Barnbokhandel

Junibacken barnbokhandel

Kittla läslusten

I Junibackens stora och välsorterade barnbokhandel finns ett fantastiskt utbud av kvalitetsböcker för barn – alldeles utöver det vanliga. Vi som jobbar här brinner för att få barn att läsa och uppleva allt det fina som böcker kan bjuda på. Även utvalda filmer och affischer Här får du även ett stort urval av musik, filmer, spel, kläder, leksaker, mjukdjur, vykort och affischer från böckernas värld.

Junibacken barnbokhandel

Just nu säljer vi flest av

1

Do you know Pippi Longstocking?

Av Astrid Lindgren  - Illustrationer av Ingrid Van Nyman

Historien om när Pippi flyttar in i Villa Villekulla kom ut för första gången år 1947 och är fortfarande en älskad favorit. Den här månaden har vi sålt extra många av den engelska översättningen.

2

The Brothers Lionheart

Av Astrid Lindgren  -Illustrationer av Ilon Wikland

Astrid Lindgrens berättelse om när bröderna Jonathan och Skorpan kommer till Nagijala, där man hamnar när man dör, är inte bara en svensk favorit, den här månaden har vi sålt extra många av den engelska översättningen.

3

Kapten Blåskägg

Av Martin Widmark  -Illustrationer av Christina Alvner

Monsteragent Nelly Rapp är tillbaka och redo att ta sig an en sjörövarkapten med ett sabla humör.

4

Gittan och älgbrorsorna

Av Pija Lindenbaum  

I februari hade Junibackens nyaste pjäs Gittan och älgbrorsorna
 premiär, som bygger på boken med samma namn. Här träffar vi Gittan som vill ha ett syskon, ett som spelar bråkig musik eller ett litet som får plats i docksängen, men istället får tre älgbrorsor. 

5

Sagoresan (tyska)

Av Astrid Lindgren -Illustrationer av Marit Törnqvist

Det här är texten du hör när du åker Junibackens sagotåg. Boken finns på sex olika språk och är den sista text Astrid Lindgren skrev. Den här månaden har vi sålt extra många av den tyska översättningen.

6

Monsterakademin

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Christina Alvner

Nelly Rapp blir inbjuden till Monsterakademin för att testas om hon har vad som krävs för att bli monsteragent. Klarar Nelly av att bekämpa en blodtörstig vampyr, som dessutom har tandvärk?!

7

Mumiemysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

På Vallebys museum händer det konstiga saker. Samma natt som museets dyrbaraste tavla blir stulen, så påstår nattvakten att den gamla mumien har vaknat till liv. Lasse och Maja beger sig till platsen för att spana.

8

Vampyrernas bal

Av Martin Widmark  -Illustrationer av Christina Alvner

Monsteragent Nelly Rapp har nästlat sig in på det internationella vampyrvalet. Det står mellan viljestarka Elena och fridsamme Rauf. Nelly måste få vampyrerna att rösta på Rauf, annars är världen i fara!

9

Sagoresan

Av Astrid Lindgren -Illustrationer av Marit Törnqvist

Det här är texten du hör när du åker Junibackens sagotåg. Boken finns på sex olika språk och är den sista text Astrid Lindgren skrev. 

10

Cirkusmysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

Cirkus Splendido har slagit upp sitt tält i Valleby och stadens invånare strömmar dit för att få se världens starkaste man eller en clown. Under föreställningarna försvinner både en plånbok, ett halsband och en mobiltelefon och då är det är tur att Lasse och Maja finns på plats!

 

 

 

 

 

Bokhandeln rekommenderar:
SÄREGET OCH SNYGGT!

1

Vem hämtar vem?

Av Siri Ahmed backström & Karin Cyrén. 

Ett roligt läsäventyr där hämtning på dagis just denna dag

inte blir precis som vanligt ...

En bok som leker med olika perspektiv,

leker med färger, leker med form!

 

2

Vi är vänner 

Av Eva Lindström

-Jag är Haren, sa Haren.

-Jag är Kopparormen, sa Kopparormen.

-Jag är Lilly, sa jag. 

Sen var vi vänner. Så enkelt var det. 

3

Lilla Stora Boubo

Av Beatrice Alemagna

Boubo är verkligen ingen bäbis längre. Verkligen inte.

Han är stor. Så himla stor!

Det säger mamma också ... Du är min största kärlek, säger hon! 

Författarbesök

Ibland kommer barnboksförfattare och illustratörer på besök! Senast Sven Nordqvist, skaparen av de underbara böckerna om Pettson och Findus, var här fick bokhandelns Sanna Pedersen en pratstund med honom.

Findus flyttar ut är en bearbetning av ett teatermanus från 1990. Var det svårt att återkomma till en äldre text?

– Det var inte så svårt då dialogen redan fanns där. Det handlade mera om att låta scenanvisningarna bli till en skönlitterär text. Jag behövde inte göra några större ändringar, istället arbetade jag med att brodera ut och lägga till detaljer.

Ytterligare några besökare kommer fram och står och trampar framför bordet han sitter vid.

– Kan det vara så att ni vill att jag ska skriva i dem? Frågar Sven några väntande personer, och nickar mot böckerna.

Jag upplever att dina böcker är tidlösa. Kan du hålla med om det?

– Ja, under den period jag skrev teatermanuset till Findus flyttar ut var det mycket Pettson. Böckerna skrevs under samma tid, och ett tag kom det ut en bok vartannat år. Det är material som bearbetats under samma veva och innehåller samma karaktärer. Sedan dess har personerna inte utvecklas och det vill jag inte heller att de ska. Böckerna handlar om att vara barn och att vara vuxen. Det är ett tidlöst tema!

Hur arbetar du med texten kontra bilderna?

– Texten kommer först, sedan tecknar jag vad sidan skall handla om som utgör grunden. Efter det kan jag börja fylla ut med fler detaljer, då kommer mucklorna och myllret in. Jag är illustratör och arbetar genom att ge mig själv uppdrag där det gäller att rita det som ska fram. Det är ett tankearbete där bilderna är mer planerade. Med Var är min syster? var det annorlunda, där växte bilderna fram mera undermedvetet.

Hur menar du då?

– Ja, där var bilderna det. De kom först och texten i andra hand. Det var en mera konstnärlig process och ett helt annat sätt att tänka. Det uppstår en annan sorts bilder när jag utgår ifrån mig själv och de bilder jag hade i huvudet.

I böckerna om Pettson, men även i äventyrliga bilderboken Hattjakten får läsaren stifta bekantskap med en surmulen gubbe som väcks till liv. I berättelserna hittar karaktärerna på olika sätt tillbaks till leken och barnet inom sig.

Jag frågar om han upplever att det är Findus som lyckas kicka igång den sidan hos Pettson. Och jo, det håller han med om.

– Till en början var Pettson huvudpersonen. Findus var där för att han skulle ha någon att prata med… Nu har Findus blivit barnens favorit.

Han tystnar ett tag. Jag undrar: vem är han då? Pettson utan Findus?

Han tittar upp för första gången, möter min blick och ler mot mig.

- Ja, men utan honom är han ju bara en gammal gubbe.

© 2015 Junibacken | +46 (0) 8 587 230 00 | info@junibacken.se | Sidkarta