Aktuellt

9 April

Påsk på Junibacken! Påskkärringar går in gratis!

Du har många goda skäl att besöka Junibacken i påsk. Påskäggen vi gömt i huset är bara ett av dem… 

Junibacken är fullt av härliga påskaktiviteter och årets succéutställning Monster & Mysterier är en publikfavorit. Gör som påskens häxor på väg till Blåkulla – mellanlanda här på Djurgården!

På skärtorsdagen bjuder vi alla barn som är utklädda till påskkärringar på fri entré! 

Vinn på Instagram
Innan ni besöker Junibacken, passa på att tävla om årskort i vår roliga Instatävling. Ta en bild och lägg upp den på Instagram. Tagga bilden med #Junipåskkärring – och tävla om årskort. 

Både små och stora häxor är välkomna att tävla. Bidra hela familjen!

Vi har öppet ALLA dagar vecka 16 och 17!

Glad påsk!

2 April

Högläsning, En läsande klass och Internationella barnboksdagen!

Imorse pratade Martin Widmark om sitt projekt En läsande klass som Junibacken är delaktiga i. Han kopplade bland annat ihop vikten av högläsning för mindre barn och hur detta ger dem ett försprång sedan i skolan. Se inslaget här:

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/nytt-projekt-ska-lyfta-svenska-skol...

Och - idag är det dessutom Internationella barnboksdagen! Detta firar vi med 30 % rabatt på ALLA barnböcker

i vår emninenta bokhandel!

31 Mars

Internationella barnboksdagen 2 april firar vi med saftiga rabatter i bokhandeln!

På onsdag den 2 april firar vi Internationella barnboksdagen med 30 % RABATT PÅ ALLA BARNBÖCKER I VÅR BOKHANDEL!

Dagen firas över hela världen till minne av HC Andersens födelsedag, för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur samt för att inspirera till läsning. Det var IBBY, the International Board on Books for Young People, som redan 1967 kom på idén att hylla barn- och ungdomsböcker med en särskild dag på året. Superbra, tycker vi!

25 Mars

BARBRO LINDGREN ÄR ÅRETS ALMA-PRISTAGARE!!

Astrid Lindgren Memorial Award är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det har instiftats av svenska staten till Astrid Lindgrens minne. I år tilldelades priset för första gången till en svensk, och inte vilken svensk som helst - Barbro Lindgren!! Stort, stort grattis från Junibacken!
 
Läs mer om priset samt Barbros författarskap här: www.alma.se
 
 

19 Mars

Grattis Tor Svae!

Tor Svae, scenografen bakom de flesta av våra stora utställningar, har fått ett välförtjänt pris, nämligen Svenska Barnboksakademins eldsjälspris! Motiveringen lyder:

Tor Svae är en lekande och snickrande konstnär, som med ett kompromisslöst barnperspektiv låtit tusentals barn bokstavligen kliva in i barnböckernas värld. Tor är en eldsjäl som med fantasi och en ovanlig förm&arng;ga skapar miljöer som får barnen att känna sig som självklara huvudpersoner i det vi kallar barnkultur. Tor har designat och byggt lekparker och miljöer i barnbibliotek från Hudiksvall till Moldavien, Minsk och Washington. Lekmiljöerna präglas av hög konstnärlighet och finurlighet och är dessutom rejäla och slitstarka.

Läs gärna mer om priset här: http://www.barnboksakademin.com/

19 Februari

Läsrörelsens idékonferens om barns läsning 14 mars!

Läsförmågan och läsförståelsen har gått ner hos svenska barn och unga. Undersökningar visar att andelen föräldrar som läser för sina barn har minskat. Från att 70 procent av småbarnsföräldrarna för tio år sedan läste dagligen för sina barn, är siffran nu nere i 35 procent.

Välkommen till Läsrörelsens idékonferens om barn och ungas språk och läsning där Junibacken är en av medarrangörerna! Konferensen hålls den 14 mars kl. 9.00 till 16.30 på Lärarnas hus på Stora Essingen i Stockholm. Kl 13.00 föreläser Malin Gonzalez, en av lärarna i det läsfrämjande projektet En läsande klass som både Junibacken och Läsrörelsen stöttar.

Mer information och anmälan här: http://www.lasrorelsen.nu/aktuellt/pagaende-projekt/plats-for-barn/

14 Februari

2 biljetter till Baby love = 1 biljett till Junibacken på köpet!

I sann alla hjärtans dag-anda; varför inte ge bort en fin present till dig och din bästa vän?! Unna er vårens mysigaste Gravid & Baby-kväll 10 mars som Loppi arrangerar på Junibacken. Vid köp av 2 biljetter innan den 21 februari får du en fribiljett till Junibacken på köpet!

Mer information och anmälan här! http://loppi.se/junibacken/

13 Februari

PREMIÄÄÄÄR 14 februari!

Gittan och älgbrorsorna har premiär på självaste Alla hjärtans dag, den 14 februari kl 12.00! I och med denna föreställning är Junibackens "flick-trilogi" komplett! Detta firar vi med att inte bara spela Gittan, men alla tre föreställningarna på raken:

10.30 När prinsessor tar semster
Bygger på Per Gustavssons Prinsessan

11.00 Nelly Rapp - monsteragent
Bygger på Martin Widmarks böcker om Nelly Rapp

12.00 PREMIÄÄÄR! Gittan och älgbrorsorna
Bygger på Pija Lindenbaums bok med samma namn

 


Älgbrorsorna visar sig vara ganska stökiga..

10 Februari

Junibackens flick-trilogi komplett på Alla hjärtans dag!

Med föreställningen Gittan och älgbrorsorna som har premiär på idag den 14 februari, blir Junibackens ”flick-trilogi” komplett!

Den som besöker Junibacken under våren kommer att kunna bekanta sig med tre av den svenska barnbokens populäraste flickkaraktärer: Per Gustavssons Prinsessan, som kastar sig ut i sitt semesteräventyr. Nelly Rapp, Martin Widmarks monsteragent, som berättar om hur det gick till när hon blev just monsteragent, och nu även Pija Lindenbaums Gittan, en inte fullt så äventyrlig, men inte desto mindre intressant, karaktär.

Vanligtvis är Junibackens föreställningar utspridda under en hel dag, men nu anordnar vi ett unikt tillfälle för inbjuden press (och dig som besökare så klart!) att skapa sig en uppfattning om dem. För att fira denna trilogi, bjuder vi inte bara in till premiären av Gittan och älgbrorsorna, utan till alla tre föreställningarna som vi spelar direkt efter varandra, inom loppet av två timmar! Välkommen!

Program den 14 februari:

Kl. 10.30 När prinsessor tar semester
Föreställningen bygger på böckerna om den frimodiga prinsessan som är både skrivna och illustrerade av Per Gustavsson.

Ibland måste prinsessor vila upp sig från banketter och invigningar! Men vad gör de egentligen då..?

Kl. 11.00 Nelly Rapp – monsteragent
Föreställningen bygger på den första boken om Nelly Rapp, Monsterakademin, som är skriven av Martin Widmark och illustrerad av Christina Alvner.

Nelly är ingen vanlig tioåring. Hon är nämligen monsteragent! Men hur blir man en sådan, och vad gör en monsteragent egentligen..?

Kl. 12.00 PREMIÄR! Gittan och älgbrorsorna
Föreställningen bygger på boken med samma namn av Pija Lindenbaum.

Det är för tyst i Gittans rum och hon är trött på det. Hon vill ha ett syskon! Ett litet, som får plats i docksängen. Eller en stor brorsa, som spelar bråkig musik...

En bra historia, och en möjlighet till identifikation. Det torde kunna vara ett passande recept på en bra berättelse, för vem som helst. Junibacken vill med denna "flick-trilogi” iscensätta tre historier ur den fantastiska svenska barnboksskatten, och att deras olikheter ska göra det möjligt för våra besökare att kanske hitta en ny favorit, någon att känna igen sig i, eller bli medlockad ut på äventyr av en ny litterär vän.
– Mikael Kallin, regissör och konstnärlig ledare på Junibacken

Scenografi: Tor Svae och Mia Mirstam
Kostym: Elin Karlsson
Musik: Åsa Jacobsson, Emil Nilsson, Tomas Carleberg
Regi/Manus: Mikael Kallin

Föreställningarna är framtagna i samarbete med upphovspersonerna.

15 Januari

Babyrytmiken börjar den 4 februari!

Kl 09.30 på tisdagar och torsdagar, innan vi öppnar huset för ordinarie besökare, har de allra minsta Junibacken helt för sig själva. Då är det nämligen babyrytmik! Ida, David och Tompa från vår ensemble rockar loss med alla sångsugna minstingar (0 - 2 år) och föräldrar.

Rytmiken kostar ingenting utöver ordinarie entréavgift. (Årskort gäller)
OBS! Entrédörrarna är öppna mellan kl 9.15 och 9.25, så se till att vara här i god tid! Vårens första babyrytmik går av stapeln den 4 februari.

Välkomna!

20 December

Kom på Gravid & Babykväll 10 mars!

16 December

Ladda ner JuniTV-appen!

Nu kan du titta på våra teatrar, musikvideos och behind-the-scenes-filmer i mobilen och paddan! Ladda ner JuniTV-appen här! Appen uppdateras regelbundet med nytt material. Näst på tur är föreställningen När prinsessor tar semester!

För iPhone:https://itunes.apple.com/se/app/junitv-iphone-version/id733552321?mt=8

För iPad:https://itunes.apple.com/se/app/junitv-ipad-version/id696760070?mt=8

(Appen finns endast tillgänglig för iPhone och iPad i dagsläget)

2 December

Årets bästa julklapp - Junibackens folkpensionärskort!

Ge bort Junibackens fiffiga folkpensionärskort, kortet som för endast 499 kr ger ett helt års inträde till Junibacken för en folkpensionär och ett barn. Betalar du 599 kr gäller kortet för en folkpensionär och två barn, och för 699 kr gäller kortet för en folkpensionär och tre barn. Kortet är personligt för pensionären, men inte för barnen!

Fråga efter Junibackens pensionärskort i entrékassan!

26 November

Grattis Ellen Karlsson!!!!

Tidigare Junibackenmedarbetaren Ellen Karlsson vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för sin debutbok ”Snöret, fågeln och jag” igår! Boken handlar om två barns udda vänskap och är illustrerad av Eva Lindström. Till vardags driver Ellen Urax förlag. GRATTIS ELLEN!!

22 November

Specialjulföreställning med Pettson och Findus!

Hur firar man egentligen jul när man gjort sig så illa i foten att man varken kan handla julklappar, julmat, eller hugga sig en julgran..? Det ser ut att bli en ganska trist jul för både gubben Pettson och hans katt, men så knackar det på dörren..

Föreställningen Pettson får julbesök bygger på Sven Nordqvists bok med samma namn från 1988. Den spelas varje dag kl 12.00 hela december månad. Teaterrättigheter: Draken teaterförlag. Regi: Mikael Kallin

 

© 2014 Junibacken | Sidkarta