Sagan om den lilla farbrorn – drama för små barn

Junibacken lägger allt större fokus på barnteater. Tanken är att teatern ska stimulera både barn och vuxna att läsa mer. Som en del i en pågående utvecklingsprocess vill man utmanas och bjuder därför in Stina Rautelin att gästregissera Barbro Lindgrens Sagan om den lilla farbrorn.

“Det var en gång en liten farbror. Det var en mycket ensam liten farbror. Ingen brydde sig om honom fast han var snäll. De tyckte han var för liten. Och så tyckte de han såg för dum ut. De tyckte att han hade ful hatt också. Därför var alla dumma mot honom.” 

– På teaterns scen sätter vi liv i böckernas karaktärer och djupdyker i berättelsen. Vi vill ge barn och vuxna en gemensam upplevelse att prata om. Denna gång om viktiga ämnen som vänskap, ensamhet och utsatthet. Här kan vi med teaterns hjälp stötta både barn och vuxna att prata med varandra om livets stora och små frågor. Och det ska bli extra roligt att få jobba med Stina Rautelin i detta projekt, säger Mikael Kallin, konstnärlig ledare på Junibacken.

– Jag blev väldigt glad när jag fick frågan eftersom Sagan om den lilla farbrorn är en väldigt fin historia. Dyster, men fin, och med ett lyckligt slut. Nu får jag dessutom chansen att arbeta med fantastiska skådespelare som är ivriga, lojala och tar sitt arbete och därigenom också barnen på stort allvar, säger Stina Rautelin, regissör.

Eva Erikssons varma och personliga illustrationer ligger till grund för scenografin och är central för berättelsen precis som den specialkomponerade musiken av Åsa Jacobsson.

Premiär den 28 september kl 11.30.

Här hittar du aktuella speltider.

Dramatisering & regi: Stina Rautelin

Kostym & scenografi: Maria Häggqvist

Musik: Åsa Jacobsson

Ljussättning: Junibacken/Lumination

Medverkande: Henric Joneskär, Ida Dåverstam