Succé när barn och en och annan vuxen fick tissla & tassla i Junibackens Paviljong!

I installationen Jättehemligt & Världshemligt strimlades under sommaren omkring 20 000 hemlisar skrivna av barn och vuxna på Junibacken. Idén bakom vår hemliga Paviljong är hämtad från Barbro Lindgrens självbiografiska böcker: Världshemligt, Jättehemligt och Bladen brinner, som handlar om första mötet med livets realiteter, de stora gåtorna, sorgen, döden och kärleken. De strimlade hemlisarna kommer nu placeras i en monter i Junibackens Barbro Lindgren-utställning. 

 – När vi stängde installationen hade omkring 20 000 hemlisar gått igenom vår dokumentförstörare. Det finns något spännande i att skriva ner sin hemlis, lämna den ifrån sig och ändå veta att den förblir oläst. Att det var en aktivitet som både vuxna och barn kunde göra var också väldigt uppskattat. Även om innehållet inte delades så var upplevelsen gemensam, säger Sanna Pedersen, programansvarig på Junibacken.

För att bevara hemlisarna på ett tryggt och säkert ställe fick gästerna klättra upp och stoppa sina hemligheter i en jättelik dokumentförstörare. Detta resulterade i en mängd strimlat papper som nu förvaras i en glasmonter på Junibacken.

– Det var roligt! Man fick skriva, hemligstämpla och lägga i lådan. Jag skrev två hemlisar. Det bästa var att ingen fick veta vad det stod, berättar Viktor 6 år om sin upplevelse.