Aktuellt

8 Oktober

Höstlov blir LÄSLOV!

En gång i tiden hette höstlovet potatislovet. Nu tycker vi det är dags att döpa om det igen, nämligen till läslovet!

LÄSLOV vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete genom föreningen Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk. Syftet är att döpa om höstlovet till läslovet och på så sätt lyfta vikten av läsning!

Utöver vårt ordinarie program smyger vi därför in lite extra aktiviteter denna vecka.

Högläsning med ensemblen (måndag till fredag)
Skådespelare ur vår ensemble väljer sin favoritbok och läser på scenen i Mumindalen.

Högläsning med Staffan Götestam (fredag)
Staffan Götestam, som var med och byggde upp Junibacken en gång i tiden, har precis barnboksdebuterat! Fredag kl. 11.30 högläser han ur sin bok Magiska fingrar. Direkt därefter finns han på plats i vår bokhandel för frågor eller signering.

Dela med dig av ditt bästa boktips! (hela veckan)
Fyll i en boktipstalong och lämna in i bokhandeln. Nästa dag skyltar vi upp med den bok du tipsat om med din talong i. Du deltar också i utlottningen av ett bokpaket med våra bästa boktips! Fyll i din talong här intill.

Vill du veta mer om läslovet och vilka roliga aktiviteter det finns att göra på bibliotek, bokhandlar, och museer runt om i stan? Kika in på www.läslov.se eller sök på #läslov i sociala medier.

Läslov

29 September

Signering med Lisen Adbåge 8 oktober

Nyligen hade vi premiär på teaterföreställningen Koko och Bosse som bygger på Lisen Adbåges fina bok med samma namn. Den 8 oktober kommer hon på besök! Då kan du få din egen Koko och Bosse, eller någon annan bok av Lisen, signerad i bokhandeln mellan kl. 14 och 15. Välkommen!

24 September

Premiär för Koko och Bosse idag!

- Jag vill inte!
Koko vill sällan göra det Bosse föreslår. Inte gå upp ur sängen på morgonen, inte betala för sig i affären och inte gå och lägga sig på kvällen!
- Slipp då, säger Bosse

En föreställning om barn och vuxna med olika viljor, efter boken med samma namn av Lisen Adbåge.

PREMIÄR IDAG KL. 15.30

Manus och regi: Mikael Kallin
Koko: Henric Joneskär, Bosse: Mikael Blomqvist

Koko och Bosse

Koko och Bosse

16 September

Helgens inträden går till Röda Korset

mumin

I helgen, 19 och 20 september, går Junibackens inträdesintäkter oavkortat till Röda Korsets insamling för människor på flykt. Dessutom kommer våra samarbetspartners Moomin Characters, Mumintrollets ägare och upphovsman, och Bulls Licensing, världsagent för Mumin, lägga till en ansenlig summa. Frivilliga från Röda Korset finns också på plats för att informera om kampanjen och ta emot gåvor från den som eventuellt vill bidra ytterligare.

Lite extra välkomna är ni i helgen.

3 September

Junibackens initiativtagare barnboksdebuterar!

Staffan Götestam, en gång Jonatan i filmen om Bröderna Lejonhjärta samt initiativtagare till Junibacken, barnboksdebuterar! Den 17 september finns hans bok Magiska fingrar ute i bokhandeln, men hos oss finns den till försäljning redan nu.

När Funny knäpper med sina fingrar händer märkliga saker: hon kan tala med träd, djur och ting. Magiska fingrar innehåller tre olika historier där hon bland annat utforskar livet inuti en gammal ek, möter en farlig spindel och till sist hittar sin förlorade guldmedaljong!

28 Augusti

Stängt på måndagar från 31 augusti

Nu är sommarsäsongen på Junibacken över vilket innebär att vi återigen håller stängt på måndagar (utom under loven - exakta öppettider hittar du här). Kommande måndagar ägnar vi oss åt att fixa, laga, städa huset och repetera in nya teaterföreställningar. Välkommen att besöka oss under veckans alla andra dagar!

10 Augusti

Träffa oss på Stockholms kulturfestival på fredag!

Ingen sommar utan festival! På fredag den 14 augusti spelar och sjunger vi på Stockholms kulturfestival. Vi kör babyrytmik för de små och allsång för de lite större. Kom och träffa oss där!

Babyrytmik
Rim, ramsor och rock för 0 - 2-åringar!
Plats: Stora tältet vid Strömparterren
Tid: kl. 12.00 och 15.30

Allsång
Stans röjigaste allsång med både nya och klassiska barnlåtar. Sjung och dansa med oss!
Plats: Norrbroscenen
Tid: kl. 13.00 och 16.30

Hela festivalprogrammet hittar du här!

Varmt välkomna!

4 Augusti

Välkommen på kalas med Mumin i helgen!

Hurra för Mumin som fyller 70 år!

I år var det 70 år sedan den allra första boken om Mumintrollen kom ut. Jubileumsåret uppmärksammar vi med utställningen Mumin på Junibacken och teaterföreställningen Hur gick det sen? Helgen 8 och 9 augusti firar vi lite extra med ett hejdundrande kalas!

Det blir fiskdamm, kluriga tävlingar och självklart finns Mumintrollet på plats i sällskap av Snorkfröken och Lilla My. Dagen till ära erbjuder bokhandeln 20 % rabatt på alla muminartiklar. Välkomna!

29 Juli

Regnuppehåll? Stadsvandra i Astrid Lindgrens sagokvarter!

