Loranga!

Historierna om Loranga, Masarin och Dartanjang är kultklassiker som överskrider generationsgränserna. De skruvade berättelserna kretsar kring en ”röd, tjock liten pojke”, Masarin, hans excentriske pappa Loranga och den demente och hypokondriske farfarn Dartanjang.

Som i så många av Barbro Lindgrens böcker så har hon i berättelserna om Loranga, Masarin och Dartanjang hämtat inspiration från sitt eget liv. I en intervju med Junibacken pratar Barbro om inspirationen:

”Jag har lånat mycket av min familj i böckerna om Loranga och helt oförtjänt ansetts vara fantasifull. Delvis beroende på att det där bland annat förekommer en hop urblekta tigrar, en sängätande giraff, en arbetsskygg schlagerälskande pappa, en hypokondrisk farfar och en uråldrig farfars-morfar som bor i en tall och gal som en gök. Utöver det är skildringen i stort sett sann.”, säger Barbro.

I föreställningen Loranga! möter vi en far och son på resa. Den lilla familjen stannar till när de går förbi en grönskade trädgård. Det är nämligen ett popband som håller konsert där! Och de bästa platserna är lediga!

Loranga! spelas i Junibackens trädgård på Sommarscenen. Framför scenen sitter stora och små och delar upplevelsen tillsammans.

Premiär: 22/6.

Produktion: Mikael Kallin, regi. Mia Mirstam, kostym och scenografi. Paula Helander, dramatisering. Thomas Carleberg, kompositör. Emil Nilsson, kapellmästare.
Musiker: Emil Nilsson, Thomas Carleberg, Åsa Jacobsson, Maria Olofsson, Nino Keller, Elias Ortiz, Oskar Nilsson, Gabriel Lundh, Samuel Löfdahl, Mattias Olofsson, Linus Lindblom, Jens Filipsson
Ensemble: Rita Hjelm, Cecilia Skarby, Henric Joneskär, David Inghamn, Ida Dåverstam, David Krafft

Här hittar du aktuella speltider.

Mikael Kallin

"Hur Loranga! hänger ihop? Det hänger inte ihop, för det är Barbro Lindgren. Det ska inte hänga ihop."

Mikael Kallin
Konstnärlig ledare och regissör