Barnbokhandel

Junibacken barnbokhandel

Kittla läslusten

I Junibackens stora och välsorterade barnbokhandel finns ett fantastiskt utbud av kvalitetsböcker för barn – alldeles utöver det vanliga. Vi som jobbar här brinner för att få barn att läsa och uppleva allt det fina som böcker kan bjuda på. Även utvalda filmer och affischer Här får du även ett stort urval av musik, filmer, spel, kläder, leksaker, mjukdjur, vykort och affischer från böckernas värld.

Junibacken barnbokhandel

Just nu säljer vi flest av

1

Sagoresan

Av Astrid Lindgren  - Illustrationer av Marit Törnqvist

Det här är texten du hör när du åker Junibackens sagotåg, en resa genom Astrid Lindgrens sagovärldar. Boken finns på sex olika språk och är den sista text Astrid Lindgren skrev.

2

Gittan och älgbrorsorna 

Av Pija Lindenbaum 

I februari hade Junibackens nyaste pjäs Gittan och älgbrorsorna premiär, som bygger på boken med sammma namn. Här träffar vi Gittan som vill ha ett syskon, ett som spelar bråkig musik eller ett litet som får plats i docksängen, men istället får tre älgbrorsor. 

3

Monsterakademin

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Christina Alvner

Nelly Rapp blir inbjuden till Monsterakademin för att testas om hon har vad som krävs för att bli monsteragent. Klarar Nelly av att bekämpa en blodtörstig vampyr, som dessutom har tandvärk?!

 

4

Mamma Mu läser

Av Jujja Wieslander  - Illustrationer av Sven Nordqvist

Mamma Mu är ingen vanlig ko, nu har hon varit på biblioteket och lånat böcker. "Det är så mustigt med böcker Kråkan, sa Mamma Mu. Om man kan läsa, så kan man få veta nästan allting!" 

5

Vår i Bullerbyn

Av Astrid Lindgren Illustrationer av ilon Wikland

Våren kommer till Bullerbyn och har med sig snödroppar och vitsippor, barkbåtar i bäcken och nya lammungar. Barnen i Bullerbyn blir alldeles vilda, precis som alla barn blir om våren.

6

Tre sagor av Jan Lööf

Av Jan Lööf

Nu finns tre av Jan Lööfs mest populära berättelser samlad i en bok! I samlingen kan man läsa Skrot-Nisse, Sagan om det röda äpplet och Morfar är sjörövare om och om igen.

7

Tågmysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

En säck full med pengar ska fraktas med tåg från Valleby och polismästaren sitter med i godsvagnen för att bevaka den. Men i den tysta vagnen nickar han till och vaknar upp i en tom vagn. Tur att Lasse och Maja är med på samma tåg!

8

Vampyrernas bal

Av Martin Widmark  -Illustrationer av Christina Alvner

Monsteragent Nelly Rapp har nästlat sig in på det internationella vampyrvalet. Det står mellan viljestarka Elena och fridsamme Rauf. Nelly måste få vampyrerna att rösta på Rauf, annars är världen i fara!

9

Kärleksmysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

I Valleby hålls en kärleksfestival och invånarna pussas för glatta livet. Men när pengarna som samlats in till världens fattiga barn försvinner så är stämningen inte längre särskilt kärleksfull och Lasse och Maja måste kallas till platsen.

10

Kyrkomysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

Under en högtidlig cermoni i kyrkan ska Vallebys nya präst tillträda. Men någon försöker sabotera cermonin, bibeln är utbytt mot en telefonkatalog och i dopfunten simmar en groda. Lasse och Maja är på plats för att ta reda på vem.

 

 

 

 

Bokhandeln rekommenderar:

1

Hårdkokta fakta om ägg

Av Lena Sjöberg

En fantastiska faktabok om ägg i alla dess former. Finns det djur som lägger fyrkantiga ägg? Är det möjligt att få ett hönsägg att studsa? Och visste du att den utdöda elefantfågelns ägg hade räckt till en omelett för 30 personer!

 

2

När lilla Ida skulle göra hyss

Av Astrid Lindgren  - Illustrationer av Björn Berg

Halta Lotta har värpt 19 ägg, men äggen har legat framme i solen och kanske är de sura. Ida knäcker ett för att prova, sen knäcker hon två och tre och fyra. Plötsligt har hon knäckt alla 19 och inser att hon nog har gjort ett hyss!

 

 

3

Solägget

Av Elsa Beskow

Lilla älvan hittar en dag ett solägg mitt i skogen. Tänk att solen har tappat sin unge! Alla älvans vänner blir nyfikna, är det verkligen ett solägg? Eller är det en fotboll? Eller kan det vara en solfrukt som bofinken säger?

 

Författarbesök

Ibland kommer barnboksförfattare och illustratörer på besök! Senast Sven Nordqvist, skaparen av de underbara böckerna om Pettson och Findus, var här fick bokhandelns Sanna Pedersen en pratstund med honom.

Findus flyttar ut är en bearbetning av ett teatermanus från 1990. Var det svårt att återkomma till en äldre text?

– Det var inte så svårt då dialogen redan fanns där. Det handlade mera om att låta scenanvisningarna bli till en skönlitterär text. Jag behövde inte göra några större ändringar, istället arbetade jag med att brodera ut och lägga till detaljer.

Ytterligare några besökare kommer fram och står och trampar framför bordet han sitter vid.

– Kan det vara så att ni vill att jag ska skriva i dem? Frågar Sven några väntande personer, och nickar mot böckerna.

Jag upplever att dina böcker är tidlösa. Kan du hålla med om det?

– Ja, under den period jag skrev teatermanuset till Findus flyttar ut var det mycket Pettson. Böckerna skrevs under samma tid, och ett tag kom det ut en bok vartannat år. Det är material som bearbetats under samma veva och innehåller samma karaktärer. Sedan dess har personerna inte utvecklas och det vill jag inte heller att de ska. Böckerna handlar om att vara barn och att vara vuxen. Det är ett tidlöst tema!

Hur arbetar du med texten kontra bilderna?

– Texten kommer först, sedan tecknar jag vad sidan skall handla om som utgör grunden. Efter det kan jag börja fylla ut med fler detaljer, då kommer mucklorna och myllret in. Jag är illustratör och arbetar genom att ge mig själv uppdrag där det gäller att rita det som ska fram. Det är ett tankearbete där bilderna är mer planerade. Med Var är min syster? var det annorlunda, där växte bilderna fram mera undermedvetet.

Hur menar du då?

– Ja, där var bilderna det. De kom först och texten i andra hand. Det var en mera konstnärlig process och ett helt annat sätt att tänka. Det uppstår en annan sorts bilder när jag utgår ifrån mig själv och de bilder jag hade i huvudet.
I böckerna om Pettson, men även i äventyrliga bilderboken Hattjakten får läsaren stifta bekantskap med en surmulen gubbe som väcks till liv. I berättelserna hittar karaktärerna på olika sätt tillbaks till leken och barnet inom sig.

Jag frågar om han upplever att det är Findus som lyckas kicka igång den sidan hos Pettson. Och jo, det håller han med om.

– Till en början var Pettson huvudpersonen. Findus var där för att han skulle ha någon att prata med… Nu har Findus blivit barnens favorit.

Han tystnar ett tag. Jag undrar: vem är han då? Pettson utan Findus?

Han tittar upp för första gången, möter min blick och ler mot mig.

- Ja, men utan honom är han ju bara en gammal gubbe.

© 2014 Junibacken | Sidkarta