Aktuellt

21 Maj

Grattis Pippi på födelsedagen!

Vi är många världen över som har en relation till Pippilotta Viktualia
Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump!

Denna Pippi som trots allt blivit ganska ”stur”, är översatt till 70 språk
och fyller dessutom 70 år idag. Den första boken om Pippi kom visserligen ut i november 1945 men eftersom Astrid Lindgrens dotter Karin fick manuskriptet på sin födelsedag den 21 maj, så firas Pippi just denna dag.

Läs mer på Junibloggen!


Pippi såsom Astrid själv tecknade henne en gång i tiden!

20 Maj

6 och 7 juni är det dags för festivaaaal!

Nedräkningen har börjat! Den 6 och 7 juni är det dags för årets upplaga av Junibackens Barnkulturfestival!

För tredje året i rad förvandlas Lilla Galärparken, som ligger alldeles intill Junibacken på Djurgården, till ett festivalområde med musik, teater, högläsning och kreativa workshops där barn får skapa tillsammans med barnboksförfattare- och illustratörer. Inträdet dessa dagar är det samma som ordinarie entré till Junibacken, 159 kr för vuxna och 139 kr för barn (årskort gäller så klart!), men dessa dagar har du inte bara tillgång till husets vanliga utbud - utan också ett fullspäckat festivalprogram! Du rör dig enkelt in och ut mellan huset och festivalområdet.

Med festivalen vill vi lyfta vikten av bra barnkultur, och erbjuda ett fullspäckat program med något för alla smaker! För vad sägs om:

Barnkammarboken med Nassim Al Fakir - en fartfylld musikalisk föreställning som tar avstamp i den populära bokserien Barnkammarboken. Framförs båda dagarna på stora scenen.

Bröderna Lindgren - den absolut bästa rockmusiken för både barn och vuxna med Patrik Arve i spetsen. Spelar på stora scenen båda dagarna.

Skapa pirater med Henrik Tamm - Hollywoodbaserade illustratören, författaren och concept artisten ger dig sina bästa tips på hur du ritar pirater! Lördag 6 juni kl 11.00

Rita och pyssla med Stina Wirsén, som skrivit och illustrerat böckerna och filmerna om "vem"! Söndag 7 juni kl. 13.30

Serietecknarskola med Johan Unenge och Måns Gahrton. Lördag 6 juni kl. 12.00

Bygg din egen käpphäst tillsammans med barnboksskaparen Lisen Adbåge! Söndag kl. 13.30

... och mycket mycket mer! Se fullständigt program här!

 

 

 

 

12 Maj

Glassrestaurangen öppnar 14 maj!

Utmed vattnet, strax intill restaurangens uteservering, finns vår lyxiga glassrestaurang! Här säljer vi inte vilka glassar som helst, utan riktiga glassbomber med en mängd olika tillbehör! I Maj månad har vi öppet helger när vädret tillåter. 


Kanske en Rödluvan med färska bär, grädde och chokladrån?


Eller en Mästerkatten med hembakad brownie, chokladtryffelglass, chokladsås, vispad grädde och kanderade nötter?

30 April

Nypremiär idag för Musikbussen!

Idag har vi nypremiär för en favorit i repris - Musikbussen! Föreställningen bygger på Lennart Hellsings klassiska bok från 1948 som handlar om världens största och rödaste buss! I bussen, som heter Bravo, bor en Pappa som kör bussen och komponerar, och en Mamma som bestämmer vart bussen ska stanna. I bussen bor också deras 20 barn, och alla är de tvillingar. Inte tvillingar med varandra, men med en av de andra. Barnen spelar där bussen far fram, var och en på sitt instrument och olika melodier. Därför är det ett förfärligt oväsen i bussen.

I föreställningen får vi först och främst träffa de minsta tvillingarna, Knips och Knops. De är för små för att spela - men inte för små för att hitta på bus! De häller sand i trumpeterna, gör en pilbåge av Ingmar och Valdemars gitarrsträng, och röker Pappas cigarr! De tar också med publiken till ett alldeles eget hemligt ställe…

Föreställningen Musikbussen är ett musikaliskt äventyr med både välkända och mindre kända rim och ramsor av Lennart Hellsing. Den hade urpremiär på Junibacken år 2011.

