Våra bästa tips på sommarlovsläsning

Sveriges största barnbokhandel tipsar om sommarens bästa läsning!

Boken om prostens barnbarn av Eva Bexell. Illustrerad av Karin Stjernholm Raeder.

I denna samlingsvolym finner man de rappa och humoristiska berättelserna om syskonen Carl och Anton och deras besök hos morfar prosten. Njutbart för alla åldrar och alldeles perfekt fnissig högläsning till eftermiddagsfikat.

Sommarregler av Shaun Tan

Sjunk in i ALMA-prisvinnaren Shaun Tans magiska bildvärld, där relationen mellan text bild alltid är vibrerande, vacker och stark. En bok som dröjer sig kvar länge, länge, inte minst i uppmaningen: Missa aldrig sommarens sista dag.

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Illustrerad av Ilon Wikland

Kan man tänka sig något mer somrigt än att bada vid skrovliga skärgårdsklippor? Eller att inta sin frukost vid sitt egenhändigt målade trädgårdsbord med känslan av gräs mot fotsulorna? Astrid Lindgren levandegör som ingen annan känslan av sommarlov. Det är naturlyriskt, sinnligt, humoristiskt, vackert och går alldeles rakt in i hjärtat.

Livrädd på Playan av Mari Kanstad Johnsen

Ett originellt bilderboksäventyr om Maja och pappa som semestrar på playan. I vimlet av människor kommer de ifrån varandra och pappa blir verkligen livrädd! Maja är däremot rätt lugn och passar på att köpa en glass deluxe (trots att glasskön är helt bananas). Texten är rolig och pigg och de myllrande bilderna har en stark berättande kraft.

Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström

En alldeles bedårande och snyggt illustrerad faktabok om djur för den vetgiriga. Här får man garanterat lära sig nya saker, t.ex. att en pingvin skrattar om man kittlar den, eller att getter har olika dialekter beroende på var de bor, eller att bin aldrig sover, eller att kackerlackor äter allt utom gurka.

Den stora vännen av Ylva Karlsson. Illustrerad av Eva Lindström

Det Caio önskar sig mest i hela världen, det är att ha en blåval till vän. En dag ser hon verkligen en väldig, oerhörd, enorm, svindlande stor blåval som glider fram under vattenytan och äventyret börjar. Valen är så stor och det gråblågröna havet är så överväldigande ännu större och Caio är så liten. En alldeles hisnande läsupplevelse för stora och små.

Fyr 137 av Ingelin Angerborn

En regnig sommardag finns det inget bättre än att krypa upp i en fönstersmyg eller ner i en fåtölj eller under ett överkast och bara läsa och läsa. Gärna något spännande, hemskt, läskigt eller rysligt. Få kan som Ingelin Angerborn skapa den där kusliga, härligt rysliga känslan när man förstår att det finns mer omkring oss än vad ögat kan se eller förnuftet förklara. Fyr 137 är den avslutande delen i mysrysar-triologin som inleddes med Rum 213 och Sal 305.

Småkrypsboll av Tove Pierron. Illustrerad av Johanna Hellgren

En bilderbok som handlar lite om sport, lite om djur, lite om familj, lite om för stora fotbollsskor, men mest om lek och barnets sällsamma förmåga till förundran och nyfikenhet på sånt som stora inte alltid märker.

Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson. Illustrerad av Eva Lindström

Selma ska spendera sommarlovet på ön hos mormor och morfar.
Hon funderar mycket på att hon inte har en bästis och hur det ska bli att byta klass till hösten. Och på fågeln som sitter i bröstet och pickar och påminner om allt man är orolig för. Men så träffar hon Snöret. Snöret som har en vattentät klocka, sommarfötter och många bra idéer. Kanske Snöret vill bli Selmas vän? Kanske hon till och med blir en bästis?

En ö i havet av Annika Thor

En ö i havet är den första boken av fyra om systrarna Nelli och Steffi från Wien, som på flykt från nazisternas judeförföljelser hamnar på en liten ö i den bohuslänska skärgården. Här ska de nu bo, på en ö i havet. En fantastiskt fint berättad historia med ett oerhört aktuellt tema om flykt, identitet, om att lära sig ett nytt språk, om att växa upp och om att oroa sig för de som är kvar.