

Baserad på en pojkes vilda fantasier

I en intervju med Junibacken har Barbro berättat att Vilda Bebin är baserad på fantasierna hos en pojke som hennes kompis Ingrid kände.

“Ingrid hade blivit sjukgymnast och hade bland andra hand om en pojke som hette Ola. Han var 5 år, hade vild fantasi och berättade för Ingrid om en vild bebis som gjorde allt han inte själv fick, sen berättade Ingrid för mig. Jag tänkte att bebisen var överbeskyddad och gjorde uppror för att bli en fri bebis. På så sätt kom böckerna om Vilda Bebin till!”, berättar Barbro.

Det andra samarbetet med Eva Eriksson

I Mamman och den vilda bebin samarbetar Barbro Lindgren för andra gången tillsammans med illustratören Eva Eriksson, efter deras första bok Sagan om den lilla farbrorn ett år tidigare.

“Eva och jag tyckte om att jobba ihop. Hon fick min text och sedan ritade hon som hon ville. Vårt samarbete har alltid varit smärtfritt!”, säger Barbro.

Det var början på ett långt samarbete mellan Barbro och Eva, som sedan dess har gjort ett tjugotal böcker tillsammans.

Vilda Bebin på Junibacken

Av de olika delarna i vår nya utställning Barbro Lindgren på Junibacken, som har premiär 7 april, är Vild Bebins värld bland de häftigaste. Här får du gå in i valens mun från Den vilda bebiresan där du möts av en vacker stjärnhimmel och en panel full med knappar och spakar. Vågar du trycka på alla? Testa dig fram, det kommer ljud och ljus och saker flygande från taket!

Det kommer även finnas en vägg med en optisk illusion. Lägg dig på golvet, håll fast i takkronan och titta upp på den lutande spegelväggen ovanför. Nu hänger du plötsligt och dinglar i taket! Nedan syns bilder från både bygget och modellen.

Valen i Vilda Bebins värld

Valen i Vilda Bebins värld

Optisk illusionsvägg

Optisk illusionsvägg (bygge pågår)

Optisk illusionsvägg (modell)

Optisk illusionsvägg (modell)