Vad vet du om Barnhans?

Barnhans land

Berättelserna om Barnhans land är inte Barbro Lindgrens mest välkända verk, men de ligger henne väldigt varmt om hjärtat. Den första boken om Barnhans heter Vems lilla mössa flyger och gavs ut 1987.

“På Skeppsholmen började jag skriva Vems lilla mössa flyger, det var en rolig tid! Eva illustrerade och det blev det bästa vi gjort tillsammans.”, berättar Barbro i en intervju med Junibacken.

1990 kom uppföljaren Korken flyger och 2006 blev trilogin komplett med boken VLMF.

Likheter med Nalle Puh

Barnhans land är en egendomlig värld. Böckerna har liknats vid en modern tappning av berättelsen om Nalle Puh. Barnhans är omkring 5 år gammal och i hans värld lever det flera figurer med olika personlighetsdrag och karaktär.

Bisamråttan är en rysk flykting som läser svår rysk poesi. Han är melankolisk, har få ägodelar och bär en blöt pälsmössa. Elefanten Ellen är gjord av plysch och har sågspån som långsamt sipprar ur henne. Hon är uppfostrad av ekorrar och bor därför i en tall. Den håliga plyschhunden Röden och Ellen gick i samma skola en gång. Farbrornallen startar en farbrorförening som bara har tre medlemmar. Här pratar man om viktiga frågor om Livet och Döden.

Till skillnad från i böckerna om Nalle Puh så kan man åldras i Barnhans land. Man växer och man dör. Barbro har aldrig varit rädd för att prata om döden, och i klubben VLMF tar medlemmarna upp den stora existentiella frågan “Vad lever man för?”.

Ännu ett samarbete med Eva Eriksson

Barbro Lindgren har samarbetat med illustratören Eva Eriksson under stora delar av sin karriär och tillsammans har de gjort ett tjugotal böcker, och bland dessa böckerna om Barnhans.

“Det är det allra roligaste jag fått göra med Barbro. Här har jag skapat en alldeles egen värld utifrån det fantastiska Barnhanslandet med de odödliga figurerna Nöken, Röden, Farbrornallen, Mack, Stenkulan, Bisamråttan, Ellen, Korken och kottarna. Jag kände mig oändligt fri och kunde släppa loss min fantasi – vanligtvis tecknade jag mer realistiska miljöer och människor”, berättar Eva för Junibacken.

När Eva tecknade till manuset blev det över hundra bilder och nästan omöjligt att gallra. Alltså blev det mer än hundra bilder i den första boken, och riktigt många även i den andra och tredje.

Vems lilla mössa flyger är så speciell – det handlar så mycket om uttryck och känslor i de där djuren. De gick med en gång, jag ritade så mycket mer bilder än någon hade tänkt att jag skulle göra och kunde inte sluta. Texten verkligen inbjöd till att ösa på med bilder”.

Barnhans land på Junibacken

Barnhans land har en stor plats i Barbro Lindgren på Junibacken – ett helt eget rum som är uppbyggt kring Eva Erikssons illustrationer. Här hittar du Ellens tall där man kan hålla en begravning för Ellen, som dog när sågspånen till sist rann ut. I tallen finns en luftsug som drar in näsdukar som sedan flyger ut bland trädets grenar.

Kartongskolan från böckerna har förvandlats till teaterscen där vi bland annat kommer spela pjäsen Sparvel. Här finns också den irriterande Stenkulan som du kan krypa in i och kika ut, fartdåreklubben där du kan åka motorcykel och känna vinden i håret, och bisamråttans bo där flera barn kan spela memory.

Nedan syns bilder från modellen och från den färdiga utställningen.