Aktuellt

25 Juni

Teater i det gröna!

På sommaren bör teater spelas bland trädkronors sus och kluckande vågor. Därför inviger vi idag vår nya scen; sommarscenen! Sommarscenen är belägen utomhus, alldeles intill restaurangens uteservering nere vid vattnet. De dagar vädret tillåter spelar vi föreställningarna Musikbussen, Sångstunden, och Bokstavsbageriet där! Varmt välkomna! (Som vanligt ingår alla teaterföreställningar i entrépriset)

Musikbussen Junibacken Barnteater

11 Juni

Tack alla festivaldeltagare!

Tack alla ni som kom och förgyllde vår barnkulturfestival 6 & 7 juni!

1 Juni

I helgen smäller det! Välkomna på festival!

För tredje året i rad förvandlas Lilla Galärparken, som ligger alldeles intill Junibacken på Djurgården, till ett festivalområde med musik, teater, högläsning och kreativa workshops där barn får skapa tillsammans med våra främsta barnboksförfattare- och illustratörer. Inträdet dessa dagar är det samma som ordinarie entré till Junibacken, 159 kr för vuxna och 139 kr för barn (årskort gäller så klart!), men dessa dagar har du inte bara tillgång till husets vanliga utbud - utan också ett fullspäckat festivalprogram! Du rör dig enkelt in och ut mellan huset och festivalområdet.

Med festivalen vill vi lyfta vikten av bra barnkultur, och erbjuda ett fullspäckat program med något för alla smaker! För vad sägs om:

Barnkammarboken med Nassim Al Fakir - en fartfylld musikalisk föreställning som tar avstamp i den populära bokserien Barnkammarboken. Framförs båda dagarna på stora scenen.

Bröderna Lindgren - den absolut bästa rockmusiken för både barn och vuxna med Patrik Arve i spetsen. Spelar på stora scenen båda dagarna.

Skapa pirater med Henrik Tamm - Hollywoodbaserade illustratören, författaren och concept artisten ger dig sina bästa tips på hur du ritar pirater! Lördag 6 juni kl 11.00

Rita och pyssla med Stina Wirsén, som skrivit och illustrerat böckerna och filmerna om "vem"! Söndag 7 juni kl. 13.30

Serietecknarskola med Johan Unenge och Måns Gahrton. Lördag 6 juni kl. 12.00

Bygg din egen käpphäst tillsammans med barnboksskaparen Lisen Adbåge! Söndag kl. 13.30

... och mycket mycket mer! Se fullständigt program här!

28 Maj

Kaffe och guldpeng till alla mammor på Mors dag!

På söndag den 31 maj är det Mors dag! Det firar vi med att bjuda alla mammor på kaffe och guldpeng i vår restaurang.
Kaffe- och guldpengskupong får du i entrékassan när du löser inträde. Välkommen!

 

26 Maj

Junipriset 2015 tilldelas Karin Helander!

Förra året instiftade vi ett barnkulturpris; Junipriset! Det delas årligen ut till en person eller organisation som betyder mycket för barnkulturen i Sverige. Prissumman är 100 000 kr. Prisutdelningen sker på Junibackens Barnkulturfestival den 6 juni kl. 10.45 på stora scenen. Idag är vi glada och stolta över att kunna meddela att Junipriset 2015 tilldelas Karin Helander för henne gärningar inom barnkulturforskningen!

Vem är då Karin Helander?

Karin Helander är professor i teatervetenskap, vice rektor vid Stockholms universitet, lärare vid Centrum för barnkulturforskning, CBK, och var till och med 2014 dess föreståndare. Karin Helander har under sina många år som föreståndare på CBK befrämjat kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur där hon unikt, genomgående och kontinuerligt strävat efter att knyta samman utbildning i barnkultur med tvärvetenskaplig forskning och nätverksarbete på såväl nationell som internationell nivå.

Varför får just hon priset?

Juryns motivering lyder: Genom sin öppna hållning, breda erfarenhet av föreläsningar och skrifter samt inte minst sin klokhet, har Karin Helander inspirerat ett stort antal studenter, forskare och barnkulturutövare.Karin Helander har, i sin egen forskning, bland annat gjort en exposé över myterna om den goda barnkulturen genom tiderna där hon suddar bort nyttighetsaspekten i barnkulturen på 2000-talet och istället lyfter den inre delaktigheten; hur omvälvande, stark och viktig en kulturupplevelse kan vara för en människa.

Juniprisets jury består av

Björn Edlund, VD Junibacken
Kristina Axén Olin, styrelseordförande Junibacken,
Berit Svedberg, kulturdirektör Stockholm stads kulturförvaltning
Marianne von Baumgarten, bl a chefredaktör Opsis barnkultur

Läs mer om vår Barnkulturfestival på www.junibacken.se/festival

21 Maj

Grattis Pippi på födelsedagen!

Vi är många världen över som har en relation till Pippilotta Viktualia
Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump!

Denna Pippi som trots allt blivit ganska ”stur”, är översatt till 70 språk
och fyller dessutom 70 år idag. Den första boken om Pippi kom visserligen ut i november 1945 men eftersom Astrid Lindgrens dotter Karin fick manuskriptet på sin födelsedag den 21 maj, så firas Pippi just denna dag.

Läs mer på Junibloggen!


Pippi såsom Astrid själv tecknade henne en gång i tiden!

20 Maj

6 och 7 juni är det dags för festivaaaal!

Nedräkningen har börjat! Den 6 och 7 juni är det dags för årets upplaga av Junibackens Barnkulturfestival!

För tredje året i rad förvandlas Lilla Galärparken, som ligger alldeles intill Junibacken på Djurgården, till ett festivalområde med musik, teater, högläsning och kreativa workshops där barn får skapa tillsammans med barnboksförfattare- och illustratörer. Inträdet dessa dagar är det samma som ordinarie entré till Junibacken, 159 kr för vuxna och 139 kr för barn (årskort gäller så klart!), men dessa dagar har du inte bara tillgång till husets vanliga utbud - utan också ett fullspäckat festivalprogram! Du rör dig enkelt in och ut mellan huset och festivalområdet.

Med festivalen vill vi lyfta vikten av bra barnkultur, och erbjuda ett fullspäckat program med något för alla smaker! För vad sägs om:

Barnkammarboken med Nassim Al Fakir - en fartfylld musikalisk föreställning som tar avstamp i den populära bokserien Barnkammarboken. Framförs båda dagarna på stora scenen.

Bröderna Lindgren - den absolut bästa rockmusiken för både barn och vuxna med Patrik Arve i spetsen. Spelar på stora scenen båda dagarna.

Skapa pirater med Henrik Tamm - Hollywoodbaserade illustratören, författaren och concept artisten ger dig sina bästa tips på hur du ritar pirater! Lördag 6 juni kl 11.00

Rita och pyssla med Stina Wirsén, som skrivit och illustrerat böckerna och filmerna om "vem"! Söndag 7 juni kl. 13.30

Serietecknarskola med Johan Unenge och Måns Gahrton. Lördag 6 juni kl. 12.00

Bygg din egen käpphäst tillsammans med barnboksskaparen Lisen Adbåge! Söndag kl. 13.30

... och mycket mycket mer! Se fullständigt program här!

 

 

 

 

12 Maj

Glassrestaurangen öppnar 14 maj!

Utmed vattnet, strax intill restaurangens uteservering, finns vår lyxiga glassrestaurang! Här säljer vi inte vilka glassar som helst, utan riktiga glassbomber med en mängd olika tillbehör! I Maj månad har vi öppet helger när vädret tillåter. 


Kanske en Rödluvan med färska bär, grädde och chokladrån?


Eller en Mästerkatten med hembakad brownie, chokladtryffelglass, chokladsås, vispad grädde och kanderade nötter?

30 April

Nypremiär idag för Musikbussen!

Idag har vi nypremiär för en favorit i repris - Musikbussen! Föreställningen bygger på Lennart Hellsings klassiska bok från 1948 som handlar om världens största och rödaste buss! I bussen, som heter Bravo, bor en Pappa som kör bussen och komponerar, och en Mamma som bestämmer vart bussen ska stanna. I bussen bor också deras 20 barn, och alla är de tvillingar. Inte tvillingar med varandra, men med en av de andra. Barnen spelar där bussen far fram, var och en på sitt instrument och olika melodier. Därför är det ett förfärligt oväsen i bussen.

I föreställningen får vi först och främst träffa de minsta tvillingarna, Knips och Knops. De är för små för att spela - men inte för små för att hitta på bus! De häller sand i trumpeterna, gör en pilbåge av Ingmar och Valdemars gitarrsträng, och röker Pappas cigarr! De tar också med publiken till ett alldeles eget hemligt ställe…

Föreställningen Musikbussen är ett musikaliskt äventyr med både välkända och mindre kända rim och ramsor av Lennart Hellsing. Den hade urpremiär på Junibacken år 2011.

23 April

Världsbokdagtävling!

Instagramtävling!
En bra barnbok kan man läsa om och om igen. Och idag på Världsbokdagen vill vi slå ett extra slag för just högläsningen! Vår bokhandel har satt ihop ett bokpaket med böcker som lämpar sig extra bra för högläsning. Det kan bli ditt om du på instagram postar en bild på den bok du högläst flest gånger för ditt/dina barn, och skriver varför du tror att hen/de vill höra just DEN boken så ofta. Du inte bara tävlar utan blir även boktipsare! Den bästa bilden + förklaringen vinner bokpaketet. Vinnaren utses på måndag 27/4. Glöm inte att tagga din bild med #jbfavvobok (tänk på att du måste ha en öppen profil) Lycka till!

Junibacken på instagram: https://instagram.com/junibacken_stockholm

10 April

Nypremiär för Musikbussen på Valborg!

Teaterföreställningen Musikbussen har nypremiär på Junibacken den 30 april kl. 13.30. Föreställningen framfördes i samband med Lennart Hellsing-utställningen En annorlunda värld 2011 och är en av Junibackens mest populära föreställningar någonsin. Därför gör den nu come-back!

Musikbussen baseras på Lennart Hellsings bok med samma namn. Boken kom ut första gången 1948 och handlar om världens största och rödaste buss! I bussen, som heter Bravo, bor en Pappa som kör bussen och komponerar, och en Mamma som bestämmer vart bussen ska stanna. I bussen bor också deras 20 barn, och alla är de tvillingar. Inte tvillingar med varandra, men med en av de andra. Barnen spelar där bussen far fram, var och en på sitt instrument och olika melodier. Därför är det ett förfärligt oväsen i bussen. I föreställningen får vi först och främst träffa de minsta tvillingarna, Knips och Knops. De är för små för att spela - men inte för små för att hitta på bus! De häller sand i trumpeterna, gör en pilbåge av Ingmar och Valdemars gitarrsträng, och röker Pappas cigarr! De tar också med publiken till ett alldeles eget hemligt ställe…

Musikbussen är ett musikaliskt äventyr med både välkända och mindre kända rim och ramsor av Lennart Hellsing. Manus och regi av Mikael Kallin.

27 Mars

Sagotåget öppnar igen 1 april!

Sagotåget har efter nästan 20 års trogen tjänst fått en välbehövlig teknisk renovering. Därför har det varit stängt under närmare tre månader. Nu öppnar vi igen! De stämningsfulla miljöerna är de samma, men du märker nog att själva tågvagnen rör sig framåt både smidigare och tystare. Varmt välkommen!


Illustratören Marit Törnqvist och Astrid Lindgren jobbar tillsammans med scenerna till Sagotåget ca 1995.

26 Mars

Leta muminägg hos oss i påsk!

23 Mars

Signering med Stina Wirsén 27 mars! - INSTÄLLT!

Stackars Stina har blivit sjuk och har dessvärre inte möjlighet att komma till den planerade signeringen fredag 27 mars. Vi beklagar detta men önskar er välkomna vid ett annat tillfälle och Stina att hon kryar på sig!

20 Mars

Signering med Per Gustavsson idag kl 14.00! Välkommen!

20 mars kl. 14.00 Signering med Per Gustavsson
Per Gustavsson har både skrivit och illustrerat böckerna om den äventyrliga Prinsessan. Hon som anordnar kalas, kopplar av med ishockey och startar rockband, ni vet. Prinsessan och hennes drake hittar ni på Junibackens sagotorg! Tillsammans med Mats Wänblad har han gett ut Vad gör du medan jag sover? en vacker och varm bok och livet och döden. Den stora smällen har också en lite allvarligare ton och handlar om hur det kan kännas när mamma och pappa inte kommer överens och man som barn hamnar i kläm.

Kom och få din favoritbok signerad, och passa på att få en pratstund med Per!

© 2015 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta