Aktuellt

7 Juni

Kom och fira med oss - Junibacken 20 år

Hipp hipp hurra, på onsdag 8 juni har Junibacken födelsedag!  Kom och fira Junibackens 20-årsdag tillsammans med Mumin, Lilla My och alla de andra sagofigurerna. Dansa loss till Junibackens egen orkester och titta på föreställningen Vem städar inte. Dagen till ära bjuder vi alla barn på glass och de vuxna på kaffe. Och vad vore ett födelsedagskalas utan fiskdamm?

Visste ni att det var Staffan Götestam, som spelade Jonatan i filmen om Bröderna Lejonhjärta, som fick världens bästa idé om att skapa ett Junibacken? Han presenterade idén för Astrid Lindgren som tyckte att det var en toppenidé, men ville även att andra barnboksförfattare och illustratörer än hon själv skulle visas upp. Därefter tog det spännande arbetet fart med att tillsammans bygga upp sagolekhuset på Djurgården som invigdes den 8 juni 1996 med pompa och ståt. Här kan du läsa hela sagan om Junibacken

 

Program

10.00 Junibacken öppnar

11.00 Orkesterspelning

11.00 Föreställningen Hur gick det sen (Mumin)?

11.30 - 14.30 - Mumin och Lilla My minglar i huset

12.00 Orkesterspelning

12.30 Föreställningen Vem städar inte?

13.00 - 16.30 Fiskdamm vid entrén

13.30 Föreställningen Koko och Bosse

14.00 Orkesterspelning på Lilla scenen

14.30 Föreställningen Hur gick det sen (Mumin)?

15.30 Sångstund

17.00 Junibacken stänger

30 Maj

Sista babyrytmiken för terminen!

Bästa starten på dagen - och livet, Junibackens babyrytmik! Tisdag 31 maj kl 9.30 är sista rytmiktillfället för terminen. Kom och sjung och rytmisera med Ida och David, sen tar rytmiken sommarlov, men rytmiken kommer tillbaka i höst!

2 Maj

Junibackens glasskiosk öppnar 6 maj!

Håll ut, nu är det inte många dagar kvar innan Junibackens glasskiosk öppnar för glassäsongen! Här, vid Junibackens terrass, hittar ni Stockholms godaste och läckraste glassar. Utskikten är inte så dum den heller ... 

28 April

Trafikändringar helgen 29 mars - 1 maj

På grund av kungens 70-årsfirande kommer det att bli en hel del trafikändringar helgen. Dessutom kommer lokaltrafiken att påverkas av 1 maj-demonstrationer. Titta gärna på SLs hemsida, sl.se och se om trafiken kommer att påverka er väg till Junibacken!

25 April

Junibacken öppnar ny lekmiljö på terminal 5, Arlanda!

Sedan många år tillbaka har Junibacken ett samarbete med Swedavia, Arlanda, där Junibacken förgyllt tillvaron för alla resande barn med lekmiljöer.

Den 26 april öppnas en ny lekmiljö på terminal 5, utrikes, som till mycket påminner om Junibackens Sagotorg. Här möts i en kreativ blandning karaktärerna Mumin, LasseMaja, Pettson & Findus och Janne Lööfs gubbe från boken Sagan om det röda äpplet.

Så nästa gång ni ska ut och resa från terminal 5, spana in vår nya lekmiljö – och kom och lek!

15 April

Högläsning med Lin Hallberg - Världsbokdagen 23 april!

Lördag 23 april är det Världsbokdagen! Något som Junibacken kommer att uppmärksamma genom att arrangera högläsning, boksignering och möjlighet att klappa en liten ponny!

Författaren Lin Hallberg högläser ur sin bok Sam och Sigge kl 13.30 och kl 15.30, mellan kl 14 och 15 signerar Lin sina böcker i Junibackens bokhandel och då, precis utanför bokhandeln, har alla små och stora möjlighet att klappa en liten ponny som vi lånat från Skansen! 

Varmt välkomna!

8 April

Hissrenovering 12-25 april!

Mellan perioden 12 och 25 april renoveras hissen som går mellan Junibackens restaurang, Villa Villekulla-rummet och avstigningen vid Sagotåget. Under den här perioden kan vi dessvärre inte låta besökare i rullstol åka Sagotåg. 

3 April

Sista Gittan-föreställningen spelas 10 april!

Söndag 10 april spelas föreställningen Gittan och älgbrorsorna för sista gången, kom och se föreställningen innan dess!

21 Mars

Kom och träffa Mumin och Lilla My!

Under påskdagarna, 25-28 mars, kommer Mumin och Lilla My till Junibacken! Mellan kl 11 och 14 minglar de runt i vårt hus, kom och lek dem!

7 Mars

17 mars - premiär för Vem hämtar vem?

Den 17 mars kl 15.30 är det premiär för föreställningen Vem hämtar vem? som bygger på boken med samma namn av Karin Cyrén och Siri Ahmed Backström.

Det blir den andra premiären (av tre) under spelåret där det gemensamma temat för föreställningarna är relationen mellan barn och vuxna.

Max, Alva och Heaven är sist kvar på förskolan. Dom hänger på staketet och väntar på att bli hämtade.

-          Men det är orättvist, säger Heaven. Varför ska just vi bli hämtade?

Tänk om dom istället gick och hämtade! Hämtade sina föräldrar.

-          Men kan vi det?, säger Max

-          Ja det kan vi, säger Heaven

-          Dom kommer bli så förvånade!, säger Alva.

 

- Vem hämtar vem? är en uppsättning som undersöker hur det är att som barn leva med och i en vuxens normvärld, och vad som händer när den ifrågasätts! Det finns hyllmeter på bibliotek och i bokhandeln som beskriver föräldraskapets svårigheter och barnets utveckling. Men hur känns det att ha lekt med precis allt och ha på vänt på varenda sten och gren på förskolegården, fantasin är slut, att vara den sista att bli hämtad? Det vill vi undersöka och gestalta! säger regissör Mikael Kallin. Redan i höstas började vi arbeta med temat ”Relationen” då föreställningen Koko och Bosse, som bygger på Lisen Adbåges bok med samma namn, hade premiär. Tanken med temat är att vi vill behandla det liv som barn och vuxna lever tillsammans, och att både barn och vuxna ska känna igen sig i de skeenden och människor som gestaltas. I barnlitteraturen skildras vårt gemensamma liv, barnets och vi vuxnas. Hur vi hänger ihop, hur vi slängs runt och hur vi möts! avslutar Mikael Kallin.

 

Heaven                                  Emmelie Rosenberg

Max                                       Ida Dåverstam

Alva                                       David Krafft

Manus och Regi                       Mikael Kallin

Kostym/Scenografi                  Maria Häggquist

Musik                                     Åsa Jacobsson

 

 

26 Februari

Kom och träffa Mumin och Lilla My!

Helgerna 27-28 februari och 5-6 mars kommer Mumin och Lilla My till Junibacken! Mellan kl 11 och 14 minglar de runt i vårt hus, kom och träffa dem!

22 Februari

Bok-rea - kom och fynda!

Missa inte Junibackens bokrea som startar onsdag 24 februari. Kom hit och fynda fina pek-, bilder- och kapitelböcker, på reabordet finns bl a böcker om LasseMajas detektivbyrå, Mumin, Nelly Rapp och många andra kända barnboksfigurer!

10 Februari

Högläsning på Alla hjärtans dag!

Kl 14.00 högläser vår skådis Henrik ur boken Gammelmormor och kärleken och kl 14.45 högläser Ida ur Orden var är ni? Högläsningen äger rum på scenen i Muminutställningen. Välkomna!

27 Januari

Junibacken bygger ny entré

I sommar firar Junibacken sitt 20 års jubileum. En solig dag den 8 juni 1996 invigdes huset i närvaro av såväl kungafamiljen som Astrid Lindgren. Efter 20 år, och över 6,5 miljoner besökare till Junibacken, är det nu dags att bygga ny entré.

Den nya entrén som placeras närmare Junibackens bokhandel är ritad av AIX arkitekter och kommer att uppföras i glas och stål vilket harmoniserar med Junibackens övriga arkitektur.  Utbyggnaden blir 24 kvm stor och planeras vara färdig 31 mars.

- Nybyggnaden görs för att effektivisera köbildningen under högsäsong, öka tillgängligheten samt förbättra inomhusklimatet för både besökare och personal, berättar Lars Ewaldh, fastighetschef på Junibacken. Genom att flytta entrén till huskroppens västra sida får entrén dessutom en mer central placering i huset, vilken kommer att förbättra logistiken i huset, förklarar Lars Ewaldh.

I samband med bygget av den nya entrén kommer även entréhallen att omgestaltas. Nuvarande John Bauertema kommer att ersättas med en ny bokinspirerad scenografi.

- Miljön i entréhallen börjar bli sliten och inaktuell. Vi kommer därför att skapa en ny scenografi som bättre harmoniserar med Junibackens mission, det vill säga lusten till att läsa, berättar Mia Mirstam, Junibackens scenograf och ansvarig för gestaltningen.

-          Här ska läsning och boken som fysiskt ting ta plats tillsammans med kända barnboksfigurer. Här kommer våra gäster att kunna leta efter bokstäver som svävar ifrån taket, här kommer små böcker, stora böcker, böcker i taket, boktravar på golvet att myllra, förklarar Mia Mirstam.

Det blir en unik miljö för både barn och vuxna. Vid entréerna till både Sagotorget och Sagotåget kommer gigantiska blyertspennor att placeras. Dessutom kommer fler låsbara skåp, en ny och mer tillgänglig kassadisk att installeras. Hela känslan i rummet kommer att kännas varmt, välkomnande och med stark bokkänsla.

- Ingen ska kunna missa Junibackens mission att här är boken i centrum och att vi vill locka till läsning, avslutar Mia Mirstam.

På försommaren kommer den nya entréhallen att vara färdig. Mer information kommer om själva födelsedagsfirandet den 8 juni!

21 Januari

Marit Törnqvist nominerad till HC Andersen-priset!

Marit Törnqvist, scenograf till Junibackens Sagotåg, har blivit nominerad till HC Andersen-priset. Ett pris som instiftades 1956 av IBBY International, International Board on Books for Young People, och som delas ut vartannat år till en författare, och sedan 1966 även till en illustratör, vars samlade verk utgör ett värdefullt bidrag till barnlitteraturen. Priset, som består av en medalj och ett diplom, delas ut i samband med barnboksmässan i Bologna i vår. Juryn består av 10 personer som är spridda över världen. Det unika med HC Andersen-priset är juryns sammansättning och det internationella perspektivet.

© 2016 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta