Bokstäver – en rolig upplevelse för både stora och små

ABC-böcker”Med bokstäverna kan vi berätta saker om vårt liv och det vi har omkring oss. Vi kan lämna meddelanden till människor vi aldrig mött. Och vi kan skriva ner saker för att lättare komma ihåg dem. Bokstäverna hjälper oss att minnas.” Så skriver Nina Ulmaja i sin fantastiska Augustprisvinnande bok ABC å allt om D som handlar om bokstävernas uppkomst och om varför de ser ut på ett visst sätt. Hon beskriver hur man i de äldsta skriftspråken skapade tecken för det man hade i sin omgivning (boskap, hus, mat) för att så småningom skapa tecken för särskilda ljud istället för konkreta ting eller händelser, det vill säga uppkomsten av själva alfabetet.

 

Bokstäverna har ofta ett formmässigt ursprung i en bild eller en idé och i Ulmajas bok får man exempelvis lära sig att enligt fenicierna var bokstaven D dörren till den andliga världen. Och visst finns det i vårt språk många kusligheter och märkliga ting som börjar på bokstaven D: domedag, döden, Dracula, demoner, djävulen, dåre! Författaren påtalar även att ord som börjar på bokstaven H kan man ofta ropa ut, högt och med emfas; hoho! hej! hallå! hörru! halleluja, hurra! Det är så roligt att tänka på att bokstäverna, både till sin form och hur de låter, har en slags inneboende karaktär som liksom hänger ihop med varandra.
Och visste ni att bokstaven M är en av de lättaste bokstäverna att uttala, ett ljud som finns i de flesta språk, ett ljud som är ett av bebisens allra första? Kanske är det ingen slump att ordet för ”mamma” börjar på M i många språk. Roliga ord är så kallade onomatopoetiska ord, det vill säga ord som låter som det de betyder: plaska, krascha, smacka och tjoff!

 

En annan alfabetsbok som tar sig an våra bokstäver på ett poetiskt tillgängligt vis är Lena Andersons klassiska Majas alfabet. Här får vi bekanta oss med blommor och träd vars begynnelsebokstav ledsagar oss genom alfabetet, allt gestaltat i ljuvliga naturromantiska bilder och fint rimmade små verser. Ett liknande upplägg har Jan Lööfs ABC-boken, där varje uppslag avskalat och tydligt visar en bokstav samt en illustration av något som börjar på denna bokstav. K och kamel, U och uppfinnare, A och apa.

 

I Stora bildordboken av Mia Nilsson och Anna Ribbing presenterar varje uppslag en bokstav som omges av bilder på saker och ting som börjar på densamma. Man leker också med ordens form och ljud och funderar kring hur lätt nya ord kan konstrueras. Det konstateras också hur knasigt det kan bli om man inte skiljer på ett ords betydelse och på vad det faktiskt säger. Ordet bokstav skulle i bild till exempel kunna visas som en skidstav med en bok på.

 

Språket, hur vi talar och skriver, att få en känsla för bokstäverna, deras form, ljud och hur de hänger ihop med tingen runtomkring oss, är en hisnande, lärande, rolig upplevelse för stora och små.
Det finns en överhängande risk för varje läsare att bli en riktig bokstavsnörd efter att ha stiftat bekantskap med böckerna här ovan.
Ps: Bokstaven Ä finns bara i fem olika språk och 161 namn börjar på Ä- men inte en enda har fått en egen namnsdag! Och i svenska språket börjar flest ord på bokstaven S, och bokstaven O kommer från det ursprungliga tecknet för öga.  Och en annan sak som Ribbing och Nilsson funderar på i sin bok är om en ko kan vara tjurig samt om en orm kan vara en latmask?
Nej, nu har jag verkligen ordat klart. Jag önskar er bokstavligen ett ordrikt läslov. Tack för mig! D.S