23 April

Världsbokdagtävling!

Instagramtävling!
En bra barnbok kan man läsa om och om igen. Och idag på Världsbokdagen vill vi slå ett extra slag för just högläsningen! Vår bokhandel har satt ihop ett bokpaket med böcker som lämpar sig extra bra för högläsning. Det kan bli ditt om du på instagram postar en bild på den bok du högläst flest gånger för ditt/dina barn, och skriver varför du tror att hen/de vill höra just DEN boken så ofta. Du inte bara tävlar utan blir även boktipsare! Den bästa bilden + förklaringen vinner bokpaketet. Vinnaren utses på måndag 27/4. Glöm inte att tagga din bild med #jbfavvobok (tänk på att du måste ha en öppen profil) Lycka till!

Junibacken på instagram: https://instagram.com/junibacken_stockholm

10 April

Nypremiär för Musikbussen på Valborg!

Teaterföreställningen Musikbussen har nypremiär på Junibacken den 30 april kl. 13.30. Föreställningen framfördes i samband med Lennart Hellsing-utställningen En annorlunda värld 2011 och är en av Junibackens mest populära föreställningar någonsin. Därför gör den nu come-back!

Musikbussen baseras på Lennart Hellsings bok med samma namn. Boken kom ut första gången 1948 och handlar om världens största och rödaste buss! I bussen, som heter Bravo, bor en Pappa som kör bussen och komponerar, och en Mamma som bestämmer vart bussen ska stanna. I bussen bor också deras 20 barn, och alla är de tvillingar. Inte tvillingar med varandra, men med en av de andra. Barnen spelar där bussen far fram, var och en på sitt instrument och olika melodier. Därför är det ett förfärligt oväsen i bussen. I föreställningen får vi först och främst träffa de minsta tvillingarna, Knips och Knops. De är för små för att spela - men inte för små för att hitta på bus! De häller sand i trumpeterna, gör en pilbåge av Ingmar och Valdemars gitarrsträng, och röker Pappas cigarr! De tar också med publiken till ett alldeles eget hemligt ställe…

Musikbussen är ett musikaliskt äventyr med både välkända och mindre kända rim och ramsor av Lennart Hellsing. Manus och regi av Mikael Kallin.

27 Mars

Sagotåget öppnar igen 1 april!

Sagotåget har efter nästan 20 års trogen tjänst fått en välbehövlig teknisk renovering. Därför har det varit stängt under närmare tre månader. Nu öppnar vi igen! De stämningsfulla miljöerna är de samma, men du märker nog att själva tågvagnen rör sig framåt både smidigare och tystare. Varmt välkommen!


Illustratören Marit Törnqvist och Astrid Lindgren jobbar tillsammans med scenerna till Sagotåget ca 1995.

26 Mars

Leta muminägg hos oss i påsk!

23 Mars

Signering med Stina Wirsén 27 mars! - INSTÄLLT!

Stackars Stina har blivit sjuk och har dessvärre inte möjlighet att komma till den planerade signeringen fredag 27 mars. Vi beklagar detta men önskar er välkomna vid ett annat tillfälle och Stina att hon kryar på sig!

20 Mars

Signering med Per Gustavsson idag kl 14.00! Välkommen!

20 mars kl. 14.00 Signering med Per Gustavsson
Per Gustavsson har både skrivit och illustrerat böckerna om den äventyrliga Prinsessan. Hon som anordnar kalas, kopplar av med ishockey och startar rockband, ni vet. Prinsessan och hennes drake hittar ni på Junibackens sagotorg! Tillsammans med Mats Wänblad har han gett ut Vad gör du medan jag sover? en vacker och varm bok och livet och döden. Den stora smällen har också en lite allvarligare ton och handlar om hur det kan kännas när mamma och pappa inte kommer överens och man som barn hamnar i kläm.

Kom och få din favoritbok signerad, och passa på att få en pratstund med Per!

18 Mars

Signering med Per Gustavsson 20 mars!

20 mars kl. 14.00 Signering med Per Gustavsson
Per Gustavsson har både skrivit och illustrerat böckerna om den äventyrliga Prinsessan. Hon som anordnar kalas, kopplar av med ishockey och startar rockband, ni vet. Prinsessan och hennes drake hittar ni på Junibackens sagotorg! Tillsammans med Mats Wänblad har han gett ut Vad gör du medan jag sover? en vacker och varm bok och livet och döden. Den stora smällen har också en lite allvarligare ton och handlar om hur det kan kännas när mamma och pappa inte kommer överens och man som barn hamnar i kläm.

Kom och få din favoritbok signerad, och passa på att få en pratstund med Per!

24 Februari

Bokrean börjar imorgon!

Ni missar väl inte att årets stora bokrea börjar imorgon den 25 februari?
Självklart gäller vår bokhandels erbjudande "ta 4, betala för 3" även på reaböckerna.

Välkomna!  

19 Februari

Författarsigneringar i bokhandeln i vår!

Några av våra absoluta favoritförfattare- och illustratörer kommer på besök under våren! Kom och få en bok signerad och kanske en liten pratstund!

27 februari kl. 14.00 Sarah Sheppard
2008 blev Sarah Sheppard augustnominerad för sin bok Massor av dinosaurier. Året därpå kom Varning för Köttgänget, och hon har också skapat de fina böckerna om Djuren i skogen; Harry och Härta Hare och Rut och Rocky Rådjur. Hennes fantastiska bok Viktiga kartor - för äventyrare och dagdrömmare går inte att sluta bläddra i när man väl börjat. Alltid hittar man någon rolig detalj eller märklig fakta om vår fascinerande planet.

13 mars kl. 14.00 Sven Nordqvist
Sven Nordqvist är skaparen av de underbara, myllrande och detaljrika böckerna om Pettson och Findus. På Junibackens sagotorg kan man hälsa på i gubben Pettsons kök och snickarverkstad. Sven Nordqvist har också illustrerat Jujja Wielanders böcker om Mamma Mu och Kråkan. 2007 fick han Augustpriset för sin vackra bok Var är min syster?

20 mars kl. 14.00 Per Gustavsson
Per Gustavsson har både skrivit och illustrerat de äventyrliga böckerna om Prinsessan. Hon som anordnar kalas, kopplar av med ishockey och startar rockband, ni vet. Prinsessan och hennes drake hittar ni på Junibackens sagotorg! Tillsammans med Mats Wänblad har han gett ut Vad gör du medan jag sover? en vacker och varm bok och livet och döden. Den stora smällen har också en lite allvarligare ton och handlar om hur det kan kännas när mamma och pappa inte kommer överens och man som barn hamnar i kläm.

27 mars kl. 14.00 Stina Wirsén
Stina Wirséns böcker för de allra minsta, Vem-böckerna och de om de brokiga, älskas, läses och tuggas på av småttingar i hela landet. På Junibacken kan man hälsa på hos dessa figurer på Sagotorget. Stina är just nu, tillsammans med Ulf Stark, aktuell med Systern från havet, en bok om längtan och vänskap.

12 Februari

Muminfamiljen har flyttat in på Junibacken! Kom och hälsa på!

Muminfamiljen har äntligen flyttat in på Junibacken!

Varmt välkommen in till Mumindalen där du kan hälsa på i muminhuset, betrakta stjärnhimlen i observatoriet, åka rutschkana nedför ett omkullvält träd, åka karusell, fiska, steka plättar, gömma dig i en snäcka, akta dig för Hattifnattar och mycket mycket mer! Föreställningen Hur gick det sen? som bygger på Tove Janssons klassiska verk från 1952 med samma namn, framförs dagligen på teatern.

Tack till våra samarbetspartners Rabén & Sjögren och Bulls Licensing!

23 December

GOD JUL! Öppet hela jullovet förutom 24 och 25/12

Vi har stängt julafton och juldagen, men i övrigt öppet alla dagar t o m den 11 januari. Därefter stänger vi en hel månad för renovering och ombyggnad. God Jul!

© 2015 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta