Barnbokhandel

Junibacken barnbokhandel

Kittla läslusten

I Junibackens stora och välsorterade barnbokhandel finns ett fantastiskt utbud av kvalitetsböcker för barn – alldeles utöver det vanliga. Vi som jobbar här brinner för att få barn att läsa och uppleva allt det fina som böcker kan bjuda på. Även utvalda filmer och affischer Här får du även ett stort urval av musik, filmer, spel, kläder, leksaker, mjukdjur, vykort och affischer från böckernas värld.

Junibacken barnbokhandel

Just nu säljer vi flest av

1

Monsterakademin

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Christina Alvner

Nelly Rapp blir inbjuden till Monsterakademin för att testas om hon har vad som krävs för att bli monsteragent. Klarar Nelly av att bekämpa en blodtörstig vampyr, som dessutom har tandvärk?!

2

Vampyrernas bal

Av Martin Widmark  -Illustrationer av Christina Alvner

Monsteragent Nelly Rapp har nästlat sig in på det internationella vampyrvalet. Det står mellan viljestarka Elena och fridsamme Rauf. Nelly måste få vampyrerna att rösta på Rauf, annars är världen i fara!

3

Do you know Pippi Longstocking?

Av Astrid Lindgren  - Illustrationer av Ingrid Van Nyman

Historien om när Pippi flyttar in i Villa Villekulla kom ut för första gången år 1947 och är fortfarande en älskad favorit. Den här månaden har vi sålt extra många av den engelska översättningen.

 

4

Gittan och älgbrorsorna

Av Pija Lindenbaum  

I februari hade Junibackens nyaste pjäs Gittan och älgbrorsorna premiär, som bygger på boken med samma namn. Här träffar vi Gittan som vill ha ett syskon, ett som spelar bråkig musik eller ett litet som får plats i docksängen, men istället får tre älgbrorsor. 

5

Tidningsmysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

I Vallebybladet står det att Muhammed Karats diamanter är falska, att polismästaren pallar äpplen och att rektorn har fuskat på ett prov. Lasse och Maja tror knappt sina ögon. Kan det verkligen stämma? 

6

Kärleksmysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

I Valleby hålls kärleksfestival för att samla in pengar till världens fattiga barn och invånarna pussas för glatta livet. Men när pengarna försvinner spårlöst så måste Lasse och Maja kallas in.

7

Mumiemysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

På Vallebys museum händer det konstiga saker. Samma natt som museets dyrbaraste tavla blir stulen, så påstår nattvakten att den gamla mumien har vaknat till liv. Lasse och Maja beger sig till platsen för att spana.

8

Diamantmysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

I Muhammed Karats juvelerarbutik har flera diamanter försvunnit spårlöst. Polisen kan inte lösa fallet och Lasse och Maja får kallas till platsen.

9

Kyrkomysteriet

Av Martin Widmark  - Illustrationer av Helena Willis

Valleby ska få en ny präst men under ceremonin är det någon som försöker sabotera, bibeln är utbytt till en telefonkatalog och i dopfunten ligger en groda. Lasse och Maja är på plats och spanar.

10

Sagoresan (engelska)

Av Astrid Lindgren -Illustrationer av Marit Törnqvist

Det här är texten du hör när du åker Junibackens sagotåg. Boken finns på sex olika språk och är den sista text Astrid Lindgren skrev. Den här månaden har vi sålt extra många av den engelska översättningen.

 

 

 

 

Bokhandeln rekommenderar:
UTFORSKA SOMMAREN

1

Min fjärilsbok

Av Stefan Casta -Illustrationer av Emma Tinnert

När man ser dem sväva över en sommaräng, förstår man att jorden fortfarande är ett paradis. Fjärilarna är på något sätt beviset för det. De har funnits här i 200 miljoner år. Det är tusen gånger längre än människan!

 

2

Majas lilla gröna

Av Lena Anderson

Hur kan dom veta vad dom ska bli?
Att ett gurkfrö inte blir selleri.
Det är en gåta hur du kan veta
att just du, lilla frö, ska bli en Rödbeta. 

 

3

Känn igen 25 strandfynd

Av Björn Bergenholtz

Stranden är fylld med fynd som bara väntar på att bli upptäckta. Gå på skattjakt och lär dig se skillnad på hjärtmussla och islandmussla men akta dig för brännmaneterna!

 

Författarbesök

Ibland kommer barnboksförfattare och illustratörer på besök! Senast Sven Nordqvist, skaparen av de underbara böckerna om Pettson och Findus, var här fick bokhandelns Sanna Pedersen en pratstund med honom.

Findus flyttar ut är en bearbetning av ett teatermanus från 1990. Var det svårt att återkomma till en äldre text?

– Det var inte så svårt då dialogen redan fanns där. Det handlade mera om att låta scenanvisningarna bli till en skönlitterär text. Jag behövde inte göra några större ändringar, istället arbetade jag med att brodera ut och lägga till detaljer.

Ytterligare några besökare kommer fram och står och trampar framför bordet han sitter vid.

– Kan det vara så att ni vill att jag ska skriva i dem? Frågar Sven några väntande personer, och nickar mot böckerna.

Jag upplever att dina böcker är tidlösa. Kan du hålla med om det?

– Ja, under den period jag skrev teatermanuset till Findus flyttar ut var det mycket Pettson. Böckerna skrevs under samma tid, och ett tag kom det ut en bok vartannat år. Det är material som bearbetats under samma veva och innehåller samma karaktärer. Sedan dess har personerna inte utvecklas och det vill jag inte heller att de ska. Böckerna handlar om att vara barn och att vara vuxen. Det är ett tidlöst tema!

Hur arbetar du med texten kontra bilderna?

– Texten kommer först, sedan tecknar jag vad sidan skall handla om som utgör grunden. Efter det kan jag börja fylla ut med fler detaljer, då kommer mucklorna och myllret in. Jag är illustratör och arbetar genom att ge mig själv uppdrag där det gäller att rita det som ska fram. Det är ett tankearbete där bilderna är mer planerade. Med Var är min syster? var det annorlunda, där växte bilderna fram mera undermedvetet.

Hur menar du då?

– Ja, där var bilderna det. De kom först och texten i andra hand. Det var en mera konstnärlig process och ett helt annat sätt att tänka. Det uppstår en annan sorts bilder när jag utgår ifrån mig själv och de bilder jag hade i huvudet.
I böckerna om Pettson, men även i äventyrliga bilderboken Hattjakten får läsaren stifta bekantskap med en surmulen gubbe som väcks till liv. I berättelserna hittar karaktärerna på olika sätt tillbaks till leken och barnet inom sig.

Jag frågar om han upplever att det är Findus som lyckas kicka igång den sidan hos Pettson. Och jo, det håller han med om.

– Till en början var Pettson huvudpersonen. Findus var där för att han skulle ha någon att prata med… Nu har Findus blivit barnens favorit.

Han tystnar ett tag. Jag undrar: vem är han då? Pettson utan Findus?

Han tittar upp för första gången, möter min blick och ler mot mig.

- Ja, men utan honom är han ju bara en gammal gubbe.

© 2014 Junibacken | Sidkarta