Har du åkt Sagotåget och vill ha ännu mer Astrid? Gå då vår stadsvandring som guidar dig runt i Vasastan där Astrid inte bara bodde under större delen av sitt liv, utan där även många av hennes figurer bor! Skriv ut stadsvandringskartan här, www.junibacken.se/skolor/vandra-i-astrids-sagokvarter, stoppa ner ett paraply i väskan för säkerhets skull, och bege dig ut på sagovandring!

 

 

23 Juli

Vi firar Mumin 70 år den 8 och 9 augusti!

Hurra för Mumin som fyller 70 år!

I år var det 70 år sedan den allra första boken om Mumintrollen kom ut. Jubileumsåret uppmärksammar vi med utställningen Mumin på Junibacken och teaterföreställningen Hur gick det sen? Helgen 8 och 9 augusti firar vi lite extra med ett hejdundrande kalas!

Det blir fiskdamm, kluriga tävlingar och självklart finns Mumintrollet på plats i sällskap av Snorkfröken och Lilla My. Välkomna!

25 Juni

Teater i det gröna!

På sommaren bör teater spelas bland trädkronors sus och kluckande vågor. Därför inviger vi idag vår nya scen; sommarscenen! Sommarscenen är belägen utomhus, alldeles intill restaurangens uteservering nere vid vattnet. De dagar vädret tillåter spelar vi föreställningarna Musikbussen, Sångstunden, och Bokstavsbageriet där! Varmt välkomna! (Som vanligt ingår alla teaterföreställningar i entrépriset)

Musikbussen Junibacken Barnteater

11 Juni

Tack alla festivaldeltagare!

Tack alla ni som kom och förgyllde vår barnkulturfestival 6 & 7 juni!

1 Juni

I helgen smäller det! Välkomna på festival!

För tredje året i rad förvandlas Lilla Galärparken, som ligger alldeles intill Junibacken på Djurgården, till ett festivalområde med musik, teater, högläsning och kreativa workshops där barn får skapa tillsammans med våra främsta barnboksförfattare- och illustratörer. Inträdet dessa dagar är det samma som ordinarie entré till Junibacken, 159 kr för vuxna och 139 kr för barn (årskort gäller så klart!), men dessa dagar har du inte bara tillgång till husets vanliga utbud - utan också ett fullspäckat festivalprogram! Du rör dig enkelt in och ut mellan huset och festivalområdet.

Med festivalen vill vi lyfta vikten av bra barnkultur, och erbjuda ett fullspäckat program med något för alla smaker! För vad sägs om:

Barnkammarboken med Nassim Al Fakir - en fartfylld musikalisk föreställning som tar avstamp i den populära bokserien Barnkammarboken. Framförs båda dagarna på stora scenen.

Bröderna Lindgren - den absolut bästa rockmusiken för både barn och vuxna med Patrik Arve i spetsen. Spelar på stora scenen båda dagarna.

Skapa pirater med Henrik Tamm - Hollywoodbaserade illustratören, författaren och concept artisten ger dig sina bästa tips på hur du ritar pirater! Lördag 6 juni kl 11.00

Rita och pyssla med Stina Wirsén, som skrivit och illustrerat böckerna och filmerna om "vem"! Söndag 7 juni kl. 13.30

Serietecknarskola med Johan Unenge och Måns Gahrton. Lördag 6 juni kl. 12.00

Bygg din egen käpphäst tillsammans med barnboksskaparen Lisen Adbåge! Söndag kl. 13.30

... och mycket mycket mer! Se fullständigt program här!

28 Maj

Kaffe och guldpeng till alla mammor på Mors dag!

På söndag den 31 maj är det Mors dag! Det firar vi med att bjuda alla mammor på kaffe och guldpeng i vår restaurang.
Kaffe- och guldpengskupong får du i entrékassan när du löser inträde. Välkommen!

 

26 Maj

Junipriset 2015 tilldelas Karin Helander!

Förra året instiftade vi ett barnkulturpris; Junipriset! Det delas årligen ut till en person eller organisation som betyder mycket för barnkulturen i Sverige. Prissumman är 100 000 kr. Prisutdelningen sker på Junibackens Barnkulturfestival den 6 juni kl. 10.45 på stora scenen. Idag är vi glada och stolta över att kunna meddela att Junipriset 2015 tilldelas Karin Helander för henne gärningar inom barnkulturforskningen!

Vem är då Karin Helander?

Karin Helander är professor i teatervetenskap, vice rektor vid Stockholms universitet, lärare vid Centrum för barnkulturforskning, CBK, och var till och med 2014 dess föreståndare. Karin Helander har under sina många år som föreståndare på CBK befrämjat kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur där hon unikt, genomgående och kontinuerligt strävat efter att knyta samman utbildning i barnkultur med tvärvetenskaplig forskning och nätverksarbete på såväl nationell som internationell nivå.

Varför får just hon priset?

Juryns motivering lyder: Genom sin öppna hållning, breda erfarenhet av föreläsningar och skrifter samt inte minst sin klokhet, har Karin Helander inspirerat ett stort antal studenter, forskare och barnkulturutövare.Karin Helander har, i sin egen forskning, bland annat gjort en exposé över myterna om den goda barnkulturen genom tiderna där hon suddar bort nyttighetsaspekten i barnkulturen på 2000-talet och istället lyfter den inre delaktigheten; hur omvälvande, stark och viktig en kulturupplevelse kan vara för en människa.

Juniprisets jury består av

Björn Edlund, VD Junibacken
Kristina Axén Olin, styrelseordförande Junibacken,
Berit Svedberg, kulturdirektör Stockholm stads kulturförvaltning
Marianne von Baumgarten, bl a chefredaktör Opsis barnkultur

Läs mer om vår Barnkulturfestival på www.junibacken.se/festival

© 2015 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta