Aktuellt

19 September

Idag firar vi Pettson och Findus 30 år!

I år är det hela 30 år sedan den första boken om Pettson & Findus kom ut; Pannkakstårtan! Det firar vi idag, fredag den 19 september, på Junibacken med 30-årskalas.

Under dagen kan du gå en klurig skattjakt. Sven Nordqvist, som skrivit och illustrerat de underbara böckerna, finns på plats för signering mellan kl. 14.00 och 15.00 i bokhandeln där vi erbjuder rabatterat signeringspris på alla Pettson & Findus-böcker. Vi bjuder dessutom alla barn på pannkakor med sylt och grädde. Varmt välkomna!

10 September

PREMIÄÄÄÄR för Nelly Rapp - lugn, lärdom och list! den 25 sept.

Återigen får du träffa Monsteragent nr 10, Nelly Rapp! Hennes lärare, den märkliga LENA-SLEVA, har bett Nelly att återvända till Monsterakademin för att avlägga rapport. ”Hur går det för dig?” undrar hon. Men när Nelly kliver in i Monsterakademins dunkla salar, då är LENA-SLEVA inte där. ”Hallå!” ropar Nelly. Någon svarar, men det är inte LENA-SLEVA. Det är någon annan, som med tunga steg släpar sig fram mot dörren!

Föreställningen har premiär den 25 september kl. 11.00 och spelas därefter dagligen t o m den 11 januari. Välkommen (om du törs..)!

5 September

Vi firar Pettson & Findus 30 år den 19 sept!

I år är det hela 30 år sedan den första boken om Pettson & Findus kom ut; Pannkakstårtan! Det firar vi på Junibacken med 30-årskalas den 19 september.

Under dagen kan du gå en klurig skattjakt. Sven Nordqvist, som skrivit och illustrerat de underbara böckerna, finns på plats för signering mellan kl. 14.00 och 15.00 i bokhandeln där vi erbjuder rabatterat signeringspris på alla Pettson & Findus-böcker. Vi bjuder dessutom alla barn på pannkakor med sylt och grädde. Varmt välkomna!

1 September

Fortsätt pyssla med de brokiga!

Tack alla ni som kom till vår pysselhelg den 29 och 30 augusti! Massor av fina brokiga kreerades tillsammans med Stina Wirsén och Anna Hörling. Vill du pyssla vidare? Då kan du gå in här och skriva ut de motiv som Anna och Stina hade med sig. Motiven föreställer brokiga figurer som inte rikitgt är klara. Gör färdigt dem själv med papper, tyg, glitter, klistermärken, bomull, paljetter, sågspån... Bara fantasin sätter gränser! Gå in här: http://www.brokiga.com/play-with-us/draw-and-paint/

25 Augusti

STOR PYSSELHELG 29-30 aug! Stina Wirsén och Anna Hörling på besök!

Fredag 29 och lördag 30 augusti får vi besök av Stina Wirsén och Anna Hörling som tillsammans skapat Brokiga Syboken! Det blir pyssel och sagostund i dagarna två!

Pysslet, som är i papper och textil, ger dig ockå inspiration till hur du kan fortsätta pyssla och sy hemma! Aktiviteten rekommenderas från 5 år. Platserna är begränsade. Biljett hämtar du ut i entrékassan när du kommer, och det är först till kvarn som gäller. Är du yngre rekommenderar vi Sagostunden istället!

Fredag den 29/8:

13:00 Pyssel
13:00 Sagostund
14:00 Pyssel
14:00 Sagostund
14:30 Signering med Stina Wirsén och Anna Hörling

Lördag den 30/8:

10:30 Pyssel
11:30 Pyssel
11:30 Sagostund
13:00 Pyssel
13:00 Sagostund
13:30 Signering med Stina Wirsén och Anna Hörling

(utöver ovan program spelar vi våra ordinarie teaterföreställningar!)

Välkommen!

15 Augusti

Gå på cirkus med Barnens bokklubb 30 aug!

Ta med familjen på cirkus!

Gör er redo för en magisk dag med kittlande akrobatik, vackra hästar, roliga clowner och fantastiska trollerinummer. För nionde året i rad erbjuder Barnens bokklubb barnfamiljer att gå på Cirkus Brazil Jack till specialpris. I Stockholm anordnar de en egen, abonnerad föreställning och här kan du köpa biljetter. http://www.barnensbokklubb.se/sortiment/serier/cirkus/o-cirkus-brazil-jack

Biljettpriset är 130 kronor per person både för vuxna och barn, men barn under två år går gratis om de sitter i en vuxens knä. Ingen bokning krävs alltså för barn under två år. Föreställningen är cirka två timmar inklusive paus

Plats: Tantolunden, Stockholm
Datum: lördagen 30 augusti
Tid: Klockan 13.00
Kostnad: 130 kr/person (Ord. pris 220-260 kr)

13 Augusti

Träffa oss på Stockholms Kulturfestival IDAG!

Kom och lyssna till oss på Stockholms Kulturfestival den 13 augusti! Barn & Familjeområdet är förlagt på Norrbro, precis mellan Operan och Slottet. Oss träffar du:

kl. 12.00 - 12.20 med allsång på Stora scenen.
kl. 14.00 - 14.20 med babyrytmik i tältet (platsbiljett måste hämtas i infotältet 30 min innan start), och
kl. 16.00 - 16.20 med allsång på Stora scenen

Samtliga punkter är kostnadsfria. Kom och sjung med oss!

(För fullständigt program, se här!)

12 Augusti

Träffa oss på Stockholms Kulturfestival 13/8!

Kom och lyssna till oss på Stockholms Kulturfestival den 13 augusti! Barn & Familjeområdet är förlagt på Norrbro, precis mellan Operan och Slottet. Oss träffar du:

kl. 12.00 - 12.20 med allsång på Stora scenen.
kl. 14.00 - 14.20 med babyrytmik i tältet (platsbiljett måste hämtas i infotältet 30 min innan start), och
kl. 16.00 - 16.20 med allsång på Stora scenen

Samtliga punkter är kostnadsfria. Kom och sjung med oss!

(För fullständigt program, se här!)

30 Juli

Vi uppmärksammar Tove Jansson 100 år den 9 aug!

Den 9 augusti skulle Tove Jansson ha fyllt 100 år. Jubileet firas på olika sätt runt om i landet hela året, och avslutas med en stor utställning här på Junibacken som öppnar i februari nästa år. I utställningen kommer du att kunna besöka muminfamiljen samt alla de knytt som utgör invånarna i Mumindalen. (Redan nu hittar du muminfamiljens blå hus inne på Sagotorget!) Just den 9 augusti vill vi fira lite extra med en klurig mumintävling och godispåse till alla barn. Hurra!


Självporträtt av Tove Jansson © Moomin CharactersTM

 

Tove Jansson är mest känd för sina böcker om Mumintrollen. Den första boken heter Småtrollen och den stora översvämningen och kom ut 1945. Tre år senare kom Trollkarlens hatt, Tove Janssons stora genombrott som barnboksförfattare. Trollkarlens hatt översattes även till engelska vilket så småningom ledde till att böckerna om Mumintrollet idag är översatta till över 30 språk. Tove Jansson har även tecknat serier, skrivit vuxenböcker samt illustrerat andra författares verk, bland annat JRR Tolkiens Bilbo och Lewis Carrolls Alice i underlandet.

25 Juni

Junibacken och En läsande klass i Almedalen 1 juli!

Tillsammans med En läsande klass, ett läsfrämjande projekt initierat av Martin Widmark som vi är med och driver, anordnar vi en heldag om läsförståelse i Almedalen på tisdag 1 juli! Vi har självklart lagt beslag på den bästa platsen under den politikerspäckade Almedalsveckan; barnavdelningen i Almedalsbiblioteket! Så här ser programmet ut:

 

Läsförståelsedagen i Almedalen

Var femte elev förstår inte vad de läser. Vad vill politikerna göra åt det? Och vad vill skolfacken?

Tid: tisdagen 1 juli

Plats: Almedalsbiblioteket


8.30 – 9.00  Dags att vakna! Väckarklockan ringer för läsförståelse

Ett frukostsamtal om läsning och läsförståelse. Några kända svenskar talar om vad läsningen betytt för dem och varför läsförståelsen har så stor betydelse för ett rikt liv.

Deltagare: Åsa Larsson, deckarförfattare, Gabriella Ahlström, författare och radioprofil och Martin Widmark, författare och mellanstadielärare.

Vi bjuder besökare på frukost.

10.00 – 10.30 Pressträff: Elevernas läsförmåga i grundskolan

Hur står det till med elevernas läsförmåga egentligen? Resultaten från PISA är väl kända, men vad säger egentligen den svenska lärarkåren om elevernas kunskapsnivå i läsning? Lärarnas Riksförbund ingår som samarbetspartner i projektet En läsande klass. Här presenterar förbundet en undersökning om lärares syn på elevernas läsförmåga.

Deltagare: Presentation av undersökning Andreas Mörck, utbildningspolitisk chef och kommunikationschef på Lärarnas Riksförbund. Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund och författaren Martin Widmark kommenterar.

11.00 – 12.00 Elevernas läsförståelse fortsätter att minska! Hur vill partierna vända utvecklingen?     

Svenska elevers kunskaper i läsförståelse fortsätter att försämras. För första gången presterar svenska elever under OECD-genomsnittet, enligt resultaten från PISA 2012. Vi frågar representanter för de svenska riksdagspartierna: Hur vill ni möta den negativa trenden?

Deltagare: Representanter från de svenska riksdagspartierna.

15.00 -16.00  Elevernas läsförståelse fortsätter att minska! Vad kan lärarna göra?

Hur möter lärarna den försämrade läsförståelsen bland svenska elever? Har de verktygen som behövs? Och vad betyder lärarnas förändrade arbetsvillkor? Ett samtal med bland annat representanter för fackförbunden på skolområdet och med lärare som menar att det finns sätt att vända utvecklingen.

Deltagare: Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, Anders Almgren, Lärarnas Riksförbund, Matz Nilsson, Skolledarförbundet, Martin Widmark, initiativtagare till En läsande klass, och Malin Gonzalez, lärare som specialiserat sig på lässtrategier för att öka elevernas läsförståelse. 

Moderator: Mats Carlbom, journalist

Kontaktperson:

Jenny Helldahl
jenny@junibacken.se
08 - 587 230 78

Om en läsande klass
En läsande klass har startats på initiativ av Martin Widmark, barnboksförfattare och mellanstadielärare, och syftar till att lyfta fram det stora samhällsproblem som bristande läsförståelse innebär. Projektet ger ut en studiehandledning (boken En läsande klass – träna läsförståelse) i hur man som lärare kan jobba med – av forskningen förespråkade - läsförståelsestrategier. Studiehandledningen är knuten till texter som upplåtits till projektet utan kostnad av ett stort antal författare och illustratörer. Ett antal viktiga aktörer stödjer och driver projektet, bland andra; Läsrörelsen, Liber, Junibacken, Bonnier Carlsen, Rabén & Sjögren, Natur & Kultur. En läsande klass har erhållit medel från Svenska PostkodLotteriet och drivs i form av en insamlingsstiftelse. Läs gärna mer på www.enlasandeklass.se

23 Juni

Ladda ner vår nya guide-app!

Nu kan du läsa allt om våra utställningar och barnboksförfattare- och illustratörer! Vi hoppas den berikar ditt besök hos oss ytterligare. Guiden är gratis och fungerar offline. Den kommer så småningom även finnas på andra språk än svenska.

Gå in på AppStore och sök på Junibacken (här finns även vår Juni-TV-app med det bästa från vårt teaterföreställningsprogram!) eller använd denna länk: https://itunes.apple.com/se/app/junibacken-guiden/id887402569?mt=8

 

7 Juni

Välkommen på festival i dagarna två!

Idag börjar Junibackens Barnkulturfestival!! Musik och teater på stora scenen, kreativa aktiviteter med våra bästa barnförfattare- och illustratörer, mini-bio, lekytor och mycket mer! Se hela programmet på www.junibacken.se/festival/program

Junibackens Barnkulturfestival pågår 7 och 8 juni kl 10 - 17. Välkommen!

5 Juni

...och Junipriset går till...Lennart Hellsing!

Junibacken hyllar barnens poet - Lennart Hellsing får det första Junipriset!

Idag stod det klart att det blir Lennart Hellsing som mottar det första Junipriset. Priset delas ut av Junibacken med syfte att årligen hylla en person som betyder mycket för barnkulturen i Sverige. Priset delas ut under invigningen av Barnkulturfestivalen på Djurgården den 7 juni kl 11.00.

– All Junibackens verksamhet syftar till att trigga barns läsglädje, nyfikenhet och kreativitet. För oss känns det både meningsfullt och angeläget att belöna eldsjälar inom svensk barnkultur, säger Ulf Larsson, VD Junibacken om det nystiftade Junipriset.

Juryns motivering till Junipriset 2014 lyder:

Lennart Hellsing är den gränsöverskridande poeten som skapat barnlitteratur och visor sedan mitten av 1940-talet och som med sin experimentlystna lek med ord, verbformer, rim och rytm lockat generationer av läsare och lyssnare. Med sina böcker skapar han allkonstverk och har under decennier valt att samarbeta med flera framstående konstnärer och musiker. Efter nästan sjuttio år i barnbokens tjänst är han fortfarande en nydanare inom svensk barnlitteratur och en som ständigt arbetar med att stärka barnbokens ställning.

Juryn består av:

Ulf Larsson, VD Junibacken

Kristina Axén Olin, styrelseordförande Junibacken,

Berit Svedberg, Kulturdirektör Stockholm stads kulturförvaltning

Marianne von Baumgarten, barnboksexpert, chefredaktör Opsis Kalopsis

Maria Reuterskiöld, kommunikationschef Junibacken

Junipriset på 100 000 SEK delas ut i samband med invigningen av årets Barnkulturfestival i Lilla Galärparken på Djurgården den 7 juni. Barnkulturfestivalen pågår under helgen 7-8 juni.

För mer information om festivalen: http://www.junibacken.se/festival/om-festivalen

3 Juni

2014 års Junipristagare offentliggörs 5/6 kl 12.30!

Junibacken har instiftat ett nytt pris, Junipriset, med syfte att hylla en person som betyder mycket för barnkultur i Sverige. Det kommer årligen att delas ut på Junibacken Barnkulturfestival och prissumman är på 100 000 kronor.

Torsdag den 5 juni kl 12.30 avslöjar vi som vinner 2014 års Junipris, det allra första! På Junibackens lilla scen meddelar juryn vem som vunnit och varför. Sedan framför Junibackens ensemble ett verk av pristagaren. Prisutdelningen sker sedan på Junibackens Barnkulturfestival lördag 7 juni kl 11.10.

 

Juryn består av:

Ulf Larsson, VD Junibacken
Kristina Axén Olin, styrelseordförande Junibacken,
Berit Svedberg, Kulturdirektör Stockholm stads kulturförvaltning
Marianne von Baumgarten, barnboksexpert, chefredaktör Opsis Kalopsis
Maria Reuterskiöld, kommunikationschef Junibacken

29 Maj

Barbro Lindgren besökte Junibacken idag!

Årets mottagare av ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award), Barbro Lindgren, besökte Junibacken idag!

Efter en sagotågstur, en titt på Hertha Hillfons skulptur av Astrid, och en liten upptäcksfärd i utställningen Monster & Mysterier, signerade hon Junibackens "pristagarbok". Pristagarboken innehåller hälsningar från samtliga mottagare av det prestigefulla priset sedan 2005. Pristagarboken och Barbros hälsning finns att beskåda i Junibackens ALMA-utställning.

Astrid Lindgren Memorial Award delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman signalerar att barns och ungas läsning är av största vikt. Summan ska också inspirera verksamma inom området.

Läs gärna mer om priset på www.alma.se© 2014 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta