Så bakar du Junibackens semlor

Semmelsäsongen är i full gång och på Junibacken älskar vi semlor! Att baka semlor är faktiskt inte så svårt om man har de rätta knepen. Lagom till fettisdagen bjuder Sandra Lagerkvist från vårt fantastiska bageri på sitt favoritrecept, och hemligheten bakom den perfekta semlan.

Semlor på Junibackens vis

Cirka 12 stycken

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 38 g jäst
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 tsk grovmalen kardemumma
  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 12,5 dl vetemjöl

Gör såhär

  • Smält smöret och häll ner mjölken. Låt svalna till cirka 25-30 grader.
  • Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig.
  • Lägg alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt degvätskan. Knåda för hand tills degen blir smidig.
  • Mjöla en bänk eller ett bord. Stjälp upp degen och låt vila i cirka 10 minuter.
  • Väg upp till klumpar om 110 gram och forma till runda bullar.
  • Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plastfilm.
  • Baka i ugn på 175 grader (160 grader för varmluftsugn) i cirka 15 minuter.
  • När bullarna svalnat – skär bort toppen som ska bli locket till semlan.
  • Nyp upp ett hål i mitten av bottendelen och fyll det med mandelmassa.
  • Spritsa på vispad grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.

 

Sandras tre bästa tips för den perfekta semlan

  • Blanda mandelmassan med lite grovhackade mandlar, vispad grädde och bitarna du har nypt bort för att bilda bullens grop, så får du en trevlig konsistens på fyllningen och ett tuggmotstånd som bryter av mot den mjuka bullen.
  • Jästen tappar sin jäsningsförmåga när den utsätts för temperaturer på cirka 45 grader eller högre, så var noga med att låta vätskan svalna ordentligt innan du smular ner jästen för att undvika platta bullar.
  • Arbeta degen ordentligt. När degen väl har gått ihop sig vill den arbetas ganska länge till innan den blir sådär blank och smidig, annars blir den för tung och jästen orkar inte lyfta degen.

Lycka till!

Sandra Lagerkvist

"Arbeta degen ordentligt. När degen väl har gått ihop sig vill den arbetas ganska länge till innan den blir sådär blank och smidig, annars blir den för tung och jästen orkar inte lyfta degen."

Sandra Lagerkvist
bagare